Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki silnik elektryczny kupić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2436 odpowiedzi w tym temacie

#1781 OFFLINE   TomekTomek11112

TomekTomek11112

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 21:32

Czy te silniki haibo m 150 są ciche? Mozna je kupić tylko przez internet w firmie tokarex? Nie widzę na moim terenie firmy, która by je sprzedawała. Wolę żeby zobaczyć, dotknąć, porozmawiać i w razie czego zawieźć do reklamacji.

#1782 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Sławomir

Napisano 07 styczeń 2020 - 21:53

U mnie nie było w sklepie, pogadałem , ustaliliśmy cenę i sprowadzili. W razie jakichkolwiek problemów zanosze do sklepu A nie będę musiał szukać serwisu

#1783 OFFLINE   Wiciu 1982

Wiciu 1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 07 styczeń 2020 - 22:23

Czy te silniki haibo m 150 są ciche? Mozna je kupić tylko przez internet w firmie tokarex? Nie widzę na moim terenie firmy, która by je sprzedawała. Wolę żeby zobaczyć, dotknąć, porozmawiać i w razie czego zawieźć do reklamacji.

Ja kupiłem przez internet. Negocjowałem też cenę. Osobiście mam M200 i w porównaniu do Haswing 2hp to jest bez szelestny. Ale tak serio to Ja twierdzę, że cichy. Wybrałem silnik z racji, że dają 5 lat gwarancji. No i nie wyczytałem by ktoś narzekał na serwis w przeciwieństwie do MC sklep. 

• TomekTomek11112 lubi to

#1784 OFFLINE   TomekTomek11112

TomekTomek11112

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 22:29

Dziękuję znowu coś więcej wiem!

#1785 OFFLINE   stary_anona

stary_anona

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Gałecki

Napisano 09 styczeń 2020 - 17:58

Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat silnika haswing w20? Czysto teoretycznie, pływając po małym zbiorniku, małą łódką, silnikiem o małej mocy (a więc i małym poborze prądu), powinienem popływać tyle co silnikiem z uciągiem 60lbs z maksymizerem?

#1786 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 09 styczeń 2020 - 19:10

I tak i nie. Ten Haswing jest do kajaków. Masz napisane że do łódek do szerokości 90 cm. Co chcesz porównać? Czy każdy z tych silników na tej samej łódce z jednakowym akumulatorem przy bezwietrznej pogodzie aby sprawdzić który zrobi więcej kilometrów czy określaną odległość w krótszym czasie czy mniej prądu na danym odcinku w tym samym czasie?

#1787 OFFLINE   stary_anona

stary_anona

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaKatowice
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Gałecki

Napisano 10 styczeń 2020 - 11:02

Chciałbym porównać czy w podobnych warunkach pogodowych silnik 20lbs na pełnej mocy (nie tracąc jej na przełączniku) byłby w stanie pchać łódkę tak długo jak jego mocniejszy odpowiednik z maksymizerem.
I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Czy jest różnica między pchaniem jednostki czy ciągnięciem (burtowe lub dziobowe usytuowanie napędu). Chodzi o osiągi, zasięg.

#1788 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 985 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 10 styczeń 2020 - 17:29

Chciałbym porównać czy w podobnych warunkach pogodowych silnik 20lbs na pełnej mocy (nie tracąc jej na przełączniku) byłby w stanie pchać łódkę tak długo jak jego mocniejszy odpowiednik z maksymizerem.
I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Czy jest różnica między pchaniem jednostki czy ciągnięciem (burtowe lub dziobowe usytuowanie napędu). Chodzi o osiągi, zasięg.

Bardzo WAŻNE  Z maksymizerem  na pełnej mocy się nie pływa bo  go nie ma  , idzie ful z baterji  prądu . Na wolniejszych biegach jest spora różnica ,  dalej popłyniesz  ,  wiem bo sam pływam , testowałem i tak i tak razem z kuzynem  ;)  

#1789 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 10 styczeń 2020 - 18:19

Nalzealo by zaczac od tego, ze aby wprawic lodz w ruch, nalezu spozytkowac iles tam energii. Czy ta energie bedzie wykorzystywal silnik 200W czy 600W , niezmienia to faktu zbytnio na osiagi. Oczywisicie sruba i oboroty sa wazne , moim zdaniem , najmniejsza bezpieczna moc silnika 12v na wodzie tj nie.mniej niz 600w. Wszytskonjest pieknie , poki jest ladna aura. Gorzej jak sie nagle zmieni i zamiast plynac 5-6kmh , to plyniesz 2 badz wogole nienplyniesz a dryfujesz z fala

#1790 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 10 styczeń 2020 - 18:27

Mam dwa elektryki na pontonie- dziobowiec i zwykły. Oba tej samej mocy  540W Dziobowiec ma niższe osiągi jako silnik, który ciągnie całość masy. 1-1,5 km/h mniej niż silnik na rufie. 

#1791 OFFLINE   TomekTomek11112

TomekTomek11112

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 11 styczeń 2020 - 14:01

Znalazłem takie silniki: 

Osapian® 55/60 MAX 12V

Protruar 1.0 R2 12V (65lbs) 

Który lepszy do łodzi 390x170 

Akumulator 100 ah starczy do nich? 

Jak długo na spokojnej wodzie i spokojnej prędkości (na pół gwizdka) można nimi  popływać? 

• szydłoś lubi to

#1792 OFFLINE   pulos1

pulos1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:andrzej

Napisano 12 styczeń 2020 - 22:02

Znalazłem takie silniki:
Osapian® 55/60 MAX 12V
Jak długo na spokojnej wodzie i spokojnej prędkości (na pół gwizdka) można nimi popływać?

Miałem jeden i drugi.
Protruar cichszy
  • szydłoś lubi to

#1793 OFFLINE   Domator

Domator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 222 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Cezary

Napisano 15 styczeń 2020 - 07:22

Kiedyś miałem taki rodzimej konstrukcji silnik elektryczny. Coś tego typu ale z jednym silnikiem: https://bazar.fishin...wy-bass-210-duo

Miał 18 lbs. Pływałem na nim praktycznie na maksa. Później (jakieś 9 lat temu) kupiłem silnik YOMOTO mający 48 lbs.Dorobiłem do niego masymizer. I przy podobnych prędkościach i zasięgach pływanie na maksa tym BASSem było ekonomiczniejsze. Miał większy zasięg.

#1794 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 15 styczeń 2020 - 08:03

Znalazłem takie silniki: 

Osapian® 55/60 MAX 12V

Jak długo na spokojnej wodzie i spokojnej prędkości (na pół gwizdka) można nimi  popływać? 

Również mam i jeden i drugi, dużo mniej prądu zżera nowy Protruar, jestem mile zaskoczony.

• szydłoś lubi to

#1795 OFFLINE   Wiciu 1982

Wiciu 1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 21 styczeń 2020 - 20:29

Posiadam 2 tuborgi 100ah katowałem je 4 sezony. 80% pływam na max. niemal zawsze do 11V zdarza sie, że 10,5V przestaję gdy naprawdę aku są wydojone i grozi mi to tym, że nie wrócę do brzegu. I powiem tak wierzę, że jeszcze sezon mi posłużą. Ja nie łowię tylko pływam rekreacyjnie tak więc w trakcie pływania mało odpoczynku dla sprzętu. w trakcie wakacji jestem niemal codziennie na wodzie. I nawet gdybym miał kupic na wiosnę nowe akumulatory to warto było. 

#1796 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 21 styczeń 2020 - 20:43

@Wiciu to dobrze trafiles , ale jesli je spinales rownolegle podczas plywania to tym samy prady obciazenia dla 1 aku spadly o polowe , a to zazwyczaj zabija kwasy

#1797 OFFLINE   uzytkownikjerkbait

uzytkownikjerkbait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 21 styczeń 2020 - 22:31

Koledzy, chcę kupić haswinga osapiana 55, wzmocnionego z grubymi kablami za ok. 1450. Jakaś alternatywa? Plusy/minusy? Sprzedawcy w necie (chyba trzech: mc..., wod..., son...) proponują Protruar 1 w podobnej cenie? Nie znam go (osapiana ma kilku kolegów i bez problemu). Wcześniej miałem motoruide varimax 45 i minnkota traxis 55, oba rewelacyjne, bez wskazania na któryś. Silnik użytkuję 4-5 lat, zawsze kupuję śrubę zapasową (w minnkocie ok. 500 to chore) i zestaw montażowy na zapas. Więc teraz (trwałość minnkoty to już nie te czasy, a cena ewentualnej wymiany maximizera to szok), patrząc na koszty wychodzi mi osapian. Doradzają Protruara, nowy, niesprawdzony w "boju", bez tuningu? Zawsze przed wydatkiem niewiadoma :-) Proszę o opinie i uwagi. Osapian to dobrze czy źle? Ktoś zna protruara? Dzięki i pozdrawiam

#1798 OFFLINE   Figura_007

Figura_007

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 22 styczeń 2020 - 09:01

Zobacz sobie na olx taki sklep Pstrąg Grudziądz. Kupowałem od nich i szczerze polecam. Cena niższa niż podane przez Ciebie sklepy i bardzo szybka wysyłka. Wystarczy zadzwonić i się dogadac, a właściciel bardzo fajny gość.

#1799 OFFLINE   Wiciu 1982

Wiciu 1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2020 - 09:03

@Wiciu to dobrze trafiles , ale jesli je spinales rownolegle podczas plywania to tym samy prady obciazenia dla 1 aku spadly o polowe , a to zazwyczaj zabija kwasy

Jestem przekonany, że sporo dobrej roboty robi ładowarka ale to moja subiektywna opinia

#1800 OFFLINE   uzytkownikjerkbait

uzytkownikjerkbait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 22 styczeń 2020 - 10:25

ale który haswing osapian 55/60 czy protruar 1?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych