#241 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 12:53
#242 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:08
żeby to zrozumieć musiałbyś zamieszkać u nas i zobaczyć co i ile się u nas łowi tu nie mam tak rybnych wód jak tam gdzie wy łowicie... okoń 25 z rzeki w której często łowię to tak jak u was złowić 50 nie zrozumiecie nas dopóty nas nie odwiedzicie i naszych wód
- Dienekes lubi to
#243 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:17
#244 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:23
Lowilem w PL 6 Lat, mam kolegow co lapia w PL wiecej i wiekszych ryb bo poprostu potrafia. Ogolne generalizowanie ze na obczyznie jest lepiej to kompletna bzdura ludzi nie majacych najmniejszego pojecia. Nawet nie wiesz w jakim regionie w DE mieszkam i na jakich lowiskach lowie a wrzucasz wszystko do jednego wora. Zaloze sie z toba ze na mojej wodzie nic bys nie zlapal i takich jak ty bylo tu wielu, koncza na komercji bo tam chociaz cos bierze Takze to opowiastki o Polskich bezrybia juz mnie nudza
Kamil ale teraz Ty "wrzuciłeś" Tomka do wora z innymi
- Dienekes lubi to
#245 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:37
#246 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:52
We Włoszech okonie łowię na kij 12lb. Ale będąc w Polsce na wakacjach obrywałem ostre lanie od szwagra łowiącego dużo delikatniej. Okonie brały w toni na małe przynęty na bardzo lekkich główkach. Pomijając fakt że ciężko było mi podać tak lekkie przynęty castem na odpowiednią odległość to ciężko było wykorzystać delikatne brania. Po takich lekcjach jestem daleki od wymądrzania się na temat jak powinno się łowić nie znając łowiska.
Za granicą jest więcej ryb tylko nie każdy potrafi się do nich dobrać
- Dienekes lubi to
#247 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 13:53
Kamil ja nie pisze o Tobie czy innych zagranicznych piszę poprostu o tychg którzy nie łowią tu gdzie ja... nie obchodzi mnie czy jesteś w afryce czy gdzieś indziej, nic nie generalizuje, piszę tylko że jakbyś łowił tu gdzie ja to byś docenił takie wynalazki
#248 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 14:05
- Tomasz eS lubi to
#249 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:06
#250 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:08
Łowię komarem od ubiegłego sezonu na miejskim odcinku średniej rzeki, którą jest Bystrzyca większej ryby niż szczupak 80 cm (tylko raz) tam nie złowiłem. Ryby , które łowię to okonie do 25cm, jazie do 40+, jelce, leszcze i płocie. Z nastawieniem raczej na białoryb wiem, że leszcza, płoć czy jazia można złowić na dużą przynętę ale żeby łowić te ryby regularnie trzeba używać raczej przynęt przypominających ich pokarm naturalny co również wiąże się ze stosowaniem cienkich żyłek (potrzeba kijka który nie nadwyręży cienkiej żyłki podczas holu czasem większej rybki). Komar wbrew pozorom ma sporo mocy mój kolega łowił ponad 40 cm tęczaki na żyłkę 0,12, a hol wcale nie trwał dłużej niż przy użyciu innej wędki. Wiem, że teraz naraziłem się wszystkim, którzy do łowienia 40 cm ryb polecają żyłki mnimum 0,20 ale cóż. Reasumując nie będę zabierał wędki mocniejszej na łowisko gdzie trafienie większej ryby jest mało prawdopodobne ze względu na komfort łowienia. Pozdrawiam
#251 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:12
Dyskusja o łowieniu na plemniki wraca jak bumerang
Sam nie jestem fanem takiego łowienia i najdelikatniejsza moja wędka jest do 14g, ale nie dziwią mnie takie konstrukcje. I nie chcę się tu wdawać, czy na mormyszkę i linkę 0,08 złowię okonia +50, czy nie.
Kto pyta o sens takiego łowienia, niech zapyta sam siebie, czy na muchę łowi się tylko małe ryby i czy tylko okonie. Osobna sprawa, czy w takim razie nie należy chwycić za właściwą muchówkę i łowić jak kanon nakazuje, ale jeśli ktoś tego nie chce, nie lubi, a na "muchowe" przynęty chce łowić, to co?
Jak napisałem, nie łowię tak, bo moje ryby w moich łowiskach tego nie wymagają i poprostu nie lubię, ale różnorodność mnie nie boli i jak ktoś znajduje w tym przyjemność, to w zasadzie po co się nad tym rozwodzić?
- piotrrd lubi to
#252 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:21
#253 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:35
Bezrybie to mit. u mnie na Lipówce był odłów kontrolny (mała afera się nawet zrobiła) Ludzie a zwłaszcza karpiarze którzy okupują to łowisko dniami i nocami nie maja brań....praktycznie wcale i tylko było gadanie że nie ma ryb nie ma ryb...., a tak naprawdę to oni nie umieli się do nich dobrać. Po odłowach łapali się za głowę, że pierwszy raz widzą tu karpie po 5 10 a nawet 15kg i zaczęła się jadka, że teraz to już na 100%nie ma ryb i nie maja po co przychodzić nad zalew....ale zaraz skoro oni takich nie łapali i bo podobno nie było takich ryb, to i tak nie powinni odczuć różnicy;)
Ze spinningiem jest podobnie....znam miejsca na Lipówce i Warcie, gdzie brania okoni są i to takich z przedziału 30-45cm, ale stojąc kilka metrów dalej już ich nie uświadczysz;) Dlatego popieram zdanie Kamila.....na paprochy przeważnie siadają okołowymiarowe okonki i to sporo. Ja paprochami badam łowisko, a jak są brania, to przeisadam się z rozmiarami wabików na adekwatne do oczekiwanych rozmiarów ryb.
Choć czasem dla jaj, lubię połowic na mikrowoblerki, ale wtedy liczę bardziej na troszkę inne ryby niż okonie
Pozdro
Edit: Mosqito byłby dobry na białoryb
Użytkownik minecjusz edytował ten post 23 listopad 2013 - 17:38
#254 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:54
- minecjusz lubi to
#255 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:55
Ale tu nie chodzi o różnice rzędu 14g a 10. Tu podśmiechujki dotyczą 3,5g czy może 2g max CW!
Odnoszę wrażenie, że dla wielu czym więcej "U" przed "L" tym wyższy poziom wtajemniczenia wędkarstwa - przepraszam... wędkarstwa "zawodniczego".
A tak po prawdzie, to co mnie to.
A te bezrybia??? Napisze tak. Odkąd zacząłem łowić grubiej to i jakoś większych ryb się więcej znalazło.
Użytkownik krzychun edytował ten post 23 listopad 2013 - 17:58
- Predatorhunter i staszek lubią to
#256 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 17:58
#257 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 19:03
To kije chyba do polowu narybku albo jak patryk wspomnial do polowu pokarmu dla mieszkancow akwarium.
Tu byś się osto pomylił .
#258 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 19:10
#259 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 19:12
Ja wiem? Poprostu sobie nie moge jakos wyobrazic celowego polowu srednich i duzych ryb kijem o cw 3,5gr. Bo w wiekszosci przypadkow sprawdza sie zasada jaki wabik taka ryba z nielicznymi wyjatkami od reguly. Zdaje sobie doskonale sprawe ze sam cw. Nie mowi za wiele o mocy kije dlatego odnosze sie do wielkosci wabikow jakie ten kij obsluzy
Czy drobnica od razu jest duża?Jak myślisz .
- Dienekes lubi to
#260 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2013 - 19:12
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, phenix
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych