Przyszła 300 z aliexpres, też bez jakiś dodatkowych opłat.
Wygląda ładnie
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 27 kwiecień 2021 - 13:03
Chyba jesteś pierwszym który się pochwalił trzysetką.
Zapinaj do kija i zrób trening przed majówką (bez kotwic ), czekamy na recenzje lub chociaż pierwsze wrażenia z placu boju.
pozdr
Michał
Użytkownik drChlubicz edytował ten post 27 kwiecień 2021 - 13:03
Napisano 27 kwiecień 2021 - 15:01
Przyszła 300 z aliexpres, też bez jakiś dodatkowych opłat.
Znaczy ze jestes szczesliwcem ktory nie zostal jeszcze wciagniety na czarna liste Ja od paru lat zawsze VAT+Clo :/
Użytkownik hamerhed edytował ten post 27 kwiecień 2021 - 15:01
Napisano 28 kwiecień 2021 - 23:12
Witam,
Posiadam Tatule 100HSL którą kupiłem lata temu pod jerki ale się nie wciągnąłem i przeleżała w szafie 5 lat. W tym roku postanowiłem ponownie spróbować casta ale tym razem pod kątem dużych okoni i sandaczy na lekko z opadu łowiąc z belly boat. Do tego mam kij DRAGON CXT SuperFast SF-X cast. 1.98m 5-25g i nawiniętą plecionkę Spiderwire Stealth Smooth 8 150m 0.11mm . Wczoraj i dzisiaj byłem porzucać testowo i ogólnie był dramat. Przy większości rzutów był moment "zacięcia się" i szarpnięcie a w konsekwencji brody. Rzucałem głównie 3 calowymi gumami na 5-7g główkach. Próbowałem różnych ustawień docisku szpuli i hamulca magnetycznego ale na niewiele się to zdało. Moja technika rzutów pozostawia wiele do życznia ale pamiętam, że łowiąc małymi i średnimi jerkami w ogóle nie miałem takich problemów i tutaj moje pytanie co może być przyczyną takiej sytuacji?
- coś nie tak z multikiem?
- za cienka lub źle nawinięta plecionka (miałem wrażenie jakby wżynała się między zwoje i to powodowało szarpnięcie ale nie jestem pewny bo ciężko było to uchwycić w momencie rzutu), jeżeli chodzi o nawój to wydaje mi się równy, dzisiaj też pływałem na belly i wyciągnałem jej sporo w wodzie i potem szybko nawinąłem ale nie pomogło
- za lekkie przynęty? a jeżeli tak to czy zakup lżejszej szpuli z aliexpres pomoże?
- a może jeszcze coś innego?
Bardzo proszę o rady bo nie chcę się znowu zniechęcić.
Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 29 kwiecień 2021 - 02:06
Primo - sprzęt
-zmień plecionkę na 4X, jest trochę sztywniejsza, ale w cascie to nie przeszkadza, a często wręcz pomaga, na początek Mikado fine 0.12 powinno być ok, nie zrujnuje kieszeni a znacznie ułatwi zabawę, nawiń na mokro i możliwie najciaśniej
-zastosuj cięższe przynęty, na początku nauki nie schodź poniżej 15g całości, przynęta powinna być lotna i tania, docenisz to przy odstrzałach, wahadła, tanie jerki i mięsiste gumy będą najlepsze (kolejność nie przypadkowa)
-Okonie na casta póki co sobie odpuść, skup się na Szczupakach i Sandaczach, większymi/cięższymi wabiami łatwiej się rzuca
Secundo - ustawienia
-docisk szpuli ustaw tak żeby nie było luzu osiowego, czyli żeby szpula nie ruszała się na boki, a potem dokręć jeszcze pół obrotu
(Na nakrętce docisku maźnij kropkę flamastrem olejnym aby mieć punkt odniesienia w jakiej poz. się znajduje)
-magnetyk na poz. 12-14, rzuty będą krótkie, ale brody nie powinny się zdarzać,
-załóż wahadło lub taniego jerka (dobrze latają), z uporem maniaka rzucaj, rzucaj, rzucaj...
-przy wpadnięciu przynęty do wody, koniecznie hamuj szpulę kciukiem, kontroluj szpulę po rzucie, luźne zwoje nawijaj przez palce
-unikaj rzucania pod wiatr (przynajmniej na początku), łatwo o brodę
-nie skupiaj się na odległości lecz na płynności rzutów
Po pewnym czasie (kilka/naście/dziesiąt godzin nad wodą) rzuty będą coraz płynniejsze, co kilka rzutów luzuj magnetyk o jeden klik, aż dojdziesz do poz 8-9 i tak na razie zostaw, docisk szpuli luzuj ostrożnie, zajrzyj też na YT, jest sporo filmów o ustawieniach i rzucaniu castem.
Tatula to ogólnie wdzięczny i przyjazny dla użytkownika multik (mój ulubiony), o ile nie jest uszkodzony/zajechany i w miarę dobrze ustawiony, takie historie nie powinny mieć miejsca lub szybko przeminąć.
Tyle ode mnie, koledzy na pewno jeszcze coś dodadzą.
I jeszcze prośbeńka od serca - nie zniechęcaj się
Użytkownik drChlubicz edytował ten post 29 kwiecień 2021 - 02:19
Napisano 29 kwiecień 2021 - 05:46
Michał, super instrukcja. Casting w pigułce.
Napisano 29 kwiecień 2021 - 06:00
Napisano 29 kwiecień 2021 - 06:50
@drChlubicz - wielkie dzięki za rady. Na pewno zastosuję.
A co z tymi lekkimi szpulami z alli? Jak już opanuję temat to czy taka lżejsza szpula ułatwi rzucanie lżejszymi przynętami?
Napisano 29 kwiecień 2021 - 06:59
Napisano 29 kwiecień 2021 - 07:46
Ułatwiają i to bardzo zwłaszcza te w wadze około 6 gramów. Pytanie jak bardzo nisko chcesz zejść ? Bo jak bardzo to kij będzie potrzebny.
5-7g główki + gumy 7-12cm
Użytkownik spocony_maciek edytował ten post 29 kwiecień 2021 - 07:47
Napisano 29 kwiecień 2021 - 08:19
5-7g główki + gumy 7-12cm
Tyle to na fabrycznej poleci. Mało tego. Takimi gramaturami tej lekkiej możesz kuku zrobić.
Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 29 kwiecień 2021 - 08:21
Napisano 29 kwiecień 2021 - 09:30
Napisano 29 kwiecień 2021 - 09:58
Tyle to na fabrycznej poleci. Mało tego. Takimi gramaturami tej lekkiej możesz kuku zrobić.
Sławek,mam wrażenie że kolega pisze o pierwszej,już nieco zapomnianej 100 HSL.Moim zdaniem 5g.+7cm gumki nie jest gramaturą którą ten multiplikator sensownie obsłuży na oryginalnej szpulce.Co innego wersja Type R,ta jak najbardziej.
Napisano 29 kwiecień 2021 - 10:43
Gdzie brałeś? Potrzebuję coś do 250 gramów i wiem że to będzie to.
https://pl.aliexpres....184c5c0fdXTtT5
Dla porównania wielkości od lewej 100,200 i 300. W 300 szpula jest 2mm węższa od 200, ale większej średnicy. Kawał porządnego kręcioła
Użytkownik golenia edytował ten post 29 kwiecień 2021 - 10:58
Napisano 29 kwiecień 2021 - 12:31
https://pl.aliexpres....184c5c0fdXTtT5
Dla porównania wielkości od lewej 100,200 i 300. W 300 szpula jest 2mm węższa od 200, ale większej średnicy. Kawał porządnego kręcioła
właśnie miałem prosić Cię o porównanie
Napisano 29 kwiecień 2021 - 12:43
100 i 200 rama taka sama?
Napisano 29 kwiecień 2021 - 17:47
Moim zdaniem w 200-setce wygląda na nieci większą.
Napisano 29 kwiecień 2021 - 19:24
Napisano 29 kwiecień 2021 - 20:02
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych