To nie jest typowe rozklekotanie ani luzy. Wszystko tak lekko i bez oporów chodzi, że aż ma sie wrażenie rozklekotania. Ciężko to opisać.
Najnowsza nowość DAIWA TATULA
#421 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 12:31
#422 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 12:33
To nie jest typowe rozklekotanie ani luzy. Wszystko tak lekko i bez oporów chodzi, że aż ma sie wrażenie rozklekotania. Ciężko to opisać.
a był tam wogole jakiś fabryczny smar? ja swojej nie rozkręcałem -niech sezon połowi he he znaczy taka aksamitna praca w mojej tez tak jest Pierwszy raz jak ja pokręciłem to myślałem ze zepsuta jakas taka jest Praca przynajmniej na sucho -rewelacja zobaczymy jak będzie pod obciążeniem
Użytkownik grzegorz197503 edytował ten post 26 luty 2014 - 12:36
#423 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 13:17
Niewiele smaru.
#424 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 13:22
#425 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 13:24
Według mnie za mało. Ale co człowiek to opinia na ten temat.
#426 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 18:34
Moja tatula po zakupie też kręciła się aksamitnie.
Po nawinięciu plecionki już tak ładnie się nie kręci.
Czy plecionka nawinięta na szpulę
mogła wpłynąć na pracę multika?
#427 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 18:51
Może za dużo nawinąłeś i linka trze o stopkę?
#428 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 18:58
Moja tatula po zakupie też kręciła się aksamitnie.
Po nawinięciu plecionki już tak ładnie się nie kręci.
Czy plecionka nawinięta na szpulę
mogła wpłynąć na pracę multika?
ale w sensie szpulki czy korbki? nawinieta plecka to kilka gram wiecej niz sama szpulka wiec i krocej sie kreci
#429 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 19:24
wg mnie każdy multik kręci ładniej bez linki (waga / wyważanie szpuli)
#430 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 19:56
Chyba przesadzacie. Młynek po nawinięciu linki chodzi ciężej? Nie wierzę. Poza tym jaki sens zastanawiać się nad pracą młynka bez obciążenia.
#431 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 20:00
Ilość linki na szpuli jest odpowiednia.
Poprzednio używałem dragona hsl200,mam nadzieję ze tatula posłuży mi przez kilka sezonów.
#432 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 20:24
Tego nie wie nikt, czy posłuży. Jak ktoś chce miec taką pewność kupuje sprawdzone konstrukcje.
Ale z drugiej strony czemu miała by nie posłuzyć? Ja zaryzykowałem.
#433 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 20:27
nie miałem na myśli ciężej, tylko jakby mniej kulturalnie , zwłaszcza przy szybkim kręceniu na sucho, ale pod obciążeniem to znika
#434 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 20:37
<br /><br />Obawiam się że jesteś w błędzie...<br />Nawinieta linka to dodatkowe parę gram. Jeśli z multikiem wszystko jest ok to akurat z linka powinno się kręcić dłużej. Ma to związek z odlegloscia od osi obrotu bezwzględnego środka ciężkości układu - w tym przypadku szpula + linka. <br />Może się jednak zdarzyć że zbyt dużo nawinietej linki będzie powodowało tarcie o ramę multika. Ale to chyba oczywiste ... Chyba...ale w sensie szpulki czy korbki? nawinieta plecka to kilka gram wiecej niz sama szpulka wiec i krocej sie kreci
- fish28 i Krystekwolf lubią to
#435 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 20:40
- fish28 i Krystekwolf lubią to
#436 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 21:01
co prawda mam duuużo mniejsze doświadczenie, ale albo ze wszystkimi moimi multikami jest coś nie tak, albo pozwolę się nie zgodzić z powyższą tezą, bo doświadczenia organoleptyczne jej nie potwierdzają , a to ze względu na pojawianie się wielu składowych sił działających w różnych kierunkach, których pochodzeniem jest nie jednorodne rozłożenie masy (linki)
w skrócie szula względem punktów podparcia nie jest symetryczna geometrycznie i masowo
Użytkownik bazyloss edytował ten post 27 luty 2014 - 21:02
#437 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 21:01
Użytkownik grzegorz197503 edytował ten post 27 luty 2014 - 21:02
#438 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 21:23
Aha. Warto jednak dodać że wieksza masa obracajacego się układu potrzebuje większej siły na wzbudzenie / wystartowanie ..
Ale to oczywiste ,chyba...
#439 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 21:42
co prawda mam duuużo mniejsze doświadczenie, ale albo ze wszystkimi moimi multikami jest coś nie tak, albo pozwolę się nie zgodzić z powyższą tezą, bo doświadczenia organoleptyczne jej nie potwierdzają , a to ze względu na pojawianie się wielu składowych sił działających w różnych kierunkach, których pochodzeniem jest nie jednorodne rozłożenie masy (linki)
w skrócie szula względem punktów podparcia nie jest symetryczna geometrycznie i masowo
Nie jest. Za to biorąc pod uwagę prędkości z jakimi mamy do czynienia, nie ma to wpływu. Szpulka kręci się dłużej i trudniej ją rozpędzić.
#440 OFFLINE
Napisano 27 luty 2014 - 22:00
mam w tej chwili tylko jeden, na którym mogę to sprawdzić, Zillion PE Special 7.9L, zakładam szpilę pustą i szpulkę z nawiniętą plecionką #2.0 100m, różnica jest na korzyść tej bez linki, ale ten kręcioł dziwnie rozkłada linkę i może to tego wina
a jak już teoretycznie podchodzimy, to czym większa prędkość, tym siły zawsze większe i ich składowe w kierunkach niekorzystnych również i najlepsze byłoby albo centralne, symetryczne skupienie masy lub jej równe rozłożenie, między innymi dlatego czym lepiej multik układa linkę tym dalej będzie rzucał (pomijam jej masowe rozłożenie w przekroju szpuli - ścisk linki, bo tego w praktyce i tak nie da się zachować w optymalnych parametrach czyli równomiernie)
zresztą nie ważne, chodziło mi o to, że jak sie kręci gołą szpulą, to jest wrażenie większej kultury, niż z nawojem (na sucho) i że to jest normalne, kiedy używamy w praktyce pod obciążeniem, to już tego się nie odczuwa (napięcie linki, docisk, hamulec itd.)
Użytkownik bazyloss edytował ten post 27 luty 2014 - 22:01
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych