Najważniejsza informacja tego dnia. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wcześniej zamawiali woblery pod klenia i pstrąga. Wszyscy, którzy skierowali do mnie teraz zapytania i tu na priv, będą poinformowani o kolejnych przynętach. Niestety nic nie zostało z tej niedużej partii.
Żeby jakoś usprawnić rozeznanie w tych modelach musiałem na biegu wymyślić jakieś nazwy. Przed laty kiedy je robiłem praktycznie dla siebie i najbliższego grona nie było potrzeby. Jednak teraz w ten sposób nie mogę tego robić.
Fario 5cm 3,5g pływający w kotwicach nr12, lub wolno tonący w kotwicach nr10 Praca. Równe tępo z prądem lub pod prąd na wolnym uciągu - wąskie S z przechyłami w pionie. Szybkie tępo prowadzenia - wąsko, nietypowo.
Na lato w dwóch wersjach krótkiego steru. Przeznaczenie - płytkie bystrza, przemiały, rafy na średnich i małych rzekach, a także opaski i rozwalone ostrogi na większych rzekach. Polecam prowadzić je z nurtem rzeki, na pstrągi nawet szybko. W lato skuteczny na rafach nocą. Poza pstrągiem biorą go klenie, jazie i okonie. Na rzekach nizinnych przyłowem są bolenie i "szczupaki".
Furia 4,5 cm 3,2g pływający w kotwicach nr12, lub wolno tonący w kotwicach nr10. Praca. Najlepiej pasuje właśnie furia. Mocna "Y" na ogonie. Na lato i wiosnę do ciągnięcia z prądem, a także w poprzek i z wachlarza po skosie, ale praktycznie bez kręcenia korbą. Jedynie kontrola spływu. Ofiary w ciągu dnia, to intensywnie żerujący kleń, okoń i pstrąg. W letnie noce również jaź. Wiosną najskuteczniejsze gdy włażą do wody żaby.
Podstawowe kolory do tych modeli były pokazane w wątku.
Może w sierpniu coś się pojawi z tych wielkości
Użytkownik joker edytował ten post 29 lipiec 2013 - 19:46