Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#741 OFFLINE   czerwony590

czerwony590

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów

Napisano 08 marzec 2017 - 13:18

Plywalem jeden sezon 3 ,4 razy w tygodniu I nic sie nie dzieje laduje go ladowarka schumacher przeznaczona do zelowek

#742 ONLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 08 marzec 2017 - 17:43

Czyli  byłeś około 105-140 razy - tyle też razy go ładowałeś.

Napisz jak się zbliżysz go granicznej liczby cyklów ładowania podanej w instrukcji, jeśli utrzymasz takie same tempo łowienia.

Czyli za jakieś 3-4 lata.

No chyba że padnie wcześniej.

Jestem ciekaw ile wytrzyma.  ;)

#743 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 08 marzec 2017 - 18:14

Czyli  byłeś około 105-140 razy - tyle też razy go ładowałeś.

;)

Gdzie ? Jak ? 3-4 /tydzień przez sezon to mógł użyć go 10 razy :) A jeśli jest nauczycielem i miał 2 miesiące wolnego to może 30 -45 razy.. :)

Jestem ciekaw odpowiedzi...

#744 OFFLINE   czerwony590

czerwony590

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów

Napisano 08 marzec 2017 - 19:23

Wyszlo mi okolo 40 ladowan w tym sezonie to jest w przyblizeniu bo nie prowadze ewidencji 😉 lapie maj wrzesien pozniej brak czasu

#745 ONLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 08 marzec 2017 - 19:57

Sezon szczupakowy trwa od 1 maja do 31 grudnia - czyli 35 tygodni. Razy 3 - 4 razy w tygodniu, dalej już łatwo policzyć.

To jeśli żywotność ma 12 lat to powinien Ci tyle wytrzymać przy tej częstotliwości użytkowania i ładowania.

480 ładowań wykorzystasz z 900 możliwych.

Licząc dalej koszt użytkowania go w Twoim 5 miesięcznym sezonie powinien wynieść około 14 zł miesięcznie - jeśli wytrzyma 12 lat.

Jakoś brak mi wiary w tą markę...

#746 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 08 marzec 2017 - 20:52

Z akumulatorami jest mnie więcej tak  - cytując klasyka: (...)nie  poznajemy po tym jak zaczyna, ale jak kończy.....

• trout master lubi to

#747 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 08 marzec 2017 - 23:29

A może by tak napisać, kto ile i jaki  męczył aku  i ile czasu go używał zanim padł  ?

Zacznę od siebie  :)

Akumulator kwasowy marki HOPPECKE , cykliczny , do głębokich rozładowań poj. 80 Ah

Używany do silnika elektrycznego oraz w przyczepie kempingowej ilość cykli 40-50 / rok  - padł po 9 latach !!!

Po 6 latach jego poj./sprawność na pewno była nieco niższa jak na samym początku ale dawał radę.

Na dzień dzisiejszy też kwas Banner Energy Bull , w lipcu stuknie mu 5 lat i dalej sprawny .Przeznaczenie te same jednak cykli/rok o płowę mniej -spalina na pawęży :D  

Użytkownik M a r a s edytował ten post 08 marzec 2017 - 23:29

#748 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 10 marzec 2017 - 11:33

Mnie KM Battery 80 Ah padł po 3 latach, a zawsze po użyciu ładowałem go i w zimie, gdy nie był w ogóle używany, też co kilka tygodni. Teraz myślę właśnie o tym Koysoniku.

#749 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 10 marzec 2017 - 13:22

mi tez km zdechlo po nie calych 3 sezonach i to byl pierwszy i ostani zakup aku zel,

• szczupak1 lubi to

#750 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 10 marzec 2017 - 14:18

mi tez km zdechlo po nie calych 3 sezonach i to byl pierwszy i ostani zakup aku zel,

Chłopy nie załamujcie mnie, że KM Batery gel to takie g...o :doh: .

#751 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 marzec 2017 - 14:45

Wszystkie noname marki typu Koysonic są do d. według mnie. Lepiej kwasiaka za pół ceny kupić i zmienić co trzy lata. 

Z żeli i AGM tylko kilka firm robi dobre aku. Na przykład SSB, Panasonic, Varta czy Haze.

• szczupak1 lubi to

#752 OFFLINE   januszz

januszz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 10 marzec 2017 - 14:50

Józek muszę i ja Cię zmartwić.Mój kolega również sparzył się na żelowym.Trzy sezony prawidłowej, nienagannej obsługi i bez nadmiernej skrajnej eksploatacji(z wykszt.elektryk) i d....pa.

Radzę kwaska.

#753 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 10 marzec 2017 - 15:52

Pisałem już kilka razy o tym... gel się nie nadaje na duże prądy. A takowe są przy silnikach 12v/24v. Co z tego ze maja tysiące cykli jak wszystko psu w d przy dużym prądzie. Wszystkie hybrydy jeżdżą na agm . Centrale zas awaryjnych itp
Czemu ? Przecież agm to zło.
marketingowe...za naprawdę dobrego zela kupi 2 przyzwoite kwasy płynne bądź bdb agm i zostanie na gadzety.
Jedyne wyjściem jest żel 200ah to w tedy tak szybko nie zdechnie. Tylko trzeba targaza :)

Użytkownik siarq edytował ten post 10 marzec 2017 - 15:54

#754 OFFLINE   czerwony590

czerwony590

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów

Napisano 11 marzec 2017 - 21:46

a skad wiesz ze kyosonic sa do d... Uzytkowałes go ze wydajesz takie opinie? Poza tym kyosonic to nie jest no name tylko inna nazwa handlowa toyamy 

#755 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 11 marzec 2017 - 22:11

Józek muszę i ja Cię zmartwić.Mój kolega również sparzył się na żelowym.Trzy sezony prawidłowej, nienagannej obsługi i bez nadmiernej skrajnej eksploatacji(z wykszt.elektryk) i d....pa.

Radzę kwaska.

Kwasek, ale chlebowy jest niezły w upały  :).

Mam silnik 24V, dwa żele SSB czerwone po 120 Ah. W zeszłym sezonie nie wiem ile razy je ładowałem, ale przepłynąłem ponad 1000km.

Ostatni raz ładowałem je w listopadzie. Trzymam je teraz w ciepełku. Dzisiaj sprawdzałem napięcie. Mają po 13V, a więc samorozładowanie jest minimalne.

#756 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 11 marzec 2017 - 22:13

PS. Napięcie na obu jest dokładnie takie samo. Z dokładnością do 0,01V.

#757 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 11 marzec 2017 - 22:24

Jak masz oznaczone te "żelowe" czerwone SSB?

#758 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 11 marzec 2017 - 22:30

mialem "trupy" , ktore mialy 13,3V , takze napiecie o niczym nie swiadczy , tym bardziej w stanie spoczynku

a skad wiesz ze kyosonic sa do d... Uzytkowałes go ze wydajesz takie opinie? Poza tym kyosonic to nie jest no name tylko inna nazwa handlowa toyamy 

to do mnie ? jesli tak , to niech Ci sluza i sto lat. ja z zelami przygode skonczylem i nie wracam do tego. jak mam dac 1000zl za super zela , to wole agm badz budzetowe zapy x2, przezyja 3/4 zeli oferowanych na rynku. Jak sie nie przewrocisz , to sie nie nauczysz. Pozdrawiam

• trout master lubi to

#759 OFFLINE   czerwony590

czerwony590

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów

Napisano 11 marzec 2017 - 22:59

mialem "trupy" , ktore mialy 13,3V , takze napiecie o niczym nie swiadczy , tym bardziej w stanie spoczynku

to do mnie ? jesli tak , to niech Ci sluza i sto lat. ja z zelami przygode skonczylem i nie wracam do tego. jak mam dac 1000zl za super zela , to wole agm badz budzetowe zapy x2, przezyja 3/4 zeli oferowanych na rynku. Jak sie nie przewrocisz , to sie nie nauczysz. Pozdrawiam

Kolego to nie bylo do Ciebie czytaj watek dokładnie... pozdrawiam

#760 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 11 marzec 2017 - 23:08

Mam silnik 24V, dwa żele SSB czerwone po 120 Ah. W zeszłym sezonie nie wiem ile razy je ładowałem, ale przepłynąłem ponad 1000km.

Ostatni raz ładowałem je w listopadzie. Trzymam je teraz w ciepełku. Dzisiaj sprawdzałem napięcie. Mają po 13V, a więc samorozładowanie jest minimalne.

Jaki masz pobór A na tym silniku ? Dawałeś mu w tyłek czy tylko pływałeś rekreacyjnie ? Ile czasu możesz płynąć na max otwartej przepustnicy (ile wtedy Amperów Ci pożera silnik) ? I do jakiej kondycji drenujesz akumulatory ? Ładowanie po każdym pływaniu ?

Prośba też o namiar na dobry sklep (dobrą cenę) tych SSB. Myślałem nad LiFePo, ale przy pojemności 150Ah 24V wychodzi ok. 8tys więc słono..

Użytkownik MarMilo edytował ten post 11 marzec 2017 - 23:09

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych