Cześć Joker.
Dzięki za woblerki,wczoraj dotarły...jeszcze nieopłacone a już łowią
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 czerwiec 2016 - 11:36
Cześć Joker.
Napisano 01 czerwiec 2016 - 11:58
Cześć Joker.
Co to za przynęta? Na ufoludka łowiłeś?
Użytkownik Dokuś edytował ten post 01 czerwiec 2016 - 12:03
Napisano 01 czerwiec 2016 - 16:27
Arku, nie spodziewałem się wzdręgi na Pasikonika. Super! Muszę spróbować na jeziorze
Napisano 01 czerwiec 2016 - 17:40
A widzisz nawet do Szwecji Twoje woblery dotarły
Dotarły, i dobrze o nich mówiono, Ja wójt wam to mówię .
Robert, jak prace nad SDR-em?
Napisano 02 czerwiec 2016 - 09:45
Robert, jak prace nad SDR-em?
Trwają. Właśnie zamówiłem stery z płyty 3mm, a prototypowe kształtki w długościach 15cm i 12cm praktycznie gotowe. Przy okazji spróbuję 10cm pod suma o wyższym profilu.
Na tą chwilę fajnie idą w świat Nurt- y 55, a że oczekiwania na pływaki też są i to nie małe, więc będzie mała zmiana w tym temacie.
Skrajne z lewej strony są wolne, jakby ktoś miał ochotę na sprawdzian pod pstrąga lub białe drapieżniki z rzek.
DSCN2358.JPG 474,77 KB 7 Ilość pobrań
Kolejne kilka sztuk Krysto. Dorobiłem dwa z lewej na wszelki wypadek Zaraz siadam do kolejnych.
DSCN2357.JPG 389,17 KB 7 Ilość pobrań
Komy, szczególnie te dłuższe 85 zapewne ze względu na większą masę szybciej wędrują po kraju, a i u mnie z pudełka zniknęły więc coś i dla siebie dorobiłem. Z lewej na dole wolna sztuka. Kolejne kilka sztuk już prawie na półmetku, więc zapraszam.
DSCN2356.JPG 390,84 KB 7 Ilość pobrań
Przy okazji jako ciekawostkę wam napiszę, że jest już dawno zrobiony prototyp Koma 65 i leży sobie grzecznie ponad rok. A czemu? Z powyżej wspomnianego zainteresowania boleniarzy grubym i ciężkim kalibrem. Przyjdzie na nią czas i nie tylko na tą konstrukcję
Napisano 04 czerwiec 2016 - 11:17
Roniny płoć i zielony okoń, oraz Cannibal zielony okoń. Cannibal jako okoń po raz pierwszy, na życzenie zresztą.
DSCN2361.JPG 511,86 KB 6 Ilość pobrań
DSCN2363.JPG 486,57 KB 6 Ilość pobrań
DSCN2364.JPG 445,02 KB 6 Ilość pobrań
Napisano 04 czerwiec 2016 - 11:31
Na konkursowy wyjazd do Szwecji zrobiłem niespodziankę, którą z przyjemnością wręczyłem Pafkowi. Był jedynym wędkarzem, który podszedł najbardziej nietypowo do łowienia na Stora Bellen, mianowicie łowił na muchę z pływadełka.
zlotowy (1).JPG 382,64 KB 5 Ilość pobrań
zlotowy (2).JPG 444,33 KB 5 Ilość pobrań
_MG_1045 - Kopia - Kopia - Kopia - Kopia.JPG 556,17 KB 5 Ilość pobrań
_MG_1046 - Kopia - Kopia - Kopia - Kopia.JPG 453,96 KB 5 Ilość pobrań
Napisano 04 czerwiec 2016 - 11:43
Napisano 05 czerwiec 2016 - 19:29
Zacznę od tego, że Nurt 55 nie jest stricte boleniowy, co zresztą zdążył udowodnić na wodzie pstrągowej. To bardzo wszechstronny woblerek o szerokim spektrum zastosowań i kto wie, czy nie pewnego rodzaju uniwersał na wiele wód w warstwie wody do metra głębokości. Zarówno na rzekach, jak i jeziorach. Bo kto mi powie, że okoń bijący pod powierzchnią wody w stado słonecznicy, czy uklei nie zainteresuje się nim
Po powrocie ze Szwecji pokażę wam większego 7,5cm, a ten już bardziej pod bolenia, czy sandacza.
Jedziemy!
Zgodnie z tym co napisałem przyszedł czas na opis większej wersji Nurta-a. Zanim do tego dojdę poinformuję kolegów o pewnej zmianie w systematyce przynęt Jokera, którą właśnie Nurt rozpoczyna.
Otóż kochani przypomnę wam jak kilka lat temu na początku wątku pisałem, że będę starał się unikać łączenia wersji pływającej i tonącej w jednej długości ponieważ zawsze jest z tym kłopot szczególnie wtedy, gdy w konkretnym modelu nie ma żadnych różnic w kształcie czy też w usterzeniu. Lubię mieć prosty system w pudełku i wiem, że inni też. Ronin jest tylko w wersji tonącej. Zdarzyło mi się zrobić wersje wolno tonące kilka razy na czyjąś prośbę, ale pływających do tej pory nie było. Ale może będzie dzięki nowej prostej systematyce
Od dawna robię modele tonące w długościach zakończonych 0,5cm czyli 5 na końcu w nazwie np. Nurt 55 oznacza od dzisiaj nie tylko długość, ale również wersję tonącą. Wersje pływające wszystkich rodzajów woblerów będą o pełnej długości, oznacza to, że 0 na końcu wskazuje na wersję pływającą. I tak np. Nurt 60 to długość i oznaczenie wersji pływającej w jednym.
Ten prosty system 0 i 5 obejmie wszystkie przynęty Joker, co nie jest takie trudne do zmiany
Zaczyna Nurt.
55 - 5g
60 - 4,5g
75 - 8,5g
80 - 7,5g
Nurt-y.JPG 355,86 KB 5 Ilość pobrań
Jak widać na załączonym obrazku, przygotowałem się do sterów z aluminium dla tej konstrukcji. Grubość 0,5 dla krótszej wersji, a 0,7mm dla dłuższej. Powody są dwa. Złamana pod kątem 90° płytka poliwęglanu traci sporo ze swoich właściwości i ryzyko pęknięcia na byle zaczepie jest bardzo wysokie. Drugi powód to możliwość modelowania steru - zmiana kąta, zgięcie typu krzesełko, wygięcie typu U lub V. Każda ta zmiana wpływa na pracę tej konstrukcji i ci, którzy lubią sobie kombinować nad wodą mają w ten sposób możliwość
Warto przypomnieć o fantastycznych możliwościach Nurta. Wobler ten w każdej wersji pracuje bardzo dobrze na dwóch kotwicach, na jednej z przodu, albo jednej z tyłu, bez konieczności doczepiania zastępczego obciążenia w miejsce zdjętej kotwiczki.
Wersja z kotwiczką na przodzie zalecana na OS-y pstrągowe oraz przy połowach boleni o ile jest to wskazane.
Wersja z tylną kotwicą na kamienne rafy i ogólnie bardziej zaczepowe stanowiska - brzana, kleń, sandacz.
Niespodzianka
Osoby, które zamówią do 12 czerwca minimum 4 sztuki, z jednej lub każdej wersji Nurta-a mają możliwość nabycia ich w super cenie. Zapraszam na priv. Przykładowe kolory.
DSCN2358.JPG 474,77 KB 6 Ilość pobrań
Użytkownik joker edytował ten post 05 czerwiec 2016 - 19:31
Napisano 05 czerwiec 2016 - 19:44
Napisano 05 czerwiec 2016 - 19:50
Robert rozwiązanie to litery f lub s
Trzeba iść duchem czasu, a nie tradycji niekoniecznie praktycznej
Napisano 07 czerwiec 2016 - 20:22
Boleniowa Koma 85
_MG_1145.JPG 455,09 KB 6 Ilość pobrań _MG_1146.JPG 415,72 KB 6 Ilość pobrań
Uzupełnienie prywatnego pudełka. Nurt-a z chartreuse jeszcze nie próbowałem.
_MG_1152.JPG 469,81 KB 7 Ilość pobrań _MG_1156.JPG 366,46 KB 7 Ilość pobrań
Napisano 07 czerwiec 2016 - 20:27
Malowane oczko do dopracowania, w każdym razie dość dobrze to rokuje na przyszłość. Jakie są wasze spostrzeżenia w tym temacie. Malować czy wklejać?
Napisano 07 czerwiec 2016 - 20:37
Gdybyś domalował też rzęsy, to bym widział różnice pomiędzy jednym a drugim
Napisano 07 czerwiec 2016 - 21:13
Do Komy malowane oko bardzo pasuje
Napisano 07 czerwiec 2016 - 23:15
Napisano 08 czerwiec 2016 - 10:57
Joker bardzo dobrze to wszystko wygląda i ja bym się tego trzymał.Świetny warsztat i wysoka klasa wykonania.
Napisano 08 czerwiec 2016 - 19:06
Dzięki koledzy, pojadę trochę z malowanymi oczami przy kolejnych woblerach i może tak zostanie.
Testowy korpus Fario 150 i 120 wykonany, stery od Konrada 3mm dotarły, jutro impregnacja, pojutrze wodowanie na Soczewce. Jak będzie Ok, to pierwsze kilka egzemplarzy jak zawsze idzie do kilku osób
W zasadzie ogarnąłem temat z korpusem Boss 120, więc również kilka pierwszych sztuk niedługo dostarczy listonosz kilku osobom
Napisano 08 czerwiec 2016 - 19:11
Napisano 08 czerwiec 2016 - 19:13
Dzięki koledzy, pojadę trochę z malowanymi oczami przy kolejnych woblerach i może tak zostanie.
Testowy korpus Fario 150 i 120 wykonany, stery od Konrada 3mm dotarły, jutro impregnacja, pojutrze wodowanie na Soczewce. Jak będzie Ok, to pierwsze kilka egzemplarzy jak zawsze idzie do kilku osób
W zasadzie ogarnąłem temat z korpusem Boss 120, więc również kilka pierwszych sztuk niedługo dostarczy listonosz kilku osobom
Dobrze by też wyglądały zwykłe srebrne 3D podmalowane.Mogę wstawiać step by step jak to zrobić szybko i fajnie wychodzi.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych