Właśnie nie udało mi się tego nigdzie znaleźć. Ale myślę, że ok 66-67cm., porównójąc 7,3 do 8,1
Tak jest, 6,3 nawija 67cm.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 luty 2017 - 11:16
Właśnie nie udało mi się tego nigdzie znaleźć. Ale myślę, że ok 66-67cm., porównójąc 7,3 do 8,1
Tak jest, 6,3 nawija 67cm.
Napisano 15 luty 2017 - 12:08
Niestety west door nie ma na lewą rękę z przełożeniem 7,3
Napisano 15 luty 2017 - 12:27
Napisano 15 luty 2017 - 22:18
Jeszcze mam pytanie jeśli chodzi o przełożenie to 6,3 jest chyba mocniejsze i lepiej się wyciąga większe ryby i lepiej się sprawuje przy cięższych przynętach?
Napisano 16 luty 2017 - 06:13
Napisano 16 luty 2017 - 09:52
A mnie uświadamiano, że to kij wyciąga rybę a nie multik, kołowrotek :-)
Masz rację no chyba że na okoniówkę zapniesz suma (dużego) to w tym przypadku lipa , jest potrzebny i mocny kołowrotek i wędka bo mając mocną wędkę a badziew kołowrotek to też się nie uda
no ale jak ktoś się by nastawiał na sumy to raczej nie idzie z wędką do 10 g cw
więco do pytania MichuA jeżeli będziesz uzywał tego kołowtorka na szczupaki okonie sandacze to da rade nawet z mamuśkami bez znaczenia na przełożenie ( hamulec maja taki sam a on będzie odgrywał największą role przy dużych rybach) no chyba że będziesz z nim chodził na sumy i zapniesz coś koło 2 m to może być już kiepsko
puenta taka że kołowrotek kupuje się pod konkretne zadanie, ale niestety nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć co się stanie i można suma na bata zaciąć i nic z tym nie poradzimy
Napisano 16 luty 2017 - 12:55
chyba jestem stary i mam przestarzałe przekonania..... bo akurat przełożenie kołowrotka (wedle starych przekazów) powinno być dobrane do tego to jakich wabików używamy i jaką techniką poławiać będziemy.... bo ściąganie wirówki nr 4 czy 5 tatulą type R (nawet wolno kręcą korbą) będzie co najmniej niekomfortowe i do takiego zastosowania wybrał bym przełożenie 6,3:1.... konkluzja taka: przynęty mocno pracujące, stawiające duży opór w wodzie i wymagające wolniejszego zwijania - mniejsze przełożenie katuszki, jig'owanie (podbijanie przynęty kijem) i wybieranie (szybkie) luzu linki - przełożenie jak najwyższe..... drugą sprawą wynikającą z tego co napisałem jest trwałość (ale ta też w znacznej mierze zależy od materiałów użytych do produkcji katuszki....
Użytkownik Przemsol edytował ten post 16 luty 2017 - 12:56
Napisano 16 luty 2017 - 13:00
Dobrze mówisz ja się odnosiłem do faktu wyciągania większej ryby, bo rodzaj wybranego przełożenia do metody łowienia to już całkiem coś innego
Napisano 16 luty 2017 - 14:13
Napisano 20 luty 2017 - 19:06
posida ktos z rzeszowa tatule ?
Napisano 20 luty 2017 - 21:58
Pytanie od cast nowicjusza.
Jakiej mocy plecionkę polecicie do Tatuli, przy jerkach 20 - 50 gram i dużych gumach, by było optymalnie.
Napisano 20 luty 2017 - 22:00
posida ktos z rzeszowa tatule ?
Użytkownik Wojtasz edytował ten post 20 luty 2017 - 22:01
Napisano 21 luty 2017 - 16:41
hej może mi ktoś w pigułce streścić różnice/jakość (poza szybkością zwijania i pojemnością szpuli) między:
Tatula CT 100HSL Type R; Tatula CT 100HSL a modelem Tatula 100XSL Type R
i napisać, która najlepiej będzie się nadawać do jerków między 30 a 85g ??
ogólnie najbliżej jestem modelu Tatula 100XSL Type R
jeśli było to już poruszane to może ktoś podpowie na której stronie, bo nie chce mi się wertować 82 stron w tym 70 % to nic nie wnoszące posty;)
Napisano 21 luty 2017 - 17:15
ja bym brał Tatula CT 100HSL
poza szybkościami zwijania Typ R ma dwa inne łożyska i jest troszkę lżejsza i droższa od zwykłej CT
Ja teraz jestem na kupnie tauli CT z przełożenie 6,3:1 własnie pod identyczne zastosowanie jak u Ciebie tylko że nie same jerki ale też duże gumy
Napisano 21 luty 2017 - 17:17
hej może mi ktoś w pigułce streścić różnice/jakość (poza szybkością zwijania i pojemnością szpuli) między:
Tatula CT 100HSL Type R; Tatula CT 100HSL a modelem Tatula 100XSL Type R
i napisać, która najlepiej będzie się nadawać do jerków między 30 a 85g ??
ogólnie najbliżej jestem modelu Tatula 100XSL Type R
jeśli było to już poruszane to może ktoś podpowie na której stronie, bo nie chce mi się wertować 82 stron w tym 70 % to nic nie wnoszące posty;)
Na pewno nie XSL. HSL będzie lepszym wyborem.
Weź też pod uwagę że zwykła Tatula ma większą pojemność szpulki od CT.
Użytkownik godski edytował ten post 21 luty 2017 - 17:18
Napisano 21 luty 2017 - 18:00
Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał nad kupnem Tatuli z aliexpresu to powiem, że doszło do mnie już 5 z 6 zamówionych sztuk i nie płaciłem żadnego cła ani vatu. Pozdrawiam
Napisano 21 luty 2017 - 18:14
Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał nad kupnem Tatuli z aliexpresu to powiem, że doszło do mnie już 5 z 6 zamówionych sztuk i nie płaciłem żadnego cła ani vatu. Pozdrawiam
Chwal się dłużej publicznie. Aby ktoś nie zapukał... . Kasa potrzebna jak nigdy .
Użytkownik godski edytował ten post 21 luty 2017 - 18:14
Napisano 21 luty 2017 - 18:22
czyli zwykł hsl a ct różni się tylko pojemnością szpuli i "świeżością" ??
a Tatula z aliexpres jakościowo niczym się nie różni od tych w naszym sklepie ?
Napisano 21 luty 2017 - 18:31
CT lżejsza i bardziej kompaktowa mniejsza troszkę
a z ali jedyna różnica to cena i gwarancja w chinach
Napisano 21 luty 2017 - 18:31
Zeszli trochę z wagi.
Zastanawiam się tylko skoro zwykła Tatula i CT są robione w tej samej fabryce skąd wysyp modelu CT na Ali. Zwykłych praktycznie nie ma a jak są to dużo droższe.
Coś tu śmierdzi. Może to wersja z gorszych materiałów na rynek chiński i swoista konkurencja z tamtejszymi multikami typu Haibo?
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych