Skocz do zawartości

Odra w okolicy Szlichtyngowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jutro, tj. w niedzielę 11.11 wybieram się z kolegami na zawody spinningowe na odrę. Wprawdzie nie jadę z nastawieniem na zwycięstwo. Raczej chodzi mi o to by podpatrzeć jak i na co tam łowić. Na tak dużej rzece będę łowił 2 raz w życiu. Do tej pory jedynie Odra powyżej Opola i Wisła w okolicach Oświęcimia. W związku z tym moje pytanie, jakich ryb sięspodziewać? Na co się nastawić? Myślałem o kiju do jigowania cięzkimi przynętami i plecionce PP 20LB z myślą o sandaczu oraz drugi kijek 2,7m do 20g i średniej wielkości woblerki. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. W zamian mogę odpowiedzieć na wszystki pytania dotyczące śląskich zaporówek:)

Pozdrawiam!

Jarek

Opublikowano

Cześć,

polecam wszystkie dłuższe główki i te na zewnętrznym łuku - Wilków i za prostką (zaczyna się od Kościoła) w Wilkowie. Zabrałbym ze sobą tylko kija do jigowania, nastawiłbym się na sandacze i szczupaki jako przyłów. Warkocz na całej długości, doły zapływowe, wsteczniaki od strony zapływowej, górki w klatkach. Konsekwentnie od początku do końca śląski opad :mellow: . Na pewno coś trafisz. Pochwal się jak wygrasz, pozdrawiam Michał