Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   qmichalq

qmichalq

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaŚwiecie
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Tuszyński

Napisano 25 wrzesień 2016 - 19:27

jeszcze nie dzwonilem ale jak koles mi przeleje kase zpowrotem to zadzwonie i podpytam czy cos by bylo sprawdzonego w dobrtm stanie jak nie to chyba wezne zapa 100 i jal padnie po 2 latach to tez tragedi nie bedzie

#302 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 25 wrzesień 2016 - 19:30

OK.

Powodzenia. Daj znać co kupisz i jak to się sprawuje po jakimś czasie.   :)

#303 OFFLINE   qmichalq

qmichalq

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaŚwiecie

Napisano 25 wrzesień 2016 - 19:34

napewno napisze jak juz bede mogl cos wiecej powiedziec o zakupie

#304 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 25 wrzesień 2016 - 20:23

no wlasnie , aktos z szanowych kolegow uzykuje tutaj jakiego zap marine przynajmniej z 2 sezony ?jak one sie sprawuja ? ja ostatnio nabylem dwie szt bo 24v potrzeba , nie usmiechalo mi sie wydac ponad 2000 na dobre agm. poki co lataja ale to raptem 5-6 wyjazdow , takze nie ma mowy o wynikach. napewno szybciej traca napiecie od vrla ,z tym ze ja nie troluje tylko z pkt a do b na pelnym "gazie".

#305 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 25 wrzesień 2016 - 22:27

Siarq,

miałem dzwonić, ale mam trochę zapiernicz z innymi sprawami niż rybki :(

Mam ZAP marine 100Ah od 4 lat. Używałem go z minkotą 32lbs, potem z osapianem 55lbs  a teraz (tydzień temu dołączył do szeregu z takim samym - tylko kupionym też tydzień temu bratem bliźniakiem). Nie mam żadnych, absolutnie żadnych problemów z tym aku. Używam Ctek 7 do ładowania , raz na jakiś czas (kiedy mi się przypomni) włączam tryb Recon (odsiarczania). Pływam około 60 dni w sezonie więc trochę wyładowań/ładowań przeżył.

Na kwasiaku czuć zmęczenie po kilku godzinach pływania - nie można osiągnąć już tej samej mocy/prędkości w drodze powrotnej jak przy wypływaniu na ryby. No i kolejny mankament (ale i tak lepiej niż żel) to waga. Mój kolega ma akumulator Winstona zbudowany z kilku ogniw - łącznie 90Ah - i to jest to. Waga 13-14kg a moc rewelacyjna - ten aku nie zauważa zmęczenia. Przez cały dzień męczenia go 55lbs wracaliśmy na pełnej mocy i prędkość była taka sama jak wypływając rano (sprawdzone na echu z GPS oraz na aplikacji na smartphone).

W przyszłym sezonie pewnie będę kupował ogniwo Winston 24V 160Ah żeby zasilić Haswinga 2KM ponieważ ten aku pozwala na pływanie bez martwienia się o moc.

Co ważne - w Czechach jest taniej niż w PL i to o kilka stów.

• Pumba lubi to

#306 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 26 wrzesień 2016 - 06:25

Ale ten winston tj lifepo4.... Tu nawet nie ma co porownywac do najlepszych trakcyjnych. Inna technologi i koszty 1 to 6 zap :) jak by się kręcił w cenie do 1500zl to bym się skusil. Ale póki co cena zaporowa . Tym bardziej  ze potrzebne 2szt. Powracając do zap . To jeśli wytrwał u Ciebie przeszło 4 sezony i nie padł . To chyba dobra budżetowa alternatywa dla trakcyjnych.

#307 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 26 wrzesień 2016 - 07:00

Siarq,

miałem dzwonić, ale mam trochę zapiernicz z innymi sprawami niż rybki :(

Mam ZAP marine 100Ah od 4 lat. Używałem go z minkotą 32lbs, potem z osapianem 55lbs  a teraz (tydzień temu dołączył do szeregu z takim samym - tylko kupionym też tydzień temu bratem bliźniakiem). Nie mam żadnych, absolutnie żadnych problemów z tym aku. Używam Ctek 7 do ładowania , raz na jakiś czas (kiedy mi się przypomni) włączam tryb Recon (odsiarczania). Pływam około 60 dni w sezonie więc trochę wyładowań/ładowań przeżył.

Popieram. Zap Marine to bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Użytkuję 2 sztuki, jeden jest już stary jak świat (8 sezonów chyba) ale pozwolił na opłynięcie jeziora dookoła (jakies 12 km) pontonem 320 z dwiema osobami na pokładzie. Drugi ma 3 lub 4 sezony, nadal sprawuje się dobrze. Nie podam voltów bo nie mierzę ale na silniku z maxymizerem jestem w stanie zrobić spokojnie 15 km w trollingu z prędkością 3 - 3,5 km/h (ponton 360).

Użytkownik Pumba edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 07:00

#308 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano 26 wrzesień 2016 - 08:31

Moja Toyama NPG czerwona 120 Ah po 5 sezonach wyzionęła ducha. Teraz chyba skuszę się na Trojana SCS 225, albo spróbuję tę Toyamę 130 Ah ciemnoszarą NPCG. Jedyną przeszkoda jest waga 39 kg Toyama vs 30 kg Trojan. 

Ktoś może używa tej Toyamy NPCG (ciemnoszara buda, żółte napisy) ? 

Użytkownik rower26 edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 08:33

#309 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 26 wrzesień 2016 - 10:02

Kup kwasa i nie kombinuj . Albo vrla europower bądź panasonic tylko  do zastosowań cyklicznych

#310 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2016 - 12:00

Moja Toyama NPG czerwona 120 Ah po 5 sezonach wyzionęła ducha. Teraz chyba skuszę się na Trojana SCS 225, albo spróbuję tę Toyamę 130 Ah ciemnoszarą NPCG. Jedyną przeszkoda jest waga 39 kg Toyama vs 30 kg Trojan. 

Ktoś może używa tej Toyamy NPCG (ciemnoszara buda, żółte napisy) ? 

39 kg. Padniesz albo pomost się załamie pod Tobą. Łukasz, nie kombinuj  :)

#311 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 26 wrzesień 2016 - 12:37

Jak ma siłę nosić to co sobie żałować ;)

#312 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano 26 wrzesień 2016 - 13:08

Andrzej masz jakiś namiar na tanie Trojany? Najtaniej znalazłem w necie za 920 (SCS 225). 

#313 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 wrzesień 2016 - 13:27

Mam. Dam znać.

Dzwoniłem do importera. Jeszcze nie ma dostawy. Koniec października.

Te co są w sklepach to zalegacze. Ja bym nie brał tylko zaczekał na dostawę.

Użytkownik godski edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 14:22

• rower26 lubi to

#314 OFFLINE   qmichalq

qmichalq

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaŚwiecie

Napisano 28 wrzesień 2016 - 17:27

ja dzis kupilem yuasa marine 100 ah dzis go doladuje i jutro potestuje z 3 zarowkami

#315 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 wrzesień 2016 - 17:46

ja dzis kupilem yuasa marine 100 ah dzis go doladuje i jutro potestuje z 3 zarowkami

Tylko lepiej alarm sobie ustaw. Kiedyś przy takiej zabawie aku całkiem rozładowałem. Teraz ustawiam alarm po 1,2 i 3 godzinach. Mniejsze aku to testy tylko po 1 i 2 godzinach.

#316 OFFLINE   qmichalq

qmichalq

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaŚwiecie

Napisano 28 wrzesień 2016 - 18:09

bede pilnowal i co 20 min spr napiecie pod obciazeniem

#317 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 28 wrzesień 2016 - 19:15

Andrzej masz jakiś namiar na tanie Trojany? Najtaniej znalazłem w necie za 920 (SCS 225). 

W tej cenie kupiłem SSB czerwone 120Ah. Twierdzę, że są lepsze od Trojanów SCS 225 -  130Ah. Miałem Trojany. Skróciłem im żywot źle ładując. Niemniej nówka SSB czerwona 120Ah ma więcej w sobie tych Ah, niż nówka Trojan 130.

#318 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 28 wrzesień 2016 - 19:50

a po czym stwierdzasz ze ssb ma wiecej Ah w 120 niz w trojanie 130 ?

#319 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 29 wrzesień 2016 - 14:39

no wlasnie , aktos z szanowych kolegow uzykuje tutaj jakiego zap marine przynajmniej z 2 sezony ?jak one sie sprawuja ? ja ostatnio nabylem dwie szt bo 24v potrzeba , nie usmiechalo mi sie wydac ponad 2000 na dobre agm. poki co lataja ale to raptem 5-6 wyjazdow , takze nie ma mowy o wynikach. napewno szybciej traca napiecie od vrla ,z tym ze ja nie troluje tylko z pkt a do b na pelnym "gazie".

Jadę drugi sezon, mapuję moje wody. Po każdym pływaniu - nie ważne czy długim, czy krótkim ładowane ctekiem-10 ,dwukrotnie dolewałem wody, zwłaszcza skrajne cele były odparowane. Spadek pojemności jest widoczny, co ciekawe bardziej odczuł to czerwony zap- ten z wyższym prądem rozruchowym. Pożyczyłem go tacie do uruchomienia ciągnika ze 4 razy w minionym roku.

Przy szybkim pływaniu zdecydowanie skrócił się czas wydajnego działania aku, tak jak pisali przedmówcy problematyczne jest oddawanie prądu po dłuższym czasie pływania.

#320 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 29 wrzesień 2016 - 15:10

No właśnie . Zap 100 w c5 ma 75ah .a w c2 pewnie okolo 50-60ah. I tu jest pies pogrzebany... można by przyjąć ze lifpo4 60ah ma taką samą wydajność jak zap 100 przy pływaniu na maxa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych