No, no.., Paweł nie odpuszcza. Brawo!
BOLENIE 2013
#1181 OFFLINE
Napisano 15 październik 2013 - 18:48
- carloss83 lubi to
#1182 OFFLINE
Napisano 15 październik 2013 - 22:16
Znów poszedł na ryby i połowił. Do roboty się weź !!!! a nie tylko ryby, ryby i ryby
Gratuluję !
#1183 OFFLINE
Napisano 17 październik 2013 - 08:03
Bolo manolo. Pozdrawiam serdecznie
Załączone pliki
- Guzu, wujek, Artech i 6 innych osób lubią to
#1184 OFFLINE
Napisano 17 październik 2013 - 10:52
Eh Jaco, Jaco
...
Dawaj wiecej fotek i nie tylko boleni
#1185 OFFLINE
Napisano 22 październik 2013 - 17:47
Jaco, czekałem aż coś wrzucisz konkretnego
wchodzę dziś na forum, szukam wątku... szukam, a tu lipa .... spadek w rankingu na 2 stronę
dziś jedna sztuka na forumowe min.
pogoda piękna, woda szła w górę, ryba wzięła...hmm, właściwie to myślałem, że coś za kaptur najechałem na środku klatki, żyłka już styrana, bo miesiąc nie wymieniałem, hamulec delikatnie, ryba odjazd w nurt i staje, bałem się, że strace podhaczoną rybę, wydawała się spora, zazwyczaj wiem z jakim rozmiarem mam do czynienia, trochę siłowo go sprowadziłem bliżej głowki i zaczep okazał się normalnie zapiętym bolkiem, brania teraz są bardzo delikatne. Trochę za dużo tego słońca, jesienią bardziej lubię 2 godzinne prześwity, wtedy łatwiej trafić
- Artech, wildriver i Kamil Z. lubią to
#1186 OFFLINE
Napisano 22 październik 2013 - 20:21
Paweł dajemy radę :)Jeden z kilku dzisiejszych,bolki biorą tylko szkoda że tak mało czasu na ryby nawet nie ma kiedy do fryzjera iść a już wyglądam jak bezdomny ...
Brania mocne z kolei u mnie stały w klatce ale też na rafach z mocnym uciągiem...
- Artech, wildriver, Kamil Z. i 4 innych osób lubią to
#1187 OFFLINE
Napisano 22 październik 2013 - 22:22
Gratulacje dla Wrocławiaków Piękne ryby na świetnych fotkach.Michał jak zwykle z rańca
#1188 OFFLINE
Napisano 23 październik 2013 - 10:53
bolenik.jpg 71,62 KB 2 Ilość pobrań
Żyłka 0,22m, Composite Development 3,05m, młynek 3000 i Spirit 9cm na agrafce.
Pozdrówka
Kamil
Użytkownik Kamil Z. edytował ten post 23 październik 2013 - 23:30
- Artech, ziom7, *Hektor* i 1 inna osoba lubią to
#1189 OFFLINE
Napisano 23 październik 2013 - 16:20
Graty za ladne bolki, takie cieplaki jesienne.
#1190 OFFLINE
Napisano 23 październik 2013 - 22:04
Coraz ładniejsze zdjęcia wrocławiaki robią - fajnie.
#1191 OFFLINE
Napisano 23 październik 2013 - 23:14
Gratuluje. Ja byłem wczoraj, lampa pełna, wiatr i tony liści. Łowienie ciężkie i nic do foty nie wyskoczyło.
Ziom, Oleix, Kamil - ciekawi mnie w jakim tempie padły trzy powyższe rybki, bo woda "podobna", czas zbliżony i w dwóch przypadkach ten sam wabik. Była reguła, czy zależnie od miejsca i wabika inaczej? U mnie kilka trąceń w klatkach przy zatrzymaniach, ale bardzo delikatne, jakby nie były głodne, tylko z nudów tak..
P.S. Zmniejszenie przynęty nie dawało efektu i wyszły tych kilka razy tylko do większych woblerów, Spirit 9 był najmniejszym z nich.
Pozdrawiam
Grzesiek
Użytkownik Maynard edytował ten post 23 październik 2013 - 23:18
#1192 OFFLINE
Napisano 23 październik 2013 - 23:29
Ryba sprzed półtora tygodnia, ale warunki ciągle są podobne.. Jeśli o mnie chodzi, to wobler prowadzony zmiennym tempem, raz szybciej, raz wolniej, mniej więcej(staram się ), jak Andrzej łowi np. tu: https://www.youtube....h?v=JnMYtjDqenM
A brania właśnie takie delikatne się teraz zdarzają- agresywnych strzałów już niewiele, w porównaniu do wiosenno-letnich połowów. W ogóle ryb na powierzchni nie było widać- takie tropienie niewidzialnego... Przez za słabe zacięcie po takim właśnie niemrawym puknięciu spadła mi przedwczoraj ryba Na szczęście to nie była jedyna szansa tego dnia dana mi od rzeki
Pozdrówka
Kamil
#1193 OFFLINE
Napisano 24 październik 2013 - 00:01
Fajny filmik, dzięki. Ciekawe co powiedzą Koledzy, czy mieli podobnie.
Takie łowienie jak na filmiku u mnie nie działało, tylko dłuższe pauzy i głębiej, nic pod wierzchem, nie wychodziły do góry nawet w płytszych miejscach. Ani szybko, ani średnio szybko, ani zmiennie, ani nawet wolno. Jerkowanie i pauzy dawały kontakty, ale i tak im nie dogodziłem...
Dzięki za info, pozdrawiam!
#1194 OFFLINE
Napisano 24 październik 2013 - 00:17
To chyba też kwestia wielkości klatki, jej głębokości i oczywiście siły uciągu. Przedwczoraj brania miałem tylko w warkoczu, a na filmikach jak widać ryby nawet ze środka klatek. Rozproszone są. Na głębsze i wolniejsze miejsca Andrzej chyba wybiera Fantoma.
Pozdrówka
Kamil
#1195 OFFLINE
Napisano 24 październik 2013 - 09:30
U mnie tempo raczej srednie z przyspieszeniami na speed bleak'a ryb szukałem glównie w jak najwiekszych klatkach,głębokich ale nurt w rynnie musial być naprawde mocny stały głównie w spokojnej wodzie 1-1,5 pod powierzchnią czasami do przynęty wychodziły dwa bolki na raz a po braniu drugi spierdzielał od kolegi aż na powieszchni było widać
stan wody ok kilku tygodni podobny a w zasadzie wacha sie miejwiecej ciągle w okolicy metra w tą czy drugą strone ale zazwyczaj w ciągu dnia jest taki sam stan
- Artech, ender, pawelHERP i 1 inna osoba lubią to
#1196 OFFLINE
Napisano 24 październik 2013 - 10:14
Fajny, rzeczowy opis Oleix, to się docenia
#1197 OFFLINE
Napisano 24 październik 2013 - 13:11
siemka, ja trochę inaczej prowadziłem, bo łowię teraz wolno, ale jednostajnie, czasem podkręce mocniej, ale o tym decyduje miejsce w jakim łowię. Wszystkie bolenie z klatek, na połączeniu nurtu lub wstecznego nurtu, albo tam gdzie woda kręci, coś jak jaśków szukam na wiosnę. Moim zdaniem trochę za dużo słońca jest i ciężko się wstrzelić w fishe. Teraz jest dobry świt, mgła - początek dnia, później przerwa i ok 12 znowu coś, przerwa i pod koniec słoneczka coś można jescze złapać. Na pewno bolenie poszły śladem drobnicy i już się ustawiają na jesiennych miejscach.
Przynety jak największe są teraz na topie, mnie to nie dotyczy bo i tak łowię cały sezon ta samą .
#1198 OFFLINE
Napisano 24 październik 2013 - 17:51
co do przynęt próbowałem na mini bleaka- zdecydowanie za mały,próbowałem na fire bleaka-zdecydowanie za mocna praca jak na teraz,probowałem na monster bleaka-efekt taki że jeszcze zdecydowanie za ciepło i nie chcą reagować jeszcze na tak dużą przynęte, a jak próbowałem na speed bleaka było ok drobna praca na spokojnej wodzie idealna wielkość i dobry zasięg żeby machnąć zakamuflowany pod drugi brzeg w sporej klatce co miało spore znaczenie bo akurat ojciec miał lżejszego woblerka i niestety nie miał efektów
#1199 OFFLINE
Napisano 25 październik 2013 - 13:48
Dzięki za odpowiedzi. Reguła taka jak widzę, że bolenie to cholerniki patentowne i tyle, czyli żadna nowość
Mi nie udało się zgrać tych wszystkich czynników ostatnio i nie wiem, co nie zagrało. Najłatwiej sobie powiedzieć, że brakowało właściwej przynęty, ale pewności co do tego brak i to raczej nie tak. Chociaż akurat żadnego bleaka nie posiadam, więc może to jednak to? Jednostajnym zwijaniem w obojętnie jakim, czy też zmiennym tempie w ogóle się nie interesowały, więc raczej stawiam, że to nie kwestia samej pracy. Wielkość też interesowała je niewdzięczna do zacięcia takich delikatnych trąceń. Trzeba próbować. Następnym razem wezmę je z zaskocznia i zacznę od Soft4P 9cm i więcej czasu poświęcę na shad'y. A potem znowu kombinowanie z woblerami i kłucie się każdą kotwicą, bo "przecież to niemożliwe, że nie chcą się zapiąć" Połamania!
Pozdrawiam
Grzesiek
- mifek lubi to
#1200 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 17:48
Dzisiaj na rybach.Polował,polował aż go Tomy upolował.ZZ'Rapka9 w akcji.Po podaniu przynęty w okolice żerującej niemrawo ryby po 2-3 podbiciach za zygzakującym wobkiem podniosła się woda.Jeden strzał chybiony i zaraz po nim skuteczna poprawka.Ten już spełniał moje minimum i nadawał się do fotki .Młodziki muszą podrosnąć do sesji.
P1140355.JPG 48,91 KB 11 Ilość pobrań
Użytkownik Tomy edytował ten post 29 październik 2013 - 17:53
- Artech, Piotrek Milupa, pieczywko i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych