Cóż, przezbroję i dam im jeszcze szansę. Wkońcu coś tam wczoraj na nie kłapło.
Użytkownik tadekb edytował ten post 05 lipiec 2013 - 11:55
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 lipiec 2013 - 11:54
Cóż, przezbroję i dam im jeszcze szansę. Wkońcu coś tam wczoraj na nie kłapło.
Użytkownik tadekb edytował ten post 05 lipiec 2013 - 11:55
Napisano 05 lipiec 2013 - 14:40
Kotwice w spiritach nie sa takie złe, spokojnie, przy umiejętnym holu i dobrze wyregulowanym heblu, dadzą sobie radę z 5 kilowymi boleniami.
Przy plecionce gną się po uderzeniach ryb łatwiej, przy żyłce tez potrafią się wygiąc, ale miałem to w końcowej fazie holu.
Trzeba prowadzić rybe delikatniej, ale i pewnie. Mam wrażenie , że kilka razy lekko wygiete groty uratowały mi rybę, nie złamały się jak twardsze, a i ryba się nie odbiła od nich na sztywno.
Mam też spirity uzbrojone w ownery, mniej się gną, ale i na tych i na fabrycznych, dobrze zapiety bolek mi nie zszedł.
Trzeba zwracać uwagę, na to, żeby kotwice były ostre, jak ja to mówię, żeby kleiły się do łap, czyli ostrza świeże. Jak jest w gorszym stanie to wymiana jest wskazana, jak się jeden z grotów odegnie to po wyprostowaniu też można łowić spokojnie.
Kiedyś uderzył mi sum na płytkiej wodzie, ok metra długi, zapią się za fabryczne 2 kotwice w spiricie, zrobił mi świecę, szarpnął i mimo lekko ustawionego hamulca wyprostował 2 groty w obu kotwicach i zszzedł.
Ale do tych ryb to już inny sprzęcik trzeba.
Pamiętaj, żeby hamulec dobrze ustawic i przy bolkach przelewowych i warkoczowych nie będzie problemu nawet z fabrycznymi kotwicami.
Napisano 05 lipiec 2013 - 15:01
@ziom7 - da się tymi kotwicami łowić, wiem bo miałem, poprosiłem nawet Andrzeja Lipińskiego by mi podał namiar na sklep, gdzie można je kupić, zachwyciła mnie ich ostrość, kupiłem paczkę, są po 100 sztuk sprzedawane, i używam ich, ale nie na bolenie i nie na plecionce. Bądźmy szczerzy, nie są to dobre kotwice, ale też jaki rodzimy producent zbroi swoje przynęty fabrycznie w ownery? Piszę o producentach wypuszczających na rynek setki, nawet tysiące sztuk woblerów. Trzeba to przełknąć i wobki przezbroić, a zdjęte kotwy zużyć do większych kleniówek.
Użytkownik Dagon edytował ten post 05 lipiec 2013 - 15:05
Napisano 05 lipiec 2013 - 15:11
Jeśli rozmawiamy szczerze to obecnie Siek i Kenart zbroją w bardzo dobre kotwice, takie same kupuję prywatnie do przezbrajania pozostałych woblerów i na wymianę bo nawet ownery potrafią się uszkodzić po jednej rybie (nie rozgiąć ale groty potrafią się odginać lub tępić). Kotwice PF tak samo ostre jak owner-y i mocne.
Napisano 05 lipiec 2013 - 15:14
Ooo, PF - co to za kotwy?
Napisano 05 lipiec 2013 - 15:24
Pogadamy na pw, ostrość miałem nawet okazję wypróbować na sobie, wlazły mi w skórę między kciuk a wskazujący jak w masło.
Napisano 05 lipiec 2013 - 15:43
Pogadamy na pw,
Szkoda, że ja się nie zalapie na tą informację.
Ale napisze o tym na pw koledze.
Napisano 05 lipiec 2013 - 15:49
Nie chodzi tu o załapanie tylko nie chcę syfić w wątku i wywoływać sztucznej gadki wśród tych co zanim wydadzą 50 groszy muszą sobie..."popisać".
Napisano 05 lipiec 2013 - 17:57
Nie chodzi tu o załapanie tylko nie chcę syfić w wątku i wywoływać sztucznej gadki wśród tych co zanim wydadzą 50 groszy muszą sobie..."popisać".
A to przepraszam Cię Kubo.
Napisano 05 lipiec 2013 - 20:30
Jeśli chodzi o "boleniówki" handmade które używam to Wobi,Parf czy T.Miernik zbroją w dobre kotwy, ale nie tłuką ąż tyle co w/w brandy co zresztą jest na plus jeśli chodzi o "seryjniaki" to napewno salmo thrill ale tu nie wszystkim pasi praca
Napisano 05 lipiec 2013 - 21:22
Dla rozluźnienia atmosfery kilka odrzańskich rap
Wszystkie bolki złapane na popery,więc brania z przytupem:
IMG_5711.jpg 54,82 KB 341 Ilość pobrań
IMG_5714.jpg 62,79 KB 420 Ilość pobrań
IMG_5720.jpg 64,01 KB 422 Ilość pobrań
IMG_5716.jpg 56,34 KB 425 Ilość pobrań
IMG_5721.jpg 61,68 KB 421 Ilość pobrań
DSC00572.jpg 103,08 KB 347 Ilość pobrań
Napisano 05 lipiec 2013 - 22:02
Niezły odłów,jeszcze na top watery fajna sprawa.Gratuluje pieknych rybek.
Napisano 05 lipiec 2013 - 23:31
Napisano 06 lipiec 2013 - 08:41
Loko, konkretnie połowiliście - gratulacje
Ja wreszcie dziś wyskoczyłem na swoją miejscówkę, woda ładnie poszła do góry, trafiło się kilka ryb. Wszystkie złowione na spirity z fabrycznymi kotwicami, żaden grot nie wygięty. Najwiekszy boleń na fotce
Napisano 06 lipiec 2013 - 09:13
Jeśli rozmawiamy szczerze to obecnie Siek i Kenart zbroją w bardzo dobre kotwice, takie same kupuję prywatnie do przezbrajania pozostałych woblerów i na wymianę bo nawet ownery potrafią się uszkodzić po jednej rybie (nie rozgiąć ale groty potrafią się odginać lub tępić). Kotwice PF tak samo ostre jak owner-y i mocne.
Być może kenart w większych egzemplarzach swoich przynęt daje adekwatnie mocniejsze kotwice,niestety przy mniejszym wobku pstrąg ~35 cm rozgina jak mu się podoba
Napisano 06 lipiec 2013 - 09:17
Ziom, prawie jak ninja Fajna rybka, graty.
Napisano 06 lipiec 2013 - 11:31
Ziom, jeszcze raz gratulacje, piękny rapiszon
Napisano 06 lipiec 2013 - 17:13
Ziom piękna rapa a co Ty taki zakamuflowany jak ninja, tak pizgało czy bolenie miały Cię nie widzieć?
Z ciekawości zapytam masz w pudełkach inne wobki niż spirytusy...no dobra na pewno masz....ale lecą do wody?
pozdrawiam,
malcz
Napisano 06 lipiec 2013 - 19:08
Jeśli chodzi o "boleniówki" handmade które używam to Wobi,Parf czy T.Miernik zbroją w dobre kotwy, ale nie tłuką ąż tyle co w/w brandy co zresztą jest na plus jeśli chodzi o "seryjniaki" to napewno salmo thrill ale tu nie wszystkim pasi praca
Mała reklama kotwic Thrilla.
orla 014.jpg 59,12 KB 588 Ilość pobrań
orla 015.jpg 47,49 KB 536 Ilość pobrań
Mówią, że głupota nie boli – ale na pewno powoduje bolesne konsekwencje
Kolega wycinał mi go nożem nad Odrą... brrryyyy... jak sobie przypomnę
Ale praca faktycznie mi nie pasi
Napisano 06 lipiec 2013 - 19:41
dzięki, dzięki
hehehe ninja, no prawie tak..., ale nie jest to kamuflaz, bo aż tak zboczony nie jestem, jest to ochrona przed komarami, ku...wy te nie gryzą facjaty, głowy, uszu, szyjska - polecam wszystkim, a najlepszy na komary jest papieros .
Użytkownik ziom7 edytował ten post 06 lipiec 2013 - 20:17
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych