Już przeszukałem neta. Niedostępny.....
Trolling - jak ugryźć?
#561 ONLINE
Napisano 21 listopad 2014 - 22:35
#562 ONLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 07:57
No pewnie, od dobrych kilku lat już nie produkują. To był model XFX-BX (w długości 240MH i 270H bodajże). Na rynku jest sporo kijków o tej charakterystyce: Team Daiwa DR, Catana DR, etc. Problem polega na tym, że ciężko je trafić w sklepach stacjonarnych, zatem mało jest okazji do przemacania, żeby trafić coś naprawdę wartościowego.
#563 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 10:20
Panowie,odbiję nieco od tematu kijów i poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu tematu. Otóż podczas sobotniego trololo spotkałem się z taką oto sytuacją. Jezioro obfituje w zacnej wielkości szczupaki jednak taka ilość poniżej chmury drobnicy jest raczej wykluczona Sieja? Dodam,że miało to miejsce w pierwszych 2 godzinach po wschodzi słońca. Później ryby gdzieś wsiąkły i zostały pojedyncze, niewielkie chmurki w pobliżu których widoczne były ewidentne echa szczupaków (1,2 duże łuki poniżej i za chmurą). Brania odnotowałem również wyłącznie z samego rana podczas przepływania przez tą zupę. Czy to możliwe, że szczupak żeruje wyłącznie z samego rana a później tylko kręci się wokół stad sielawy/stynki? Czy macie jakieś doświadczenia w podobnej sytuacji i szczupaki reagowały na jakieś niekonwencjonalne wabiki? Tutaj zarówno wobki jak i gumy nie dawały efektu poza wspomnianymi godzinami rannymi.
Załączone pliki
#564 ONLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 11:03
Obraz typowy dla porannej aktywności białorybu. Na ekranie widać ławicę drobnicy, np. sielawki, a pod nią pojedyncze leszcze lub sieje, chodzące od dna do powierzchni. W akwenie, gdzie łowiłem niedawno, taka aktywność była widoczna codziennie. Codziennie też (lampa) miały miejsce dwie tury żerowania: poranna i wieczorna. Brania poranne zaczynały się co najmniej godzinę przed świtem; kolejność była następująca: sandacz, okoń, szczupak. W drugiej turze woda ożywała ze 2-3h przed zachodem słońca: najpierw ruszał się szczupak, potem okoń, a na końcu sandacz; brał dobrze do 2h po zachodzie słońca (dłużej nie łowiliśmy, ze względu na przepisy). Uważam, że decydujące było prześwietlenie toni.
#565 OFFLINE
#566 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 11:25
kris1 jesli mogę coś wtrącić, to napiszę tylko,że najlepiej w godzinach porannych radził sobie Perch 8 SDR w kolorze LRH i GT. Później, gdy ławice schodziły niżej skuteczniejszy był 12 SDR.
#567 ONLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 11:31
To zależy o jakiej porze roku i na jakim akwenie Jesienią, jeżeli to woda stojąca - między 5 a 10m. Jeżeli to by nie przyniosło skutku - 10-15m. Na granicy dnia i nocy na stojącej wodzie drapieżniki chodzą płytko. W głębokiej 6-8 metrowej rzecznej miejscówce mimo wszystko szukałbym w strefie przydennej
#568 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 11:39
Dzięki Maciek.
To są właściwie moje sztandarowe przynęty - dochodzi jeszcze hornet sdr .Wszystko w barwach ph i hp.
Często we wczesno porannych porach sprawdzał się perch dr i hornet dr oraz ttm 15
#569 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 11:43
Dzięki Krzysztof.
Właściwie doswiadczenia pokrywają się.
#570 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 11:48
Hornet jest moim pewniakiem podczas wiosennego trola. 6cm tonący GFP zadziwia mnie swoją skutecznością.Pomimo swoich niewielkich rozmiarów ma na swoim rozkładzie naprawdę solidne odyńce.
- kris1 lubi to
#571 ONLINE
Napisano 24 listopad 2014 - 12:05
Perch 8DR, Hornet 6, TTM15 i TTM20 to pewniaki na kameralną wodę/kameralne miejscówki lub okresy, kiedy wielkie ryby żerują na drobnicy. Na te wobki złowiłem wiele okoni 40+ w tym 2 50+ i wiele metrowych szczupaków...
- kris1 lubi to
#572 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2014 - 18:19
Przedstawiam materiał dla tych co nie potrafią zrozumieć trollingu oraz dla tych wszystkich co chcieli by odkryć pewne nowe rozwiązania.
Szczerze polecam obejrzenie tego filmu :
(poczuj ten klimat a zrozumiesz ze warto spróbować)
- robert67, harry, @slider@ i 11 innych osób lubią to
#573 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 00:40
Tomek
#574 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 08:11
Przedstawiam materiał dla tych co nie potrafią zrozumieć trollingu oraz dla tych wszystkich co chcieli by odkryć pewne nowe rozwiązania.
Szczerze polecam obejrzenie tego filmu :
(poczuj ten klimat a zrozumiesz ze warto spróbować)
Jak na prosa to jest średnio ogarnięty - chyba że to kajak jest prosem, a nie angler
Szczerze Ci powiem Wojtku, że piękno trollingu to dla mnie jednak ostatnio przede wszystkim łowienie z ręki. Super było walnąć dużego pstrąga na "kombajn", ale znacznie przyjemniej łowiło mi się pięćdziesiątaki z ręki nocą wśród kamienisk górskiego jeziora. Fajnie jest trafić grubego szczupaka, czy masz w wodzie dwie przynęty z łodzi, czy sześć, ale naprawdę rewelacyjnie jest zaliczyć branie z ręki na płytkiej wodzie, kiedy po odjeździe na krótkim dyszlu masz momentalnie gejzer wody na powierzchni I tak dalej, i tak dalej...
- Losos24 i kostom63 lubią to
#575 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 08:28
Zdjęcia z takiej kamerki podwodnej są genialne!!
Co to za kamerka?
ad Krzysiek
Jak na prosa to jest średnio ogarnięty - chyba że to kajak jest prosem, a nie angler
Co to pros co to angler?
#576 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 08:53
Wygląda na to, że jednak kajak:
https://www.google.p...w=2021&bih=1005
Bo pro anglers wyglądają mniej więcej tak :
https://www.google.p...ass pro anglers
- Jack__Daniels lubi to
#577 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 09:37
http://savage-gear.pl/
Zdjęcia z takiej kamerki podwodnej są genialne!!
Co to za kamerka?
ad Krzysiek
Co to pros co to angler?
Użytkownik Baars edytował ten post 04 grudzień 2014 - 09:59
- Jack__Daniels lubi to
#578 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 10:04
Fajnie zagryzła, co? Żadnej nerwowości: podeszła, powąchała, pomyślała i... siup! Nawet szybko się zdecydowała
- @slider@ i gulf lubią to
#579 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 12:21
Dostałbym zawału jakbym miał zaczep kiedy kamerka wisiałaby na lince (na allegro jakieś 600zł)
#580 ONLINE
Napisano 04 grudzień 2014 - 12:36
Jakby tak była lżejsza od wody i zamontować ją przelotowo nad przyponem, to można by rwać do woli
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych