I takie wcale nie bulwiaste ?
#881 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2017 - 14:18
#882 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2017 - 14:46
I takie wcale nie bulwiaste ?
A gdzie ta bulwiastosc?
#883 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2017 - 23:18
- Del Toro lubi to
#884 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 00:26
No właśnie mowie buliastosci stanowcze i zdecydowane "raczej nie "
To tylko w tych czterech projektach Okragle sztalty sa jak najbardziej OK, jesli wszystkie elementy ze soba graja. Poszukaj sobie watku Piortka Matusiaka (nie wiem czy tam jeszcze jakies foty zostaly). Tam jest duzo rekojesci o okraglych ksztaltach, wszystko robione tak zeby sie zgralo. Czyli wszystkie elementy mniej wiecej w tym samym stylu.
Mowie 'negatywnie' o bulwiastosci jesli elementy rekojesci sa duzo wieksze niz uchwyt i kompletnie z nim sie nie zgrywaja wizualnie. Lub jesli jest sytuacja, ze butt jest smukly, rear jest smukly a np fore bula. W tym przypadku tez calosc nie zgrywa sie wizulanie, itd.
Tu masz przyklad wedki Piotrka Matusiaka, Ksztaly okragle, ale wszystko zgrywa sie wizualnie.
Mam nadzieje ze mniej wiecej wytlumaczylem o co mi chodzi Sorry na nauczyciela sie nie nadaje...
Załączone pliki
- piotrcarp lubi to
#885 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 07:40
- trout master lubi to
#886 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 08:06
Naadajesz sie jak najbardziej Wspomnialem o bulwach aby podkreślić ,ze u CB ich nie ma w projektach, a mi czasem jakiś balwanek wyjdzie ;)Podoba mi sie Twój styl i jak będę duży moze tez takie cudenka mi zaczną wychodzić No ,ale to jeszcze lata praktyki Panie Paweł ;)Pozdrawiam ciepło w tą Piz...wice
Jakie lata praktyki ? Trzeba po prostu papieru ściernego nie żałować .Jak wyjdzie "bałwanek " to skorygować i tyle .Ja robię rękojeść tak że przed rozwiercaniem i sklejeniem na blank całość wkładam na rurkę alu i przymierzam "na sucho" jeżeli jest ok to kleję ,jeżeli jest "bałwanek " to grip wędruje na maszynę i toczę aż do zadowalającego efektu .Nigdy nie można się spieszyć i warto zrobić kilka razy więcej przymiarek ,aby potem nie wychodziły jakieś "kwiatki".
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 20 styczeń 2017 - 08:09
- "Paweł" lubi to
#887 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 08:56
Jakie lata praktyki ? Trzeba po prostu papieru ściernego nie żałować .Jak wyjdzie "bałwanek " to skorygować i tyle .Ja robię rękojeść tak że przed rozwiercaniem i sklejeniem na blank całość wkładam na rurkę alu i przymierzam "na sucho" jeżeli jest ok to kleję ,jeżeli jest "bałwanek " to grip wędruje na maszynę i toczę aż do zadowalającego efektu .Nigdy nie można się spieszyć i warto zrobić kilka razy więcej przymiarek ,aby potem nie wychodziły jakieś "kwiatki".
Łatwo mówić Wy macie większe doświadczenie i setki tych rękojeści na koncie , ja biedny amator dopiero sięuczę Artek, wbrew pozorom trzeba trochę praktyki do tej zabawy. Tzn moim zdaniem jeśli masz praktykę,zawsze Ci wyjdzie tak jak chcesz ,jeśli tej praktyki masz mniej ,czasem cos spieprzysz i trzeba korek kleić na nowo. Natomiast jeśli chodzi o bulwiastość ... Mi takie coś bardziej pasuję i lepiej się trzyma w ręku - natomiast nie podoba się zbytnio - bardziej wolę takie jak robi Del Toro - ponieważ wyglądają ładniej i nie chodzi mi o kwestie dopasowania. Jeśli całą rekojeśc robimy bulwiastą i każdy jej element jest na swój rodzaj bulwiasty ? To wszystko do siebie idealnie pasujęi jest zgrane ,ale mi za cholerę się nie podoba ,wole proste cięcia
Użytkownik "Paweł" edytował ten post 20 styczeń 2017 - 08:59
#888 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 09:49
Tak jak Artur napisal, rob duzo przymiarek, no i nie ma cos sie spieszyc. Tez wszystko przymierzam na precie, zanim taki zestaw trafi na blank.
Generalnie zanim zaczne jakis projekt, to rozrysowuje sobie rekojesc, tez czasami pomaga.
- "Paweł" lubi to
#889 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 10:56
- Tomas81 lubi to
#890 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 11:03
Jak to sie mowi wszystko kwestia gustu. Ja tez zdecydowanie wole 'szczuple' konstrukcje
- "Paweł" lubi to
#891 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 11:18
Wszystko zależy czy użytkownikowi pasują takie gripy pod względem ergonomicznym i estetycznym .Jak ktoś ma dłonie jak bochny chleba to coś filigranowego będzie trudno uchwycić i zaakceptować Ja też wolę konstrukcje bardziej subtelne niż "krągłości" typu Piotrek Matusiak .
- "Paweł" lubi to
#892 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2017 - 12:03
Jak to sie mowi wszystko kwestia gustu. Ja tez zdecydowanie wole 'szczuple' konstrukcje
Ja też w całkowitym tego słowa ,a raczej stwierdzenia ,określeniu Szczupłe to jest to
#893 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2017 - 14:05
I taka miejscowka gdzie lowic nie mozna
A na brzegach czycha ichniejsza PSR
- popper, ark70, skalek-77 i 10 innych osób lubią to
#894 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2017 - 18:54
Paweł a ten wyłażący na brzeg krokodylek to gangesowy? Fajny No i kiedy relacja? Nie mogę się doczekać
#895 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2017 - 20:19
Paweł a ten wyłażący na brzeg krokodylek to gangesowy? Fajny No i kiedy relacja? Nie mogę się doczekać
Tak, gavial gangesowy. Slowik cos tam walczy z ta relacja, wiec pewnie niedlugo bedzie
#896 OFFLINE
Napisano 01 luty 2017 - 12:44
Taki maly upgrade
- piotrcarp, GoLoManoLo, kaczor i 3 innych osób lubią to
#897 OFFLINE
Napisano 01 luty 2017 - 12:59
a co to? nitka czy lakier "świecący"?
#898 OFFLINE
Napisano 01 luty 2017 - 13:04
a co to? nitka czy lakier "świecący"?
Nitka fluo pro wrap, ale ona sama w sobie nie swieci
Lakier do omotek wymieszany z proszkiem fluo, w tym przypadku nitka i proszek zolty, ale mam tez inne kolory
- Friko lubi to
#899 OFFLINE
Napisano 01 luty 2017 - 13:08
Świetny patent
- Del Toro lubi to
#900 OFFLINE
Napisano 01 luty 2017 - 15:04
tak podejrzewałem... są też pasty fluo ale proszek chyba lepiej się "miesza" z lakierem. próbowałeś może na innych kolorach omotek? najlepiej będzie pewnie na śnieżno białej ale ciekawe jak będzie na ciemnych....
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |