Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Jaki multiplikator na początek?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
720 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   MietekK

MietekK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 234 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Mieczysław
  • Nazwisko:Kołowiecki

Napisano 09 marzec 2021 - 18:40

Spokojnie te 30 gramów i więcej da radę.Mam ten model od kilku lat i jestem bardzo zadowolony .
Zdania będą za pewne podzielone ale to tylko moja subiektywna ocena .
Myślę że to jest dobry zakup.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#482 OFFLINE   Basco

Basco

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 marzec 2021 - 19:37

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

#483 OFFLINE   Basco

Basco

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin

Napisano 09 marzec 2021 - 19:38

Dziękuję za odpowiedź panie Mieczysławie.

• BOB lubi to

#484 OFFLINE   MietekK

MietekK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 234 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 marzec 2021 - 20:39

Nie ma sprawy .Pisz posty , pytaj ,czytaj na pewno więcej wiedzy się przyda .
Pozdrawiam .

#485 OFFLINE   Basco

Basco

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin

Napisano 09 marzec 2021 - 20:54

Myślę o zakupie drugiej szpuli do Chronarch MGL. Tutaj znalazłem płytszą szpulę. Przydałaby się :)

https://www.hedgehog...jp/product/3991

Również pozdrawiam :)

#486 OFFLINE   MietekK

MietekK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 234 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 marzec 2021 - 08:40

Przeszukaj forum było sporo na ten temat .

#487 OFFLINE   Skalniak91

Skalniak91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • Imię:Dawid

Napisano 29 marzec 2021 - 05:22

Witam serdecznie. Obchodząc ostatnie urodziny otrzymałem multika, okuma ceymar. Przy niej pewnie bym został ponieważ to był pierwszy mój kontakt z takim sprzętem. Jednak po dłuższym oglądaniu okazało się, że towar zakupiony jako nowy ma ślady użytkowania - przyschnięta trawa, ślady wszędzie po żółtej plecionce i nawinięte włókna plecionki na prowadnicy wodzika 🤐
Towar oddam i chcę dołożyć do czegoś lepszego. Pływam tylko za szczupakiem i sandaczem. Klasycznym spinningiem zawsze przyświecała mi idea aby łapać te największe sztuki i zbliżyłem się do metra. Gumy 8-16cm + główki 4-25g.
Chciałbym jeden multik który spełni oczekiwania, a czasami pozwoli bez obaw rzucać 40-60g i założyć większą gumę.
Jestem zielony i tak krążąc po internecie wyszukałem w budżecie np:
Daiwa Tatula type r 100hsl Japan jdm
Shimano slx dc 151 hg le
SPRO OX Baitcaster
Kilka modeli Lewsa (nie znam marki)
ABU GARCIA (mam kilka ich gum, tyle wiedzy)
Osobiście skłaniam się do pierwszych dwóch pozycji.

Jest mi w stanie ktoś coś doradzić? Z góry dziękuję i pozdrawiam!

P.S casting chodził za mną od dawna, teraz jest pretekst do rozpoczęcia przygody, jestem zdeterminowany i chodzi mi nie tylko o to czym łatwiej zacząć ale też czy sprzęt jest warty pieniędzy, czy posłuży i w miarę postępów w nauce będzie dawał frajdę. Chcę kupić taki multik który zostanie ze mną po nauce, a nie odstawiony jak samochód z literą L na dachu po zdaniu egzaminu 😉

Użytkownik Skalniak91 edytował ten post 29 marzec 2021 - 05:27

• MietekK lubi to

#488 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 09:26

Abu to czołówka w multiplikatorach więc za szybko go nie skreślaj. Ja do nauki wziąłem abu revo x. Magnetyk wydaję mi się dobry do nauki bo ma spory zakres regulacji.
Jakim budżetem dysponujesz?

Użytkownik Bartek1989 edytował ten post 29 marzec 2021 - 09:26

• Biesan i Skalniak91 lubią to

#489 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3755 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 29 marzec 2021 - 09:32

(...) Jest mi w stanie ktoś coś doradzić? Z góry dziękuję i pozdrawiam! (...)

Napisałem Ci priv.

#490 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10205 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 29 marzec 2021 - 09:34

Dobrze obstawiasz. Ja z ciekawości skusił bym się na Shimano. System DC nie rozwiązuje wszystkich problemów, ale bez wątpienia na początku pomaga. Klasyczne systemy typu magnetyk, też świetnie sobie radzą, jeśli wykonasz prawidłowe ustawienia multika - hamulec magnetyczny, hamulec dociskowy w relacji z kijem i przynętami, które stosujesz. Przy magnetyku opanujesz technikę i to będzie procentowało w przyszłości.

Powodzenia

• Alexspin lubi to

#491 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15693 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 marzec 2021 - 10:49

Dobrze obstawiasz. Ja z ciekawości skusił bym się na Shimano. System DC nie rozwiązuje wszystkich problemów, ale bez wątpienia na początku pomaga. Klasyczne systemy typu magnetyk, też świetnie sobie radzą, jeśli wykonasz prawidłowe ustawienia multika - hamulec magnetyczny, hamulec dociskowy w relacji z kijem i przynętami, które stosujesz. Przy magnetyku opanujesz technikę i to będzie procentowało w przyszłości.

Powodzenia

Co do hamulca dociskowego to dla mnie od początku powinien być na zero , lepiej mocno skręcić magnetyk albo więcej bloczków dać. 

• Alexspin lubi to

#492 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 11:00

Ja revo x-em z kijem 15-53 2.20m i przynętami 30-60g rzucałem na samym magnetyku. Docisk miałem ustawiony luźno, tak żeby tylko szpulka luzu nie miała. Magnetyka praktycznie więcej jak do połowy nie ustawiałem. Odległości jakie osiągnąłem gumami to okolice 25 max 30m. Jerki wiadomo lecą dalej.. Parę lekkich bród, zero od strzałów i tak minęła pierwsza godzina z castem w ręku ;)
  • Alexspin i Przemek_M lubią to

#493 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10205 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 marzec 2021 - 11:03

Co do hamulca dociskowego to dla mnie od początku powinien być na zero , lepiej mocno skręcić magnetyk albo więcej bloczków dać. 

Andrzeju, dla mnie teraz też, ale piszemy tutaj rady dla początkującego...chyba, ze ma wyjątkowy dryg do casta.

Na początek zalecam rozwagę aby uniknąć rozczarowań, bród i strat w przynętach

Użytkownik BOB edytował ten post 29 marzec 2021 - 11:05

#494 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15693 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 marzec 2021 - 11:21

Andrzeju, dla mnie teraz też, ale piszemy tutaj rady dla początkującego...chyba, ze ma wyjątkowy dryg do casta.

Na początek zalecam rozwagę aby uniknąć rozczarowań, bród i strat w przynętach

Tyle że jaki sens ma dociskanie osi szpulki pokrętłem docisku skoro lepszy efekt uzyskamy odśrodkowym albo magnetykiem? Niektóre kanony trzeba łamać.

Mnie na początku guru polecali docisk i Abu C4601. Nigdy takiego zestawu nie polecę początkujacemu.

#495 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3755 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 11:52

Też tak zaczynałem. Początek - jedna odstrzelona Alga 3 i kilka bród łatwych do rozplątania. Później poszło już gładko. Jedna rada z mojej strony - proponuję zaczynać z plecionką nieco grubszą niż wymagałyby tego warunki, łatwiej się rozplątuje niż cienka i rzadziej posyła się przynętę za horyzont.

Ps

Przez hamulec dociskowy na "0" rozumiem takie ustawienie, żeby szpula nie miała bocznych luzów.

Użytkownik Alexspin edytował ten post 29 marzec 2021 - 11:55

#496 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10205 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 marzec 2021 - 11:55

Tyle że jaki sens ma dociskanie osi szpulki pokrętłem docisku skoro lepszy efekt uzyskamy odśrodkowym albo magnetykiem? Niektóre kanony trzeba łamać.

Mnie na początku guru polecali docisk i Abu C4601. Nigdy takiego zestawu nie polecę początkujacemu.

Tylko, że nie ma mowy tutaj o C4601 tylko o dwóch płaskich multikach zupełnie innej generacji i do innych zastosowań. Ja też bym do jego potrzeb nie polecił tego ABU

Zacznijmy odpowiadać na pytania a nie roztaczać wizje i możliwości!

Niech nowy robi jak chce. Jak zacznie działać zgodnie z kannami takiego zgreda jak ja, to tylko będzie rzucał pół dnia 15m bliżej ale w pełnym komforcie (bystrzakowi zajmie to 2 godziny) Potem dojdzie do ustawień na zero, wyjmie wszystkie bloczki i magnesy i będzie ciskał 5gr na 60m czego mu życzę

• Alexspin i Przemek_M lubią to

#497 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15693 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 marzec 2021 - 12:08

Tylko, że nie ma mowy tutaj o C4601 tylko o dwóch płaskich multikach zupełnie innej generacji i do innych zastosowań. Ja też bym do jego potrzeb nie polecił tego ABU

Zacznijmy odpowiadać na pytania a nie roztaczać wizje i możliwości!

Niech nowy robi jak chce. Jak zacznie działać zgodnie z kannami takiego zgreda jak ja, to tylko będzie rzucał pół dnia 15m bliżej ale w pełnym komforcie (bystrzakowi zajmie to 2 godziny) Potem dojdzie do ustawień na zero, wyjmie wszystkie bloczki i magnesy i będzie ciskał 5gr na 60m czego mu życzę

Oczywiście że robi tak jak zechce, pisałem tylko że według mnie powinien nie zawracać sobie głowy dociskiem i tyle.

Niech rzuca w pełnym komforcie ale z max. skręconym magnetykiem czy też wszystkimi bloczkami włączonymi a docisk ustawiony tak aby szpulka nie miała luzu  - tyle chciałem doradzić.

Dla mnie ten docisk to jest mniej więcej taki mit jak jak wyważenie ciężkiego casta do jerków.

A zgredem to i ja jestem ;)  

#498 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1908 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 29 marzec 2021 - 12:18

Co się stanie w przypadku bloczków kiedy zapomni się/nie zdąży zatrzymać szpulki palcem przed wpadnięciem przynęty do wody?

• Alexspin lubi to

#499 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3755 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 12:29

wedkarstwo-broda.jpg

#500 OFFLINE   Skalniak91

Skalniak91

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaDolnośląskie
  • Imię:Dawid

Napisano 29 marzec 2021 - 12:37

Abu to czołówka w multiplikatorach więc za szybko go nie skreślaj. Ja do nauki wziąłem abu revo x. Magnetyk wydaję mi się dobry do nauki bo ma spory zakres regulacji.
Jakim budżetem dysponujesz?

Tak okolice 600 PLN. Mogę delikatnie nagiąć budżet.
Chciałbym aby te pieniądze nie poszły mi w naukę. Czyli kupię powiedzmy świetny do nauki, a jak opanuje to znowu będę po kieszeni gotówki szukał "bo ten pierwszy był tylko do nauki". Nie mam pojęcia jak to wygląda z przedstawionej perspektywy.

Co Panowie byście polecili? Myśląc o tych modelach czyli slx dc 151 hg i daiwa tatula CT 100hsl type r, opieram się o olx, są na odpowiednio 600 i 550 PLN. Na pytanie o shimano do sprzedającego czy są oryginalne, jak realizowana jest gwarancja, że w czasach podrabiania wszystkiego, produktach z AliExpress jak mogę zweryfikować oryginalność... otrzymałem odpowiedź że dlaczego AliExpress to od razu podróbki, że z takim podejściem powinienem w sklepie kupić. Tatula ponoć kupiona w UE. Nowa itp
Bawił się ktoś tymi Lews'ami, lub SPRO?

Użytkownik Skalniak91 edytował ten post 29 marzec 2021 - 12:39

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych