Skończcie pisać o tych odstrzałach i demonizować temat , od początku jak varivas jest dostępny w naszym kraju nie wychylam się z grubością powyżej #1,2. Do 30 gram używam #0,8 powyżej #1 i przez ostatnie parę sezonów miałem JEDEN odstrzał. Jeżeli coś puszcza to szybciej fc na przyponie lub węzeł plecionka fc lub przy agrafce. Ostatnio zauważyłem tu jakąś dziwną modę na łowienie zestawami prawie morskimi. Zejdźcie na ziemię nie tędy droga, plecionki 40 ,50 lbs jakbyście codzienne po 5 metrówek łowili w mega krzaczorach . Popracować najpierw trzeba nad techniką i skończą się te demoniczne odstrzały. Osobiście kupuję cienkie plecionki i zmieniam je po prostu częściej. Patrząc z boku na ludków używających zestawu castingowego widzę jakie mają problemy z prawidłowym ładowaniem kija i synchronizacją przy rzucie szczególnie po przesiadce ze spina. Stąd te odstrzały, koniecznie trzeba osiągać odległości spiningowe już pierwszego tygodnia. Nie najpierw nauczyć się trzeba rzucać celnie a odległości przyjdą same. I tyle w temacie, do Andrzeja : nie piszę tego złośliwie ale też przesadzasz z grubościami łowię ciężko (teraz rzadziej kiedyś więcej)ale nigdy nie wychodziłem poza 30 lbs. Co za przyjemność łowić na linę holowniczą ,chcesz tej rybie przy zacięciu łeb z kręgosłupem od razu wyrwać.
Każdy ma swoja drogę. Nie ma tej jedynej słusznej i dobrze.
Zdania nie zmienię. Łowię generalnie przynętami 50-140 gramów i nie widzę tam linki cieńszej niż 30 Lb a tym bardziej PE1,2 mimo tego że sezonie zdarza mi się kilka bród i może 1-2 odstrzały co też może oznaczać że z moja techniką rzutu nie jest tak źle. Piszesz że czasem puszcza ci FC. Mnie to się nie zdarza bo używam 1,00 mm.
Nie widzę sensu stosowania cienkich linek do dużych przynęt także z tego powodu iż taką linkę częściej trzeba zmieniać i się jej przyglądać.
Mam na multikach linki 30-40 LB czy też Varivasa PE 4.0 8x po kilka lat i nic się z nimi nie dzieje.
Co do zestawów morskich - jak się rzuca 150 gramów kijkiem 2,60 to UL temu nie poradzi.
I proszę, nie doradzaj tym co zaczynają linki PE 1.0 do zestawu z przynętami 50 gramów bo z torbami pójdą.
Użytkownik godski edytował ten post 27 styczeń 2018 - 19:40