Piękne te opowieści , aż chce się czytać . Są piękne miejsca u nas.
Strumień mojej młodości
#41 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2014 - 14:20
- Paweł Bugajski lubi to
#42 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2014 - 23:12
wspomnienia thymalusa to prawdziwa pstragowa klasyka, juz sie z nia kiedys zaprzyjaznilem
- Paweł Bugajski lubi to
#43 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2014 - 16:59
Ponieważ zawędrowaliśmy we wspomnieniach nad Wkrę, to i ja coś dorzucę:
skan_2014-11-03-11-49-16-997.pdf 71,9 KB 91 Ilość pobrań
Ten dżentelmen w białych "Simmsach" łowiący we Wkrze na wysokości Cieksyna na muchówkę ukręconą na blanku Corylusa to ja (jakieś 100 kg. temu). Wkra w latach mojej młodości (a właściwie dzieciństwa (ok.1966 r.) była rzeką mojej młodości. Jelce, kiełbie, świnki, stada kleni chroniących się pod nawisami gałęzi... ech, komu to przeszkadzało...
Natomiast strumieniem mojej młodości była "Struga", a właściwie to rzeczka Nasiołka wpadająca do Wkry niedaleko mostu w Borkowie. Czysta, bystra, zimna woda płynąca pod baldachimami drzew zawsze dawała ochłodę w pierwsze (i nie tyko pierwsze) szkolne wakacje. Pamiętam brodzenie w tej Strudze, łapanie w ręce "kozyr", miętusów i grona jeżyn zwieszających się na wodą z przybrzeżnych chaszczy. Było pięknie i sielsko dopóki mleczarnia w Nasielsku nie znalazła najtańszego sposobu pozbywania się ścieków . I Struga stała się Smródką .
- Paweł Bugajski, Dagon i kazo57 lubią to
#44 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2014 - 17:10
Dobrze, że takie "simmsy" miałeś.
Ja w tym wieku brodziłem jeszcze bardzie "oddychająco".
Na wiosnę szykuje mi się mała podróż sentymentalna, zrobię zdjęcia swoich strumieni młodości, a właściwie rzek.
- Paweł Bugajski lubi to
#45 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2015 - 11:47
Cześć!
Przed tygodniem i następnie wczoraj odwiedziłem opisane w pierwszych postach wątku okolice.
Dorzecze Gwdy stwarza nadal ciekawe możliwości, nie to co kiedyś może ... , ale jednak.
Tydzień temu wędkowałem w towarzystwie Macieja, poznanego przed kilku laty nad Łupawą sympatycznego muszkarza.
DSCN0046.JPG 122,9 KB 3 Ilość pobrań
Poprzednia niedziela była ciepłym, pogodnym dniem,a woda klarowna i opadająca.Trafiło nam się kilka jelców i kleni, ale to lipieniaszki były celem muszkowego mojtania.
DSCN0040.JPG 53,9 KB 3 Ilość pobrań DSCN0037.JPG 60,63 KB 3 Ilość pobrań
Odpłynęły (o czym wspomniałem w wątku c&r), i pewnie ucieszą innego wędkarza.
Popołudnie wykorzystaliśmy na ćwiczenie rzutów na łące i pogaduchy przy kawie.
Niski stan wody już wtedy jednak poddał mi pewną myśl .Pomyślałem o tym, że jeśli niżówka się utrzyma to za tydzień dostęp do łowiska będzie mniej karkołomny...
DSCN0047.JPG 84,37 KB 3 Ilość pobrań i nie trzeba będzie padać wraz ze sprzętem na kolana.
Wczoraj pojechałem sam, wcześnie rano wybierając najgłębszy, trudno dostępny odcinek większej rzeki. Okazało się, że brodzenie w cieniu inżynierskich dokonań poprzednich gospodarzy Pomorza to świetny sposób na upał.
DSCN9892.JPG 84,91 KB 2 Ilość pobrań DSCN9890.JPG 110,99 KB 2 Ilość pobrań DSCN9931.JPG 126,57 KB 2 Ilość pobrań
Wchodziłem do wody i przechodziłem na drugi brzeg w miejscach prawie zawsze niedostępnych.
Także bagniste brzegi były mniej mordujące niż zazwyczaj. Jeżyny jednak pokonały ostatecznie moje spodniobuty i określenie "sito" się nasuwa. Czas na zmianę.
DSCN9898.JPG 82,91 KB 2 Ilość pobrań proboszcz, bo nie kardynał niestety docenił smak złotogłówki.
DSCN9924.JPG 55,39 KB 3 Ilość pobrań przypon fluoro -końcówka 0,16 a skoczek 0,17 o długości umożliwiającej lokalizację węzła przypon-linka poza przelotką szczytową gdy muszka kierunkowa tuż przed rzutem trzymana jest lewą ręką. Często smużyłem skoczkiem wokół kamlotów, metoda stara jak świat, ale warto przypomnieć. DSCN9933.JPG 82,96 KB 2 Ilość pobrań
Parę świetnych brań przy długiej lince, daleko w głębokich nurtach,ale niestety wierzchowały wyłącznie jelce.Suche cały dzień w pudle (areszt wydobywczy )
W cieknących butach, upocony i zmęczony dopadłem auta, wymieniłem-co jest dużo łatwiejsze na brzegu niż w wodzie- uprzejmości z kajakarzami i ...kliiima!
pozdrawiam-Paweł
- joker, krakus, robert.bednarczyk i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych