Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Trolling - jak ugryźć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1809 odpowiedzi w tym temacie

#721 OFFLINE   Ziomuś_

Ziomuś_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 10:03

Moim skromnym zdaniem lekko przesadzie z tą prędkością ja przy trolowaniu  pływam 5-6km/h na spalinie i na wyniki nie narzekam (szczupak /okoń )

miałem kilka dużych szczupaków płynąć z sporą prędkością (powiedzmy kilkanaście km/h)  przepływając z miejscówki na następną.

łapie głównie na gumy i woblery. Rozumiem też że każde łowisko ma swoją specyfikę a  tego można się dowiedzieć tylko z autopsji :D

#722 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 08 grudzień 2016 - 10:12

Nie ma wzoru na optymalna predkosc.

Ale jedna oczywistosc powinna byc zapamietana.

Jak plyniemy 2.5 kmh to w ciagu godziny trollingu przeplywamy 2.5 km wody plynac w linii prostej.

Plynac 4 kmh odwiedzamy zdecydowanie wiecej "wody". Wiec mamy szanse zaprezentowac nasz wabik wiekszej liczbie drapieznikow.

To znow zwieksza szanse na atak ...

Jasne, ze plywac caly dzien robiac kilometry bez ryb. A plywac powoli i lowic ryby to 2 rozne "techniki", ale tylko jedna dobra  ;)

#723 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:11

Nie ma wzoru na optymalna predkosc.

Ale jedna oczywistosc powinna byc zapamietana.

Jak plyniemy 2.5 kmh to w ciagu godziny trollingu przeplywamy 2.5 km wody plynac w linii prostej.

Plynac 4 kmh odwiedzamy zdecydowanie wiecej "wody". Wiec mamy szanse zaprezentowac nasz wabik wiekszej liczbie drapieznikow.

To znow zwieksza szanse na atak ...

Jasne, ze plywac caly dzien robiac kilometry bez ryb. A plywac powoli i lowic ryby to 2 rozne "techniki", ale tylko jedna dobra   ;)

Pytanie, czy chcesz opłynąć więcej wody, czy dłużej płynąć przez strefę brań ;)

#724 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:17

Pytanie, czy chcesz opłynąć więcej wody, czy dłużej płynąć przez strefę brań ;)

Czy dwa razy przeplynac przez strefe bran ? :)

#725 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:22

Moim skromnym zdaniem lekko przesadzie z tą prędkością ja przy trolowaniu  pływam 5-6km/h na spalinie i na wyniki nie narzekam (szczupak /okoń )

miałem kilka dużych szczupaków płynąć z sporą prędkością (powiedzmy kilkanaście km/h)  przepływając z miejscówki na następną.

łapie głównie na gumy i woblery. Rozumiem też że każde łowisko ma swoją specyfikę a  tego można się dowiedzieć tylko z autopsji :D

Nie wiem, w którym miejscu przesadziłem, bo z mojego krótkiego tekściku wynika, że pływam z prędkościami mieszczącymi się w podanym przez Ciebie zakresie :)

Po pierwsze na okoniu i szczupaku trolling się nie kończy. Trolling to także (a może przede wszystkim???) slamonidy. W trollingu pstrągowym typowe prędkości to 1-2 węzły - w anglojęzycznym necie są o tym całe tomy - poczytaj. Po drugie w grudniowej wodzie  - nawet za szczupakiem - pływa się bardzo wolno, bo liczy się czas prezentacji przynęty (a nie obiektywna zdolność ryby do jej dogonienia). Tu odsyłam Cię do praktyków, bo materiałów na ten temat może nie być za wiele. Po trzecie - potrolluj trochę gumami na dużych głębokościach, to dowiesz się, dlaczego prędkości 5-6km/h są trudne do ogarnięcia :)

#726 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:23

Czy dwa razy przeplynac przez strefe bran ? :)

Czasem im więcej przepłynięć tym gorzej, ale im dłuższy czas prezentacji przynęty, tym lepiej.

#727 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:27

Czasem im więcej przepłynięć tym gorzej, ale im dłuższy czas prezentacji przynęty, tym lepiej.

Budujace jest to, ze mimo takiej pogody i odwilzy za oknem humor dopisuje :)

Dla nas wszystkich, w to wedkowanie zaagnazowanych, na szczescie nie da sie taktyki lowienia i decyzji podejmowanych nad woda sprowadzic do serii wzorow matematycznych i prostych zaleznosci ;)

• krzysiek lubi to

#728 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:37

Potrzebna jest ogromna wiedza (niestety) do zdobycia głównie na wodzie. No i oczywiście szczęście, któremu trzeba pomagać :)
  • Guzu lubi to

#729 ONLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 08 grudzień 2016 - 11:47

Potrzebna jest ogromna wiedza (niestety) do zdobycia głównie na wodzie. No i oczywiście szczęście, któremu trzeba pomagać :)

Tylko to co trudne, nie staje sie z czasem nudne :)

#730 OFFLINE   Mahone

Mahone

Forumowicz

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPip
  • 83 postów

Napisano 28 styczeń 2017 - 16:04

Odkopię temat.

Czy ugly stik tiger gold 2.18 12-25lb w połączeniu z penn slammerem 460 i pletką 0.17 - 0.20 będzie dobrym zestawem do trolowania szczuplych i sandaczy na jeziorach (zwirowniach) i zbiornikach zaporowych? Plywam pontonem z MK max 55lb.

Pozdrawiam

#731 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 styczeń 2017 - 16:13

Dobrym pod warunkiem stosowania większych przynęt. Ja używam tej wędki z multikiem. Ma niskie przelotki.

#732 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 28 styczeń 2017 - 16:39

Na takie 110-120cm + będzie idalny :)
Napisz, Mahone, na jakie przynęty chcesz łowić, a potem możemy sobie dywagować... Jednym kijem trudno ogarnąć i szczupaki, i sandacze, i pełną rozpiętość przynęt.
  • @Wojti lubi to

#733 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 styczeń 2017 - 16:47

Nawet przy stosunkowo niewielkich przynętach typu Shad Rap 9 cm widać pracę wobka na pełnej szczytówce.

Mniejsze ryby nie spadają . Akcja medium inaczej krowi ogon.

#734 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 28 styczeń 2017 - 16:57

Znam ten kij w wersji 30lb 8'0, więc pewnie amortyzację ma podobną jak kij 25lb 7+. Nie nazwałbym go uniwersałem, ma tak mocny dolnik, że prosuje agrafki 20lb i kompletnie nie nadaje się do zestawów z kotwiczkami 4, czy 6, a takie często stosuję w woblerach sandaczowych. Ale nie spieram się, z braku laku dobry kit. Za to tego 0,5kg Slammera, to już całkiem jako uniwersalnego nie widzę.
  • Guzu lubi to

#735 OFFLINE   Mahone

Mahone

Forumowicz

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPip
  • 83 postów

Napisano 28 styczeń 2017 - 19:13

Planuję łowić woblerkami 8-13 cm i gumami podobnej wielkosci. Czasami moze wahadlo rozmiar 3.

Oprócz Penna do dyspozycji mam biomka 4000fb

Użytkownik Mahone edytował ten post 28 styczeń 2017 - 19:14

#736 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 28 styczeń 2017 - 19:40

Jeżeli nie będziesz używał SDR-ów typu Perch 12SDR, to zszedłbym z mocą kija do 17lb max 20lb i faktycznie używał tego Biomka. Nie powinno mu to zaszkodzić. Jeżeli nie masz odpowiedniego kijka, to używaj Ugly Sticka i zobacz, jak sie sprawdzi. Spady to jedno, a odbijanie się ryb i skuteczność zacięć to druga sprawa. Jeszcze inną kwestią jest to, czy będziesz trolował z uchwytu, czy z ręki i jak będzie Ci leżał ten set.

#737 OFFLINE   Mahone

Mahone

Forumowicz

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPip
  • 83 postów

Napisano 28 styczeń 2017 - 22:41

Z uchwytu

#738 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 29 styczeń 2017 - 01:58

W takim razie zestaw nie musi być specjalnie lekki, ale dobrze wcinać i trzymać rybę. Niskie moduły i szklano-węglowe mieszanki dobrze się sprawdzają.

#739 OFFLINE   Mahone

Mahone

Forumowicz

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPip
  • 83 postów

Napisano 29 styczeń 2017 - 16:02

Podasz jakieś typy?

#740 OFFLINE   DeepRunner

DeepRunner

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 243 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Darek

Napisano 29 styczeń 2017 - 19:08

Dokładnie... Żadnych wysokich modułów. Ryby spadają i kije się potwornie męczą pod woblerami stawiającymi duży opór. Brak amortyzacji przy braniu. Akcja medium a najlepiej parabola. Przerzuciłem trochę tego, bo uprawiam ten proceder jakieś 20 lat. Teraz zatrzymałem się na SG Trolling 2 i nie szukam dalej :).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych