W weekend cyknę fotę (będę na wodzie), uchwyt banalny, ale daje radę.
PROBLEM Z ZAMONTOWANIEM PRZETWORNIKA
#21 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2013 - 21:50
#22 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2013 - 22:01
U mnie sztyca przykręcana śrubą do burty przy większych prędkościach się podnosi do powierzchni i w pewnym momencie przestaje pokazywać głębokość. Jak sobie z tym radzicie?
Tak napisałeś...
#23 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2013 - 23:47
Ja wolałem zainwestować w mega solidną konstrukcję z RVS.
Musiałem tylko przerobić gniazdo na akumulator bo zdecydowałem się na większy - 40ah.
Solidniejszego już nie mogłem znaleźć.
Można nim orać dno.
Przetwornik zasłania profilowana osłona a kable idą przez rurę.
Regulacja na wysokość , obracanie w bok w przypadku mocowania z boku łodzi.
Składane w konieczności przepłynięcia nad płycizną czy innymi przeszkodami.
Na górnej platformie można też zamocować ekran echosondy i wtedy wszystko mamy w jednej "paczce".
DSCN2398.JPG DSCN2399.JPG DSCN2400.JPG DSCN2401.JPG
Świetnie to pomyślane, Sam to wszystko zrobiłeś?
#24 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2013 - 00:40
Świetnie to pomyślane, Sam to wszystko zrobiłeś?
To gotowy wyrób Pike'n Bass Amiaud.
http://www.profilnat...le-de-luxe.html
http://www.carpeshop...ur-sondeur.html
#25 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2013 - 05:48
.
Użytkownik zenobiusz edytował ten post 30 lipiec 2013 - 05:49
#26 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2013 - 21:27
To gotowy wyrób Pike'n Bass Amiaud.
http://www.profilnat...le-de-luxe.html
Może byłbyś w stanie mi coś takiego fajnego zamówić?
#27 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2013 - 17:00
Może byłbyś w stanie mi coś takiego fajnego zamówić?
Musiałbym zapytać w sklepie najpierw.
#28 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2013 - 11:51
Kurka wodna, serdeczne dzięki. Jaki masz patent?? Te przyssawki to kupię na allegro? czy w jakimś bardziej specjalistycznym sklepie.
Sorki, trochę mi zeszło, ja to sobie zrobiłem jak niżej na fotkach.
Dwie rurki z nierdzewki, dwie dziurki na różne głębokości i agrafka do szybkiego montażu.
DSC_0253.JPG 45,9 KB 70 Ilość pobrań
DSC_0255.JPG 46,65 KB 89 Ilość pobrań
DSC_0254.JPG 59,3 KB 79 Ilość pobrań
#29 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2013 - 23:07
Skuteczne i to jest najważniejsze
#30 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2013 - 20:29
Musiałbym zapytać w sklepie najpierw.
Jak zapytasz to daj znać. Świetny patent również "Pietruk" obczaił.
#31 OFFLINE
Napisano 29 maj 2014 - 09:00
Hej
I jak z tym uchwytem do mocowania przetwornika?
Dasz radę coś w tym temacie zadziałać?
#32 OFFLINE
Napisano 29 maj 2014 - 16:50
Dostępność zerowa.
Ostatnią sztukę właściciel sklepu sobie wziął.
#33 OFFLINE
Napisano 30 maj 2014 - 17:14
#34 OFFLINE
Napisano 31 maj 2014 - 17:50
#35 OFFLINE
Napisano 06 czerwiec 2014 - 05:07
#36 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2023 - 17:22
A więc tak:
Czy ktoś z forumowiczów używa dwóch echosond lowrance na pokładzie swojej łodzi i mógłby pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu?
Zastanawiam się w którym miejscu na rufie zamontować drugi przetwornik. Czy dać go obok pierwszego ( po prawej stronie patrząc od rufy ), czy może zamocować go po przeciwnej ( lewej ) stronie? Wyczytałem, że jeżeli oba urządzenia będą jednocześnie pracowały na tej samej częstotliwości, mogą występować zakłócenia. Montując go z lewej strony ryzykuje zakłóceniami od śruby napędowej, nawet jeżeli zmienię częstotliwość na inną. Obejrzałem kilka filmów na YouTube, głównie ze Stanów i nie zmądrzałem od tego. Na różnych łodziach wygląda to różnie. Zdrowy rozsądek podpowiada, aby jednak montować obok pierwszego po prawej stronie i zmienić częstotliwość na jakiej będzie pracował. Aczkolwiek wolę zapytać mądrzejszych od mnie zanim zacznę wiercić otwory pod mocowanie przetwornika w rufie.
#37 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 05:05
Łukasz, żadnego wiercenia otworów. Naklej na pawęż klejem silkaflex płytki z grubego pcv czy plexi i do tego kręć wkręty - jeśli już.
Natomiast w twoim wypadku ja bym to zrobił inaczej, skoro masz hooka i jest ci on potrzebny do mapy, danych głębokości- dokup przetwornik HDI, który jest dużo lepszy od tradycyjnego w Tripleshocie. Wtedy masz mały, zgrabny przetwornik, który wciśniesz wszędzie- nieco powyżej wiązek bocznych od 3in1 w HDS.Wiadomo, że trzeba wyłączyć wtedy sonar tradycyjnyw 3in1, bo będą się zakłócały. Btw, zaniedługo pojawię się u ciebie na wodzie, bo zmieniłem brand sonarowy a chcę mieć mapę struktury dna i muszę ją ponagrywać jeszcze raz. Będzie okazja się zobaczyć i obgadać detale instalacyjne.
#38 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 05:28
Przepraszam za ofa. Tak z ciekawości. Na czym Mistrz obecnie pracuje?
#39 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2023 - 06:32
Łukasz, żadnego wiercenia otworów. Naklej na pawęż klejem silkaflex płytki z grubego pcv czy plexi i do tego kręć wkręty - jeśli już.
Natomiast w twoim wypadku ja bym to zrobił inaczej, skoro masz hooka i jest ci on potrzebny do mapy, danych głębokości- dokup przetwornik HDI, który jest dużo lepszy od tradycyjnego w Tripleshocie. Wtedy masz mały, zgrabny przetwornik, który wciśniesz wszędzie- nieco powyżej wiązek bocznych od 3in1 w HDS.Wiadomo, że trzeba wyłączyć wtedy sonar tradycyjnyw 3in1, bo będą się zakłócały. Btw, zaniedługo pojawię się u ciebie na wodzie, bo zmieniłem brand sonarowy a chcę mieć mapę struktury dna i muszę ją ponagrywać jeszcze raz. Będzie okazja się zobaczyć i obgadać detale instalacyjne.
Cześć Maciej.
W takim razie wstrzymam się z montażem do czasu Twojego przyjazdu. Daj znać ze dwa dni wcześniej kiedy będziesz. Numer telefonu masz. Pozdrawiam.
#40 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2023 - 17:04
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych