Guzu Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Witam, Panowie (i Panie) chetnie wespre sie na Waszym doswiadczeniu. Dokupilem do swojego nowego kolowrotka szpulke - plytka. Posiada ona to co widac na zdjeciu - wglebienie (rozumiem ze na wezel do przymocowania linki do szpuli. Na szpulce pojawi sie plecionka 8 lb.Dotychczas stosowalem metode leciutkiego podkladu z zylki...ale moze jest jaka sztuczka by to zrobic z klasa - czyli zamocowac tak linke by sie nie obracala, bez podkladu.Super byloby dodatkowo by wezel sie wpasowal w ten rowek Dziekuje za wskazowki i pomoc.
hasior Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 mikro pentelka i zakładasz.wtedy juz napewno niebedzie się nic slisgało
Guzu Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 mikro petelka? jasniej poprosze Guzu
hasior Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 sprawdz czy da radę zrobic z cienkiej plećki pentelke i nałozyć ją na ten zaczep.taką pentelkę zaciskową pociagniesz i zaciśnie się na tym zaczepie wyfrezowanym na szpuli,potem nawijasz i tyle,bedzie to zapobiegało slisganiu sie linki na szpuli bo jej koniec bedzie właś nie za pomoca tej zaciskowej pentelki, zamocowany w tym klipsie na szpuli czy jak to tam nazwać.
Guzu Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 Hasior, Tego dobrze nie widac, bo to 2D, ale to jest rowek a nie zaczep.To jes wklesle. By wezel nie wystawal wewnatrz nawoju linki i nie psul harmonii nawiniecia Guzu
mifek Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 ja bym sprawdzil dobra podwojna petle samozaciskowa... moze pomoze ale... pewnosci niestety brak...
hasior Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 a jak tak to jedyne rozwiazanie zawiazac zwykłym zaciskowum węzłem wokół szpulki i w tym rowku umiescić węzeł zeby sie zagłebił i nie wystawał
Sławek Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 a jak tak to jedyne rozwiazanie zawiazac zwykłym zaciskowum węzłem wokół szpulki i w tym rowku umiescić węzeł zeby sie zagłebił i nie wystawał Nie znam się ale też takie jest moje pierwsze wrażenie. Nawet po bokach zagłębienia są (tak mi się zdaje) rowki. Jeżeli węzeł wejdzie w zagłębienie a linka w rowek to wtedy węzeł będzie z jednej strony schowany w szpuli a z drugiej strony zakleszczy się w zagłębieniu...Ale mogę się mylić
jajakub Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Weż plaster i obklej dookoła szpule (oczywiście wewnątrz)Na tym sie wiążę plecionkę klasycznym węzłem i nic się nie ślizga.Sposób prosty i sprawdzony
pitt Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 @guzuzrob tak jak mowi slawek z mifkiem, podwojna petla samozaciskowa, nawin i zobaczysz, jak nie bedzie trzymac, to zrob podklad z mono ... widze rcs do daiwy kupiels, richtig? @jajakubpomyls z plastrem przedni ty chyba w zyciu nie miales plytkiej szpuli w rekach?
Guzu Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Opublikowano 10 Listopada 2007 Tak, to RCS... Mifek mi cos takiego podeslal: http://www.graysofkilsyth.com/Fishing-Knots-Backing-to-Reel.gif O ile ttoche trudnosci sprawia zacisniecie tego dokladnie, to potem juz gitarra Sprobujemy - zobaczymy Guzu
jajakub Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 @guzuzrob tak jak mowi slawek z mifkiem, podwojna petla samozaciskowa, nawin i zobaczysz, jak nie bedzie trzymac, to zrob podklad z mono ... widze rcs do daiwy kupiels, richtig? @jajakubpomyls z plastrem przedni ty chyba w zyciu nie miales plytkiej szpuli w rekach? Nie doczytałem z tą płytką
pitt Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 to bardzo dobry wezel, mocuje tak wszystkie linki
Guzu Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Opublikowano 10 Listopada 2007 To mogles od poczatku to dac Guzu
mifek Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 guzu może pitt chciał ... tego samego co ty
remek Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 Mam pytanie Do czego służy w spinningu płytka szpulka???????
Guzu Opublikowano 10 Listopada 2007 Autor Opublikowano 10 Listopada 2007 W tym konkretnym przypadku, do nawiniecia 110 yardow plecionki 8 lb (0,8 PE)Przy zachowaniu sporej srednicy (ulatwia wysunuwanie linki przy zarzucaniu i nie skreca tak bardzo linki na szpuli) pozwala nie kombinowac z kilometrami tasm i podkladow. Dodatkowo ta akurat ma bardzo delikatny hamulec - 3 kg. Wiec mozna go bedzie bardzo dokladnie ustawic... Guzu
mifek Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 plytka szpula = duza srednica zewnetrzna = duze zwoje = lepsze schodzenie = duze pierscienie tarczy hamulca = mozliwosc precyzyjnego ustawienia... no dobra dosc wymadrzania sie
pitt Opublikowano 10 Listopada 2007 Opublikowano 10 Listopada 2007 @remek, wyobraz sobie flip cast ze spina
rognis_oko Opublikowano 11 Listopada 2007 Opublikowano 11 Listopada 2007 plytka szpula = duza srednica zewnetrzna = duze zwoje = lepsze schodzenie = duze pierscienie tarczy hamulca = mozliwosc precyzyjnego ustawienia... Dokładnie
Rekomendowane odpowiedzi