Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Trolling - jak ugryźć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1809 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   gerro28

gerro28

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 26 październik 2014 - 16:36

Rapala foating Magnum używał tego ktoś?Jakie doświadczenia macie z tym woblerem plastikowy ster powinien się nadać do wolniejszego trollingu.

#502 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 27 październik 2014 - 11:58

U mnie jeden z najskuteczniejszych, jeżeli nie najskuteczniejszy wobler na płytkie szwedzkie szczupaki, chodzi do 4,5-5m, na długim dyszlu i cienkiej plecionce nawet głębiej. Standardowo stosuję kolor Silver, ale taki a'la płotka (nazwy nie pomnę też jest świetny) - w długości 18 (FMAG18) przy chimerycznych braniach lub na bardziej kameralnych spotach stosuję jednak FMAG14 wymiennie z Whitefishem 13F, który nie ustępuje mu łownością. Znakomity wobek. Za to Whitefisha 18F nie polecam, moim zdaniem FMAG18 bije go skutecznością na głowę. Miałem, nie lubię, wszystko wyprzedałem, zostawiłem tylko pokaźny zapasik SX-ów w tej długości.

Zaryzykuję stwiedzenie, że na FMAG-a 18 i 14 miałem najwięcej szczupaków z trolla (razem z Karasiem 11, Whitefishem 13F i TTM 15/20), w tym najwięcej ryb 90+ i 100+. Te wobki okupują u mnie pudło. Zastrzeżenie - to przynęty na aktywne, podniesione ryby, może za wyjątkiem TTM20, który potrafi dłubnąć i głębiej. Generalnie FMAG14, Whitefish 13F i TTM15/20 kusi także pstrągi (ten ostatni jest IMO najbardziej wszechstronny), a FMAG18 i Karaś to przynęty typowo szczupakowe.

Gerro, poczytaj Internet i zasoby j.pl, pytasz o najpopularniejsze woby :) Jak już jesteśmy przy płytszych przynętach, radzę wypróbować też płytkie X-Rapy od 12 w górę, w tym jointed. Klasyczne klasyki, sos sosu. Fajnie łowią :)

Załączony plik  DSC_0505.jpg   45,54 KB   29 Ilość pobrań

• Baars i Granturismo lubią to

#503 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 27 październik 2014 - 13:50

Krzychu to moja "ulubiena" fota :)

#504 OFFLINE   tlok

tlok

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaPabianice

Napisano 27 październik 2014 - 13:55

Skuteczne sa FMag 14 w kolorze red head

#505 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 27 październik 2014 - 14:02

Krzychu to moja "ulubiena" fota :)

Rano było, zimno niemożliwie, strzelił skubany z zaskoczenia na dużego, płytkiego X-Rapa, palić się chciało, a żal było świeżego skręta z gęby wypuścić ;)

Skuteczne sa FMag 14 w kolorze red head

Nie znam nieskutecznych FMAG-ów 14 :) choć wolę te w naturalnych kolorach. Red heady są tym chętniej atakowane im ryba jest bardziej na chodzie. Dotyczy to zarówno małego, jak i dużego FMAGA, CDMAG-ów, Karasi i FishMaxów Jaxona.

• sucks_one lubi to

#506 OFFLINE   gerro28

gerro28

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 27 październik 2014 - 19:19

U mnie jeden z najskuteczniejszych, jeżeli nie najskuteczniejszy wobler na płytkie szwedzkie szczupaki, chodzi do 4,5-5m, na długim dyszlu i cienkiej plecionce nawet głębiej. Standardowo stosuję kolor Silver, ale taki a'la płotka (nazwy nie pomnę też jest świetny) - w długości 18 (FMAG18) przy chimerycznych braniach lub na bardziej kameralnych spotach stosuję jednak FMAG14 wymiennie z Whitefishem 13F, który nie ustępuje mu łownością. Znakomity wobek. Za to Whitefisha 18F nie polecam, moim zdaniem FMAG18 bije go skutecznością na głowę. Miałem, nie lubię, wszystko wyprzedałem, zostawiłem tylko pokaźny zapasik SX-ów w tej długości.

Zaryzykuję stwiedzenie, że na FMAG-a 18 i 14 miałem najwięcej szczupaków z trolla (razem z Karasiem 11, Whitefishem 13F i TTM 15/20), w tym najwięcej ryb 90+ i 100+. Te wobki okupują u mnie pudło. Zastrzeżenie - to przynęty na aktywne, podniesione ryby, może za wyjątkiem TTM20, który potrafi dłubnąć i głębiej. Generalnie FMAG14, Whitefish 13F i TTM15/20 kusi także pstrągi (ten ostatni jest IMO najbardziej wszechstronny), a FMAG18 i Karaś to przynęty typowo szczupakowe.

Gerro, poczytaj Internet i zasoby j.pl, pytasz o najpopularniejsze woby :) Jak już jesteśmy przy płytszych przynętach, radzę wypróbować też płytkie X-Rapy od 12 w górę, w tym jointed. Klasyczne klasyki, sos sosu. Fajnie łowią :)

attachicon.gifDSC_0505.jpg

Dzięki.Połowę rapali już przerzuciłem drugiej połowy już mi się nie chce dlatego będę pytał.

#507 OFFLINE   gerro28

gerro28

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów

Napisano 27 październik 2014 - 19:52

radzę wypróbować też płytkie X-Rapy od 12 w górę

Na x rapy mniejsze, sandacze się wieszały większych nie przetestowałem.

#508 OFFLINE   Kaszub Bait

Kaszub Bait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Radek

Napisano 30 październik 2014 - 13:30

witam,
przeczytalem wateknod dechy do dechy ;)
moze koledzy dorzuca troche informacji na temat trolingu za okoniem ?
jakie roznice ?
czy przynety podone ?
czy zdarzalo sie namierzyc wielkie garby na echu po czym siadaly na kiju ?
widzialem fajne ryby jakie siadaly podczas waszej wyprawy-krzysiek, harry,mario. moze cos dodacie a na pewno wszyscy sie czegos naucza ;)

#509 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 30 październik 2014 - 13:43

Myślę, że i woda, i okres były na tyle specyficzne, że trudno na podstawie naszych doświadczeń wnioskować o jakichś generalnych zasadach trollingu okoniowego. A odpowiadając wprost na Twoje pytania:

1. nie szukałem ryb echosondą, koncentrowaliśmy się na obławianiu twardych, płytkich (2-3m) fragmentów dna z racicznicą,

2. okonie brały podobnie jak sandacze, wychodziły z głębszych miejsc na płytszą wodę, gdzie prawdopodobnie żerowały; ważna była bliskość głębokiej wody (jak zwykle przy dużych rybach) i przepływ,

3. przynęty zdecydowanie mniejsze od szczupakowych, głównie crankbaity 5-8cm, ważne było dziobanie dna, prowokacja i stała kontrola przynęty (z ręki).

Rybom nie przeszkadzała plecionka 1.2, ani tytanowe/stalowe przypony. Jako ciekawostkę dodam, że prawdopodobnie zaliczyliśmy tylko jeden spad okonia (charakterystyczne zachowanie w pierwszej fazie holu), za to ryba była zdecydowanie duża. Jedną z ryb (50cm) złowiliśmy po ciemku :)

#510 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 30 październik 2014 - 15:27

Nocne okonie :) Ciekawe info. Czy bylo odrobine swiatla czy egipskie ciemnosci?

Ciekawi mnie to o tyle ze od jakiegos czasu systematyzuje zrodla naukowe dotyczace budowy oka roznych ryb. Okon zyskuje ostrosc widzenia z wiekiem. W przeciwienstwie do sandacza ktorego budowa oka ma na celu zwiekszenie czulosci, oko okonia daje mu wieksza ostrosc widzenia. Okon juz jako narybek zaczyna tracic mozliwosc widzenia w pasmie okolo UV. Okon w nocy teoretycznie powinien widziec slabo, jednak do niedawna sadzono ze sandacz traci zdolnosc widzenia UV przy pierwszym tarle ale niedawno okazalo sie ze ja odzyskuje.

Użytkownik ictus edytował ten post 30 październik 2014 - 15:59

#511 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 30 październik 2014 - 15:41

Odrobinka. Ale problem z oceną odległości od brzegu, do którego było raptem kilkanaście metrów - już miałem. W wodzie pewnie całkiem ciemno.

#512 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 30 październik 2014 - 17:49

Czyli musza jechac po zmroku linia boczna. Czy maluchy tez wam czasem biora w calkowitej ciemnosci?

#513 OFFLINE   Drago

Drago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 30 październik 2014 - 18:18

Biorą okonie w nocy całkiem dobrze, zwłaszcza te duże. W ostatnich latach złapałem w lecie (lipiec/sierpień) kilka około +/- czterdziestaków w czasie sandaczowania z opadu. Woda średnio przezroczysta (max.1m widoczności), brania w środku letniej nocy 11-2, niebo zachmurzone czy z pięknym księżycem nie byo różnicy.

#514 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 30 październik 2014 - 19:12

Czy po ciemaku czesciej biora male czy duze okonie? Moze hipoteza ze preciki w siatkowce odpowiedzialne za widzenie w slabym swietle sie regeneruja na starosc, sprawdza sie tez u okoni.

Użytkownik ictus edytował ten post 30 październik 2014 - 19:13

#515 OFFLINE   Drago

Drago

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 697 postów

Napisano 30 październik 2014 - 19:20

Byłem nastawiony na sandacze i gumy były większe więc małe okonki na nie nie brały, dlatego trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie. Jak miałbym powiedzieć to najmniejszy miał z 35cm.

#516 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 30 październik 2014 - 21:42

Sandacz ma w oku cos podobnego do lustra. Swiatlo odbija sie kilkukrotnie, wzmacniajac odbior, wiec widzi zdecydowanie lepiej niz okon. Dlatego jego oczy wygladaja specyficznie. Widzi tez w UV ktorego przy slabym oswietleniu jest proporcjonalnie bardzo duzo. W UV widza tez nietoperze ( oprocz echolokacji). Woda filtruje UV znacznie gorzej niz widzialne dla nas barwy, wiec dociera znacznie glebiej.

Ciekawi mnie czy okonie które jednak posługują się głównie wzrokiem mogą polować w ciemności używając tylko lini bocznej, czy też dokłądają do tego wzrok.

Użytkownik ictus edytował ten post 30 październik 2014 - 23:04

#517 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 31 październik 2014 - 07:22

Czyli musza jechac po zmroku linia boczna. Czy maluchy tez wam czasem biora w calkowitej ciemnosci?

Za małą próbę mieliśmy :)

#518 OFFLINE   Kaszub Bait

Kaszub Bait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Radek

Napisano 31 październik 2014 - 07:32

jeszcze na mysl przyszlo mi kolejne pytanie,
ryby siadaja wam na zestawy w roznych porach ? czy jak to najczesciej bywa przychodzi godzina "0" i jest nawet kilka bran ?

#519 ONLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 31 październik 2014 - 07:41

Brania rzadko kiedy rozkładają się równomiernie na cały dzień. Na ogół przychodzą takie godziny, kiedy znacznie wzrasta ich intensywność. Ale trzeba też być we właściwym miejscu o właściwym czasie. Zauważyłem, że są tylko dwa wyjątki od tej reguły: 1. wyjątkowo sprzyjające warunki żerowania, ew. szczyt cyklu żerowego, 2. ogromne zagęszczenie ryb. Oba te przypadki przerabialiśmy wielokrotnie zarówno w przypadku szczupaków, jak i okoni. Brania potrafiły trwać przez kilka- kilkanaście godzin, a nawet przez kilka dni. Niestety z dużymi okoniami z trolla nie jest tak różowo i trzeba mieć sporo szczęścia, żeby trafić na ich aktywność.

#520 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3641 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 31 październik 2014 - 07:42

Za małą próbę mieliśmy :)

No i tam nie ma maluchów żeby to sprawdzić ;)
  • @slider@ lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych