Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Woblery i gumy Janusza Widła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#941 OFFLINE   Rudy

Rudy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaKnurów

Napisano 21 grudzień 2014 - 11:22

Co do poprzednika to też niekiedy przeszukuje cały temat bo nie wszystko jest na PIERWSZEJ AKTUALNE - kolory to pikuś ale na przykład jest igiełka płytko chodząca a na pierwsze jej nie ma a ja taką otrzymałem . Co do tych większych to już nie ogarniam z poprzednich zamówień i z ostatniego pomieszałem w opakowaniu i już sam nie wiem co jest co , do wody poleci co się nawinie :) pod rękę  Co na bolka co na sandacza nie wiem chyba że zacznę to odróżniać po pracy .

Przy okazji  życzę wesołych Świąt bo już chyba nie będę miał okazji pisąć .Pozdrawiam.

• BronekMalanowski123 lubi to

#942 OFFLINE   Przemek238

Przemek238

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 166 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański
  • Imię:Przemysław
  • Nazwisko:Boguszewski

Napisano 21 grudzień 2014 - 12:47

Czekamy na odpowiedź Pana Janusza. Tylko twórca może ten drobny problem rozwiązać

#943 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5221 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 21 grudzień 2014 - 13:10

Wystarczy tylko zdolność czytania aby wszystko było jasne... Janusz wyraźnie powtarza, że jego przynęty są bardzo uniwersalne, mało tego, sporo osób potwierdza to łowiąc wiele gatunków ryb na ten sam model itd... takie też są moje doświadczenia w stosowaniu  woblerów o których mowa. Jedyne o czym należy pamiętać "uważajcie na szczupaki" ale i tak jak byście nie uważali one w końcu zabiorą wasze widły. 

Użytkownik guciolucky edytował ten post 21 grudzień 2014 - 13:11

• Janusz Wideł lubi to

#944 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 21 grudzień 2014 - 13:23

Jeszcze jedno ;) zamawiajce woblery z orginalnym zbrojeniem Janusza  :)  ewentualnie pozniej przezbrajajcie :mellow: "wtedy macie punkt odniesienia" :rolleyes:  ja zrobilem na odwrot <_<  i ni cholery nie moglem sobie dac rady dopiera jak Janusz mnie "zjechal" za zbyt ciezkie Ownery przy malych wabikach, zaczynam kumac ze diabel tkwi............. :P

Użytkownik marius13 edytował ten post 21 grudzień 2014 - 18:37

#945 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Wideł

Napisano 21 grudzień 2014 - 16:20

Macie radę koledzy.Modele trochę rozjechane w temacie.Przeglądać 48 stron by ogarnąć czy dany model to boleniówka czy sanndaczówka to oczywiście strata czasu.Dobrze żeście mi to uświadomili.Dla mnie wszysto czytelne ale chyba tylko dla mnie.Oczywiście moje wobki są bardzo uniwersalne i pomyłka wcale nie musi być jednoznaczna z porażką.Tak jak pisze guciolucky na jeden model można złowić kilka gatunków rybek.Postaram się to uporządkować.

• gulf lubi to

#946 OFFLINE   covent

covent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 21 grudzień 2014 - 17:26

Macie radę koledzy.Modele trochę rozjechane w temacie.Przeglądać 48 stron by ogarnąć czy dany model to boleniówka czy sanndaczówka to oczywiście strata czasu.Dobrze żeście mi to uświadomili.Dla mnie wszysto czytelne ale chyba tylko dla mnie.Oczywiście moje wobki są bardzo uniwersalne i pomyłka wcale nie musi być jednoznaczna z porażką.Tak jak pisze guciolucky na jeden model można złowić kilka gatunków rybek.Postaram się to uporządkować.

To świetny pomysł:) pozdrawiam.

#947 OFFLINE   Przemek238

Przemek238

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 21 grudzień 2014 - 23:06

Czekamy z niecierpliwością

#948 OFFLINE   maciek17_mi

maciek17_mi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 08:37

Janusz co do uniwersalności Twoich wobków to juz nie tylko ja się przekonałem . Na chiciorka bolenie,klenie,okonie szczupaki,pstrągi.Dla mnie jest to naprawdę uniwersalna przyneta zawsze chce coś zabrać chiciorka :)

Użytkownik maciek17_mi edytował ten post 22 grudzień 2014 - 08:38

#949 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 22 grudzień 2014 - 15:20

U mnie jeszcze biorą na niego sandacze :) "Chiciorek" oprócz niewątpliwych zalet na rzece posiada to coś co sprawia że trudne bolenie na zaporówkach nie potrafią mu się oprzeć.Jakbym nie miał "Chiciorka" w pudełku to wyjazd na zaporowe bolenie nie miałby sensu.Nie znam innej równie skutecznej przynęty sprawdzającej się przez cały boleniowy sezon na stojącej wodzie.

#950 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5221 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 grudzień 2014 - 17:02

Jeziorowy jaź też nie gardzi i tym samym dochodzimy do wspomnianej uniwersalności, przynęta dobrze imituje młode ukleje więc każda ryba, która potrafi je zjeść zaatakuje ten wobler  B) Osobiście stawiam go na równi z płytką piąteczką na którą też łowiłem jeziorowe bolenie...

• Janusz Wideł lubi to

#951 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 22 grudzień 2014 - 17:45

U mnie na Rożnowskim płytka piąteczka też kosi bolenie,klenie ,okonie ,szczupaki ale jeśli chodzi o byki bolenie to "Chiciorek"jest najlepszy.Inna sprawa że żadko sięgam po piąteczkę mając ogromne przekonanie do chiciorka.W tym roku dało mi do myślenia pewne zdażenie.Niedoświadczony wędkarz który  zakupił kilka moich woblerków, dzwoni do mnie z nad Soliny i pyta co założyć na tłukące mu pod nogami bolenie.Opisałem mu jak wygląda chiciorek i udzieliłem kilka wskazówek jak go prowadzić.Co kilkanaście minut dostawałem kolejnego mmsa z kolejnym życiowym rekordem świeżo upieczonego łowcy boleni.Po powrocie do Sącza okazało się że początkujący łowca pomylił woblery i zamiast na Chiciorka wymiatał solińskie bolki na płytką piąteczkę. :)

#952 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M
  • Nazwisko:K

Napisano 22 grudzień 2014 - 19:18

Janusz :)  jak prowadzisz chiciorka na Roznowskim <_< ?

#953 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:09

Ot takie średnie jednostajne tępo okoniowe.Jak widzę patrolujące bolki prowadzę bardzo wolno ,tylko tak by merdał ogonem,jak którys ruszy w jego kierunku  to lekko przyspieszam do powiedzmy okoniowego tępa czyli wolno-średnie ,bolek powolutku , podpływa ,zasysa chiciorka i fontanna na powierzchni .Piękne łowienie. :D .Bez chiciorka byłoby to niemożliwe :)

#954 OFFLINE   Przemek238

Przemek238

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 166 postów

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:21

Panie Januszu czy ma Pan może w planie aby woblery podpisywać drobnym drugiem markerem(jakiś może skrót) np dla przykładu

zaczarowany ołówek płytko schodzący ZP itp?

• Arturrr lubi to

#955 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 22 grudzień 2014 - 20:29

Przemek.Zamawiając u mnie wolera masz informację ile schodzi na co działa ,wydaje mi się że dodatkowe opisy raczej nie mają sensu.

#956 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5221 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 22 grudzień 2014 - 21:52

Wersje płytko i głębiej pracujące odróżniamy po usytuowaniu steru i kącie jaki tworzy w stosunku do osi korpusu, ster krótki i odsunięty od przedniego oczka oznajmia wersję płytko nurkującą a ten dotykający oczka i i będący jakby przedłużeniem korpusu jest odwrotnością poprzednika ot cała filozofia.

Należy pamiętać, że widły nie są woblerami o agresywnej szerokiej akcji a wręcz przeciwnie są to migotliwe woblerki o naturalnej filigranowej charakterystyce nie będą wyginać wędki do połowy ani do ich holowania nie będzie potrzebna betoniarka z 95 czy 98 roku o masie pół kilograma.

Myślę, że warto zacząć od wersji pływających i średniej długości np. płytka piąteczka a po zapoznaniu się z takim woblerem będzie już wiadomo czy chcemy łowić głębiej, płycej a może na większy lub zupełnie mały rozmiar? 

Użytkownik guciolucky edytował ten post 22 grudzień 2014 - 21:52

• Janusz Wideł lubi to

#957 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 23 grudzień 2014 - 18:51

Koledzy, życzę wszystkim radosnych  zdrowych świąt !!!

• Negra, Rheinangler i woblery z Bielska lubią to

#958 OFFLINE   justalittleman

justalittleman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaWojnowice Wlkp.
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Kaczmarek

Napisano 24 grudzień 2014 - 15:28

Wesołych Świąt :)

image_zps0cf7963d.jpg

#959 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 24 grudzień 2014 - 15:50

Piękna choinka :D Wesołych Świąt !!!

• WIL lubi to

#960 OFFLINE   justalittleman

justalittleman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaWojnowice Wlkp.
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Kaczmarek

Napisano 24 grudzień 2014 - 16:05

Nie miałem okazji, żeby nimi w tym roku łowić, to przynajmniej będą ozdobą mojego pokoju  :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych