Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Jaki multiplikator na początek?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
720 odpowiedzi w tym temacie

#361 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 964 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 13 listopad 2018 - 10:57

jak dobierzesz przynęty do multika a nie odwrotnie to będzie ok... niestety im bardziej budżetowa konstrukcja tym gorsza jakość...okumy bym nie próbował... może poczytaj linki od kolegi i poszukaj na giełdzie uzywek? w ten sposób masz szansę kupic coś z sensem...

i pamietaj, że w caście wędka musi być dokładniej dobrana niż normalnie - rzuty są bardziej energiczne...

#362 OFFLINE   sawyer90

sawyer90

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 13 listopad 2018 - 11:01

600zł to niestety troche więcje niż przewidziane 250zł...

Więc chyba będe zmuszony zaryzykować i zobaczyć czy się będzie dało w jakikolwiek sposób rzucać.

To może jakaś podpowiedź, lepsza będzie Okuma czy Abu Garcia ? Któryś z producentów jest lepszy ? Wiem, zdaje sobie sprawę że to bardzo budżetowe multiki ale może któryś będzie lepszy :)

Po chwili dopierow zobaczyłem że napisałeś czarny01 - więc okume odradzasz. A kołowrotki robią dobre :D 

Dzięki za sugestie i z przynęty będe musiał troche lepiej dobrać, ale kij napisałem jaki chce kupić, to jeden z miększych kijków w granicy około 200 zł. 

Sam bym się zdecydował na Okumę, ale pytam Was bo urzywać, macie styczność z tym a ja jestem zielony. Więc nie chce utopić kasy odrazu :)

Użytkownik sawyer90 edytował ten post 13 listopad 2018 - 11:05

#363 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1908 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 13 listopad 2018 - 12:04

Gdybam sobie: kupisz Okumę i być może napotkasz trudności z obsługą takich przynęt. Zniechęcisz się i sprzedasz multiplikator ze stratą.

Wiele osób próbowało iść swoją drogą mimo rad. Dla jednych była ona bardziej kosztowna, dla innych mniej. Koledzy dobrze radzą.

#364 OFFLINE   marek_moto

marek_moto

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaWloclawek
  • Imię:Marek

Napisano 13 listopad 2018 - 12:40

Moja rada jest taka ,podjedz do któregoś z kolegów z forum i  wszystko  Ci wyjaśni  ( załącznik mile widziany ) będzie taniej ( na 100% ) , pytania które Cię nurtują otrzymasz  ,przerabiałem temat kilka lat wstecz.Pamiętaj tanio kupujesz dwa razy kupujesz.

• hm62, Alexspin i SID lubią to

#365 OFFLINE   sawyer90

sawyer90

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 13 listopad 2018 - 12:45

Wiem, wiem. Napewno dobrze doradzacie i staracie się.

Nie można Wam tego zarzucić :) ale niestety nie wyskrobe 600-800 zł na multika.

Przejrzałem jeszcze inne sklepy i jest jeszcze:

Dawia Laguna 100 HLA  w cenie 270 zł i jest jeszcze do zaakceptowania. 

lub

Shimano CAENAN A 151 za 320 zł

Więc może on będzie lepszy ?

Czy może odpuścić sobie i pozostać przy klasycznym spiningu ? 

marek_moto - wiem, wiem że jak coś jest tanie to potem płaci się podwójnie... Każdy kiedyś zaczynał, pewnie że fajnie by było kupić daiwa tatula r albo coś podobnego... tylko musił bym zbiurkę zrobic na forum :D

Użytkownik sawyer90 edytował ten post 13 listopad 2018 - 12:50

• drag i marek_moto lubią to

#366 OFFLINE   lukaszannopol13

lukaszannopol13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 13 listopad 2018 - 12:57

Quantum smoke i tour dadzą radę od 5g. O ile ten pierwszy znajdziesz używany w zakładanym budzecie to do 2 będziesz musiał dołożyć. A jeśli masz czas to małe żółte rączki coś pewnie mają w ofercie co spełni oczekiwania.
Ps. Na olx był chyba black max po tuningu z płytką szpulą i wienionymi łożyskami. Powinien te 5g w takim zestawieniu ruszyć ale cena z tego co pamiętam 350

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

#367 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 13 listopad 2018 - 13:05

Wiem, wiem. Napewno dobrze doradzacie i staracie się.
Nie można Wam tego zarzucić :) ale niestety nie wyskrobe 600-800 zł na multika.
Przejrzałem jeszcze inne sklepy i jest jeszcze:

Dawia Laguna 100 HLA  w cenie 270 zł i jest jeszcze do zaakceptowania. 

lub

Shimano CAENAN A 151 za 320 zł

Więc może on będzie lepszy ?

Nie odpuszczaj bo cast jest zajebisty:-))Czasami tylko nie da się pogodzić możliwości finansowych z chęciami o oczekiwaniami.Najgorsza sprawa to kupić badziewie na które wydasz i tak sporo kasy a działać będzie ch....o i tylko się zniechęcisz.Tym bardziej że chcesz startować dość ambitnie z gramaturami od dołu.
Mam jeszcze uwagę a w zasadzie pytanie co do kija który wybrałeś.Miałem kiedyś Okume BR 3-18 w jednym kawałku jeszcze za czasów spinningu.Opis był z dupy,to była tak naprawdę solidna sandaczówka która od dołu zaczynała się przyzwoicie ładować od 6-7g+guma a 30g.koguta było jej nie straszne.Stąd moje pytanie czy macałeś osobiście kij.Żeby się nie okazało że wyskrobiesz na przyzwoity multik a kij się nie będzie ładował i dolnej granicy oczekiwanej Ci nie obsłuży.Casting to zestaw,moim zdaniem spasowanie odpowiednio pod oczekiwanie ważniejsze niż w spinningu.

Użytkownik drag edytował ten post 13 listopad 2018 - 13:06

• Alexspin lubi to

#368 OFFLINE   sawyer90

sawyer90

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 13 listopad 2018 - 13:39

Dzięki za przeniesienie postów, i nie gniewajcie się za złe umieszczenie :) 

Początkujący forumowicz ze mnie :D

Co do kija:

Oczywiście dolna granica jest lekko zaniżona, tylko też tak lekkimi przynętami nie będe rzucać. Wydaje mi się że te 7-8g (czyli wga przynęte najlżejszych któymi chce łapać) będzie wartością już jak najpardziej realną, która będzie łądowac tą wędkę.

drag- wiem że casting jest fajny, widziałem kilka razy, troche filmików na youtube i to jest metoda bardzo fajna (tak mi się przynajmniej wydaje) tylko jeżeli multki zaproponowane przezemnie nie nadają się to też nie chce ładowac kasy jak to ma nie działać. To shimano za 320zł to juz jest naprawdę górna granica. 

Na początek też nie chciałbym wydawać 600-800zł bo sam nie wiem czy będzie mi wychodzić rzucanie, czy się nie zraże ponieważ jest to metoda trudniejsza nis zwykły spining. 

Wiem że was męcze pytaniami na które odpowiedz jest prosta ( uzbieraj 800zł i wróć na forum, znajdziemy fajnego miltika) ale obawiam że że jest to nie realne.

Ta dawia i shimano też odpada ?  one mają mniejszą szpule, lżejszą z tego co już wyczytałem. 

Ewentualnie w jakich cenach są tuningowane szpule ?  Czy wymiana szpuli to jest prosty zabieg czy trzeba jeszcze coś przerabiac ? 

#369 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 13 listopad 2018 - 13:50

http://jerkbait.pl/t...aius/?hl=caenan

Powyżej masz to co podpowiedziała wyszukiwarka(jedno z wielu).Jest użytkownik Caenana,mozna zapytać a i wyszukiwarka nie boli:-))
Jeśli chodzi o szpulki tunningowe to pamiętaj(co zresztą już zostało chyba przez Huberta podpowiedziane)że ograniczą Ci górne możliwości rzutowe jeśli chodzi ogramaturę.

Użytkownik drag edytował ten post 13 listopad 2018 - 13:51

• Koincydencja lubi to

#370 OFFLINE   erqgth

erqgth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 333 postów
  • LokalizacjaOLSZTYN
  • Imię:Krzysiek

Napisano 13 listopad 2018 - 13:53

Mi ostatnio udało się zakupić curado 51E za 250zl 🙂.
Sam tatule sprzedawałem niewiele drożej niż wynosi Twój budżet.
Daj ogłoszenie i myśle, że ktoś coś będzie miał w rozsądnych pieniądzach. Te najtańsze Shimano nie są za „ciekawe”i szkoda żebyś zaraz znowu wydawał kasę.

Jak chcesz to mogę Ci swojego Caiusa za stówkę sprzedać to sam zobaczysz. Ale to dopiero przed świetami bo w tej chwili jestem za granica.

Użytkownik erqgth edytował ten post 13 listopad 2018 - 13:57

#371 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 13 listopad 2018 - 14:04

http://jerkbait.pl/t...-chronarch-51e/

To już niestety nieaktualne ale przykład że na giełdzie regularnie coś fajnego się trafia.Warto pilnować,chyba że nie akceptujesz używek.
  • erqgth lubi to

#372 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 13 listopad 2018 - 14:33

Z używek abu premier pierwszej generacji pozwoli na taki zakres. Nawet górą o wiele więcej,ciężko jest o tuningową szpulę ale jeszcze można trafić.
  • Novis lubi to

#373 OFFLINE   sawyer90

sawyer90

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 13 listopad 2018 - 15:06

Dzięki za propozycje uzywek ale pomimo ograniczonego budżetu wolę coś nowego.

Więc daliście mi do myslenia, i nie wiem czy jest sens ryzykowac i kupić któryś z tych czterech które wymieniłem.

Czy ktoś używał lub użytkuje Dawia Laguna 100 HLA ? 

Na necie są filmiki jak urzytkują ludzie nawet te tańsze multiki czyli abu garcia max 3 i rzucaja przynętami +-10g. 

#374 OFFLINE   lukastrance

lukastrance

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 247 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 listopad 2018 - 15:35

Ja może trochę się wyłamie i podrzucę ci inne propozycje (chociaż z przedmówcami się zgadzam). Weź pod uwagę jeszcze to: Haibo Steed https://s.click.alie....com/e/cBv6B7VJ - miałem model starszy który miał tylko hamulec odśrodkowy, używałem i było OK. Był to mój pierwszy multiplikator który sparowałem z kijem 5-20g i uczyłem się rzucać. Po nabraniu wprawy i poznaniu "z czym to się je" multik przeszedł mały tuning i wylądował na lżejszym kiju.
Druga propozycja to: Piscifun Torrent http://s.aliexpress.com/RbIJVr6Z do którego za 8$ dokupisz lżejszą szpulkę i śmiga. Mam taki zestaw sparowany z kijem 4-20. Multik polecany na YouTube przez wiele osób, ja póki co byłem z nim kilka razy nad wodą i działa jak należy, nie mogę się przyczepić do niczego, zobaczymy jak z trwałością. (U mnie pewnie posłuży długo bo przez większą część roku używam o wiele lżejszego zestawu więc ten się nie napracuje)
  • Koincydencja lubi to

#375 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1908 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 13 listopad 2018 - 16:09

Steed owszem, ale i Smart 51 cs jest godny uwagi https://pl.aliexpres...000000000000000

Hamulec odśrodkowy i magnetyczny. Ten drugi co ważne działa. 2 szpule (lżejsza waży ok 10 g).

W sumie to dziwie się, że celujesz tylko w nówki

#376 OFFLINE   sawyer90

sawyer90

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaOlkusz

Napisano 13 listopad 2018 - 16:26

Zaskoczyliście mnie z tymi chińczykami :D

Troszkę bym się bał kupować typowego chińczyka, być może są dobre i mają dobre opinie ale wydaje mi się że coś firmowego, nawet budżetowego będzie lepszym pomysłem.

Więc kolejne pytania (pewnie macie mnie już dość )

Może shimano caenan 151 a, jest w rozsądnej cenie, ma najpłytszą szpule z w/w, a jak przyjdzie potrzeba może  wymienić mu szpulę ? jak szukać szpuli na Aliexpress ? po wymiarach ? 

#377 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 13 listopad 2018 - 16:54

@sawyer90,

Zacznij przygodę z multikiem od cięższych przynęt - guma, jerki, blachy.
Skup się na razie na samej obsłudze sprzętu, nie idź w rzucanie kleniowymi wobkami od razu.

Jak nauczysz się kontrolować sprzęt, znajdziesz będziesz miał nowy budżet który wesprzesz sprzedażą swojego pierwszego multika.
Ja zaczynałem od Shimano Citica potem Shimano Metanium XT.
Metanium pozwala już na rzuty woblerami około 7g ale trzeba dobrać jeszcze linkę, kij, a i tak skraca rzuty.

Jak chcesz możesz iść jeszcze zapytać kolegów z http://multiplikator.pl/ powiedzą ci dokładnie to samo co my.

Lepiej czasem zaoszczędzić by kupić coś lepszego niż kupić sprzęt który nie da ci przyjemności łowienia.
Wędkarstwo niestety to nie jest tani sport.

#378 OFFLINE   MajKar

MajKar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 13 listopad 2018 - 18:52

W ubiegłym roku postanowiłem rozpocząć przygodę z castingiem poprzedziłem to wieloma godzinami przed komputerem czytając o tej metodzie ( używanie wyszukiwarki nie boli ) . Jeżeli kilka osób pisało że że tak się nie da, to musi coś w tym być i nie brnąłem po tej ścieżce. Wielokrotnie czytałem że Daiwa z magnetykiem ułatwia rzuty ( mniejsza ilość bród ) więc kupiłem Tatule. Radzono by zacząć naukę od cięższych przynęt więc na pierwszy ogień poszły jerki, Pierwsze kroki można powiedzieć były bezbolesne, koledze któremu to powiedziałem ręce opadły on zanim opanował posłał w siną dal kilka przynęt, ja tylko jedną. On zaczynał przygodę z jakimś multikiem  Okumy używką za stówę z plusem( za odstrzelone przynęty byłby o wiele lepszy multiplikator 

). Następnie kupiłem zestaw do ul z Aliekspress i znowu się zaczęło rzucać się nawet da   ale na początku brody były jak u Świętego Mikołaja a przecież czytałem że im niższa waga tym większa cena, w tym przypadku trzy stówki które wydałem były ceną nauki. Wiem że następny zakup będzie w podobnej cenie różniącej się jednym zerem  :D . Poprzedzone to jest rozmowami, będzie poparte macaniem by móc później czerpać przyjemność  z łowienia.

Na pewno nie trzeba od razu wydawać dużych sum gdy nie wiemy czy spodoba się ta metoda. Trzeba się jednak słuchać osób które podpowiadają bo teoria którą przekazują na  forum poparta jest doświadczeniem. 

#379 OFFLINE   drwal411

drwal411

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 13 listopad 2018 - 19:20

jak chcesz tanio w miarę lekko i uniwersalnie to wg. mnie zainteresuj się tsurinoya xf 50 np. z dwiema szpulami, lub druga opcja jak ktoś wspomniał wcześniej abu black max 3 i szpula UL z aliexpress. Obie opcje są rozwiązaniem zarówno do "lekkich" przynęt jak i trochę cięższych a np. 5g przy lekkim kiju naprawdę śmiało lata z tych płytkich szpul. Do któregoś z tych multików  możesz dorzuć np. kij teton 2-10g i śmiało ogarnie Ci zakres  okolo 4-16g. Chyba, że bardziej nacisk na górny zakres to ten kij o którym wspomniałeś wystarczy.

#380 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3755 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 14 listopad 2018 - 09:55

(…)

W sumie to dziwie się, że celujesz tylko w nówki

Ja też. Od ubiegłego roku "zassał" mnie casting. Zacząłem od używanej TATULI, później dokupiłem drugą też używkę i służą mi do dziś bezawaryjnie. Dokupiłem do nich dwie płytkie szpule i śmigają jak trzeba. :)

• Koincydencja lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych