Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Uwaga - wysyp kleszczy!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1841 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   DAN666

DAN666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaGrodzisk Mazowiecki
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Cieślak

Napisano 14 marzec 2017 - 17:27

witeg, on 14 Mar 2017 - 13:39, said:

Co do małych kleszczy to zapewne chodzi o nimfy bądź larwy tu całkiem ładnie, ogólnie napisane http://biobalance.pl/kleszcze/ tyle, że nie do końca bym ufał w menu poszczególnych stadiów rozwojowych i ich terminy aktywności, bo w praktyce bywa z tym różnie.
A te skrzydlate kleszcze to najprawdopodobniej jakieś wpleszcze, jest ich kilka gatunków pewnie chodziło o strzyżaki - https://swiatmakrodo...e-jak-kleszcze/

te drugie to na 100% strzyzaki i jest tego duzo zwlaszcza w sierpniu i wrzesniu ale odnosnie kleszczy to poczekam do lipca i wrzuce fotki przynajmniej dwoch rodzajow bo roznia sie zdecydowanie z przedstawionym stadium rozwoju pierwsze brazowe sa wielkosci polowy paznokcia czyli jakies 6do 7 mm te czerwone sa mniejsze jakies 3-4mm a te male cholery calkiem czarne maja gora 2mm moze zmutowaly ?
  • przem lubi to

#802 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • Imię:Witek

Napisano 14 marzec 2017 - 17:38

Kleszcz łąkowy

290px-Dermacentor_reticulatus_M_070825.j

Kleszcz pospolity

300px-Ixodes_ricinus_wwalas.jpg

a te małe cholery to ich nimfy, lub larwy. Larwa ma 6 nóg, nimfa 8.

#803 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 15 marzec 2017 - 22:19

Larwy i nimfy tez pija krew, niestety.

#804 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 15 marzec 2017 - 22:26

No ale larwy raczej człowieka nie zaatakują, a poza tym chyba żadnej choroby jeszcze nie są w stanie przenieść, bo powinny być przed pierwszym gryzieniem "sterylne" ;)

#805 OFFLINE   Błachy

Błachy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 marzec 2017 - 22:37

Ja ze swojej strony polecam szczelny ubiór w stonowanych barwach. Sporo bywam w lesie (strzelanki asg i biwaki) oraz na rybach (kiedyś po mega krzakach małej rzeki teraz Wisła) i kleszcze owszem widuję na ubraniu ale w życiu miałem ugryzienie tylko 1go i oby tak zostało. Ale na ryby idę zawsze w długich spodniach wpuszczonych do butów za kostkę i o ile nie jest za gorąco to i góra z długim rękawem. Chyba łatwiej zapobiegać niż leczyć

#806 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 15 marzec 2017 - 22:41

Może ktoś z Was ma namiar na permetrynę do impregnacji odzieży? Do prania, ewentualnie spray...

#807 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • Imię:Witek

Napisano 15 marzec 2017 - 22:50

Kiedyś znalazłem - http://permetryna.pl...nie-250-ml.html

ale nie używałem, więc głową za skuteczność nie poręczę.

edyta:

no i jedno opakowanie wystarczy powierzchnię ok. 100m2 , nie wiem czy aż tyle ciuchów masz.

Użytkownik witeg edytował ten post 15 marzec 2017 - 22:53

#808 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5297 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 marzec 2017 - 22:53

Dokładnie tą stosuję ale mnie te małe czarne uwielbiają i ssą bez względu na wszystko

#809 OFFLINE   Tom@son

Tom@son

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów
  • Lokalizacja麻疹の近くの町

Napisano 15 marzec 2017 - 23:04

Nie ma lepszej metody niż zapobieganie. Oczywiście sa różne środki pomocnicze, chemia, zioła, ale i to może nie zadziałać.

Po powrocie z wyprawy też lepiej się obejrzeć dokładnie.

Nie trwa to długo, a może zapobiec przeniesienia przez kleszcza boleriozy.

Nieraz mija sporo czasu, zanim intruz znajdzie sobie odpowiednie miejsce do wkłucia i jest szansa aby mu w tym przeszkodzić.

#810 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 15 marzec 2017 - 23:11

witeg, on 15 Mar 2017 - 21:50, said:

Kiedyś znalazłem - http://permetryna.pl...nie-250-ml.html

ale nie używałem, więc głową za skuteczność nie poręczę.

edyta:

no i jedno opakowanie wystarczy powierzchnię ok. 100m2 , nie wiem czy aż tyle ciuchów masz.

Pisałem do sprzedawców, żaden nie potwierdził, że nadaje się do impregnacji. Niby czemu nie, ale...

Kuba, dzięki odwadze masz mistrzowskie efekty B) Ja od czasu hospitalizacji popadłem niestety w natręctwa i inne psychozy, nie potrafię swobodnie przejść po wysokiej trawie czy między trzcinami. Nawet w upalne lato chodzę w Lemigo (bez wkładek i 4 numery większe, nie jest źle). Strasznie na tym moje wędkarstwo cierpi :wacko:

Użytkownik cristovo edytował ten post 15 marzec 2017 - 23:17

#811 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 22:22

Chodząc po łąkach chyba nigdy nie złapałem kleszcza. Oczywiście bardzo dużo zbierałem ich z siebie, ale nie wbijały się. Za to pewniakiem dla mnie do złapania jakiegoś to leszczyny.   Nie wiem czy ja mam takie wrażenie czy coś w tym jest  :wacko:

cristovo, on 15 Mar 2017 - 22:11, said:

Ja od czasu hospitalizacji popadłem niestety w natręctwa i inne psychozy, nie potrafię swobodnie przejść po wysokiej trawie czy między trzcinami. Nawet w upalne lato chodzę w Lemigo (bez wkładek i 4 numery większe, nie jest źle). Strasznie na tym moje wędkarstwo cierpi :wacko:

A ja ciągle chodzę na twardziela i jak jest gorąco to mój ubiór grzybiarza to krótkie spodenki  :D Jakoś nie odbija się to u mnie na psychice, chodź pewnie mam jakiegoś fioła też  :D

#812 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 22:31

Ostatnio zasłyszałem, że szpital zakaźny w moim mieście gościł w roku ubiegłym około 1500 pacjentów z objawami chorób odkleszczowych. Problemem jest nie tyle sama ilość kleszczy, co procent zakażonych.....na Podlasiu jest on bardzo wysoki.

PS Nie jestem w stanie zweryfikować, czy owa liczba dotyczy tylko jednego szpitala...być może tyle osób hospitalizowano w kilku placówkach, tak czy inaczej bolerioza oraz KZM istnieją i nie są czymś nadzwyczajnym. To raczej choroby dość powszechne.

Użytkownik cristovo edytował ten post 16 marzec 2017 - 22:43

#813 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1981 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 16 marzec 2017 - 22:44

guciolucky, on 15 Mar 2017 - 21:53, said:

Dokładnie tą stosuję ale mnie te małe czarne uwielbiają i ssą bez względu na wszystko

I co z tą co kupiliśmy ? Ni hu hu nie działa ? Stężenie było mocne ...

#814 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 22:46

cristovo, on 16 Mar 2017 - 21:31, said:

Ostatnio zasłyszałem, że szpital zakaźny w moim mieście gościł w roku ubiegłym około 1500 pacjentów z objawami chorób odkleszczowych. Problemem jest nie tyle sama ilość kleszczy, co procent zakażonych.....na Podlasiu jest on bardzo wysoki.

Tylko ile z tych osób zakażonych jest świeżych a ile jest takich jak np ja, którzy żyli z tym 15-20 lat?  Trąbią o tym wszędzie, temat jest bardzo modny i tu jest przyczyna zwiększonej liczby pacjentów. 

#815 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 22:47

Czy to źle, że w końcu ludzie zaczęli domagać się diagnozy? Trąbią wszędzie, a wielu lekarzy wciąż to lekceważy. Poza tym KZM atakuje od razu, bolerioza może po latach.

Użytkownik cristovo edytował ten post 16 marzec 2017 - 22:48

#816 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 22:55

Nie piszę, że źle tylko podaję przyczynę tej zwiększonej liczby zarażonych. A, że przy okazji jest to mega interes, mega kasiorę trzepią na nas to inna sprawa.

#817 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1513 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 22:59

Kto trzepie tę kasę? Położyli mnie i leczyli za darmo :D

#818 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów

Napisano 16 marzec 2017 - 23:07

cristovo, on 16 Mar 2017 - 21:59, said:

Kto trzepie tę kasę? Położyli mnie i leczyli za darmo :D

Mi w tych badaniach, co na nie kładli nic nie wychodziło :) 

#819 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5423 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 19 marzec 2017 - 21:54

cristovo, on 15 Mar 2017 - 21:41, said:

Może ktoś z Was ma namiar na permetrynę do impregnacji odzieży? Do prania, ewentualnie spray...

ja na dniach będę testował to :

http://www.ebay.com/...=STRK:MEBIDX:IT

#820 OFFLINE   hamerhed

hamerhed

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • Lokalizacjapoznań/giżycko
  • Imię:arek

Napisano 19 marzec 2017 - 22:22

W ostatnim sezonie uzywalem pess muszka plus (pogladowe opakowanie http://www.sklep.vid...roducts_id=2951) i wrazenia bardzo pozytywne. Zadnego gnoja na sobie ani na ubraniu nie znalazlem. Uzywany co 2 - 3 tygodnie na ubranie + deet na skore i odpukac spokoj.

Odnosnie prania - permetryna zabija wiekszosc tego co plywa w wodzie wiec szczerze odradzam ten sposob impregnacji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych