Woblery i gumy Janusza Widła
#1761 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 00:26
#1762 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 01:09
Wersja pływająca, długość 6 cm:
Ja myślałem że ten model woblera to zawodnicza piąteczk
"Piąteczka" sześciocentymetrowa??? sory za bałaganiarstwo w temacie...... musiałem
Użytkownik bobesku edytował ten post 06 luty 2016 - 01:09
- Melanzyk, woblery z Bielska, Janusz Wideł i 1 inna osoba lubią to
#1763 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 14:24
Nie robię "zawodniczych piąteczek" w wersji powierzchniowej.Zawodniczka ma krótki ster więc nie wymusza głębokości ,można ją poprowadzić od 1,5 m do 0,5 m w zależności od uniesienia kija.
#1764 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 14:44
Witam w tamtym roku na wiosne "zawodnicza 5 " robila robote
#1765 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 17:33
Ja właśnie dziś zostawiłem w wodzie ostatnia Zawodniczą Piąteczke, więc trzeba za niedługo złowić zamówienie;)
Naszczeście dzis Chiciorek i Bandziorek dał kolejne rybki w tym roku
#1766 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 22:34
Mianowicie , jaka jest różnica przeznaczenia i zarazem pracy między , płytką i głęboką ósemką a płytkim i głębokim zaczarowanym ołówkiem 9cm ? Czy np. płytką ósemkę i płytki zaczarowany ołówek 9cm różni ten jeden centymetr i związana z tym praca czy jeszcze coś ?
Pozdrawiam.
#1767 OFFLINE
Napisano 10 luty 2016 - 22:48
Dość trudne pytanie.Oba modele fajnie działają.Jedyna różnica to rozmiar kotwic.Do ósemek podchodzą nr 6 do ołóweczków na brzuch przychodzi nr 4. Ósemki można jeszcze zastosować jak jest potrzeba na zestawie kleniowym z żyłką 18 mm. Przy masywniejszym ołówku z kotwicą nr 4 minimalna grubość to o,22m żeby skutecznie zaciąć .Inna sprawa że "Zaczarowany ołówek" poza sandaczami ,szczupakami często prowokuje sumy i głowatki.Niby jeden centymetr ale robi dużą różnicę.Inna sprawa ze ołówek to super łowny model .Czy miałby 8 ,9 czy dziesięć centymetrów i tak bym do niego stosował żyłkę minimum 0,22 mm.
#1768 OFFLINE
Napisano 20 luty 2016 - 00:58
Mam 2 rodzaje 5,5 cm Chiciorka. Tak mi się zdaje .
1- szy szerszy prawie 11m i ster 10,8 mm ( w najszerszym miejscu )
2- gi 10,4 i ster 9,7 mm ( w najszerszym miejscu).
Ta 1 wersja u mnie łowi bolki na spokojnej wodzie.
Czy masz te Chiciorki nr 1 ?
#1769 OFFLINE
Napisano 20 luty 2016 - 19:30
Witam.Oczywiśćie mam te Chiciorki nr 1 .Te grubsze o 2 mm stosuję na zaporówce i na stojącej wodzie w klatkach na Dunajcu.Równie chętnie walą w niego bolenie , sandacze jak i klenie .Te smuklejsze stosuję na bolenie i pstrągi z szybszej wody.
#1770 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 14:02
małe.jpg 93,48 KB 34 Ilość pobrań
Wkońcu i ja zapragnołem stworzyć moje własne gumki.Prezentowane kopytko 5 cm rewelacyjnie działa w tym roku na pstrągi.Skusiło też trochę kleni świnek i lipieni.
duże.jpg 209,31 KB 35 Ilość pobrań
Masywny 10 cm ripper jeszcze nie przeszedł testów na zwierzętach ale super praca wskazuje na to że będzie to przynęta bardzo łowna.
mały.jpg 139,69 KB 34 Ilość pobrań
Kopytko 5 cm pracuje jak połaczenie pracy gumy i woblera.Lekki zygzaczek ,lusterkowanie i oczywiście wymiatanie ogonka.Pracuje pięknie w opadzie już przy 2 gr.główce.
jasny duży.jpg 56,9 KB 33 Ilość pobrań
Dziesiątka ma bardzo płynną szybką pracę ogonka oraz delikatne lusterkowanie korpusu.Podejrzewam że oprócz sandaczy i szczupaków będzie łowiła również bolenie.
duży.jpg 58,77 KB 32 Ilość pobrań
- mario, wujek, joker i 20 innych osób lubią to
#1771 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 14:26
Panie Januszu - chyba musi Pan uaktualnić wątek "Woblery i gumki Janusza Widła".
Oby łowiły jak Pana woblery.
Serdecznie gratuluję i pozdrawiam.
p.s. Niech Japońce z swoimi Kei....mi drżą !!!
- Janusz Wideł lubi to
#1772 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 15:12
#1773 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 15:24
Dzięki za miłe słowo
- bayrt lubi to
#1774 OFFLINE
Napisano 25 luty 2016 - 08:27
Od siebie kilka słów. Poczta pantoflową dostałem kilka gum do testów. Pewnie ich autor nawet nie wie o tym. Ale dały rade. Kilka rybek złowiły w niskiej gramaturze. W odczuciu guma miękka fajna praca w opadzie i lusterkowanie. W szybkim prądzie można przyciąć nieco ogonek by guma by gua tylko drobiła. Można łowić Pozdrawiam
PS.
Dodam jeszcze, że teraz będzie się można kompleksowo zapatrzeć u Janusza w przynęty na rzeki południa zarówno woblerokształtne, jak i gumowe, a jak dobrze pogrzebie w pudełku to blaszki i cykady też się znajdą. A jak trzeba będzie łowić na muche to też żaden problem tak robić suche w palcach jak Janusz nie wielu potrafi
- Janusz Wideł lubi to
#1775 OFFLINE
Napisano 25 luty 2016 - 12:02
Normalnie z tego co piszesz to jestem człowiek orkiestra Zapomniałeś jeszcze o błystkach pod lodowych i mormyszkach Czego to ja w życiu nie robiłem Teraz tylko woblery i gumy
- piotrmr lubi to
#1776 OFFLINE
Napisano 25 luty 2016 - 22:29
Przypomniałeś mi Piotrek o muchach kręconych w palcach bez imadła nad wodą.Znalazłem stary koszyk i w kieszonce znalazłem woreczek z haczykami i materiałami.Dwie kapki z liliputa ,kilka kolorów barwionej naturalnej owczej wełny ,stara pończocha,pawie pióro,pióro z ogona bażanta ,Lotka czapli,szyja z łyski i kaczki.Przypomniały mi się stare czasy.Łapałem muchę nad wodą ,kręciłem identyczną muchę i za kilka minut ściągałem każdego lipienia z oczka.Czy to si kiedyś wróci ? ps.Nadal kręcę suche bez imadła
- Piotr Boruch lubi to
#1777 OFFLINE
Napisano 26 luty 2016 - 08:59
- woblery z Bielska, Janusz Wideł, piotrmr i 4 innych osób lubią to
#1778 Guest_tarpio_*
Napisano 26 luty 2016 - 20:35
Witam.Oczywiśćie mam te Chiciorki nr 1 .Te grubsze o 2 mm stosuję na zaporówce i na stojącej wodzie w klatkach na Dunajcu.Równie chętnie walą w niego bolenie , sandacze jak i klenie .Te smuklejsze stosuję na bolenie i pstrągi z szybszej wody.
Te grubsze chiciorki są od ręki czy trzeba czekać ?
#1779 OFFLINE
Napisano 26 luty 2016 - 22:55
Gumy Widła? Jakbym nie zobaczył, to bym nie uwierzył hehe Twoje wobki są częścią historii polskiego spinningu. Patrząc na gumy, jest szansa, że będzie podobnie Powodzenia
- mekDa i Janusz Wideł lubią to
#1780 OFFLINE
Napisano 26 luty 2016 - 22:59
U mnie pudełko jest zawsze puste.Woblery robię tylko na zamówienie.Pod uciąg ,głębokość wody,aktualnie czas oczekiwania nie jest zbyt długi więc śmiało możesz zamawiać
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych