Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#1901 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 21 maj 2020 - 18:03

Czyli pomimo ceny i tak się oplaci, bo mają znacznie dłuższy żywot niż żele i kwiasiaki?

Gdy minie 9-12 lat będzie można to potwierdzić lub ... nie. Napisy i reklama to nie wszystko.

#1902 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 maj 2020 - 18:30

Gdy minie 9-12 lat będzie można to potwierdzić lub ... nie. Napisy i reklama to nie wszystko.

Tyle ze ta technologia ma już trochę lat.

#1903 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 21 maj 2020 - 19:49

Przecież.na codzień tego używacie w telefonach,tabletach,elektronarzedziach akumulatorowych itp. Z tą różnicą że bardziej intensywnie i mniejsze pojemności. Gdyby zasoby litu były większe A.proces produkcyjny tańszy, to "kwasiak" poszły by dawno w odstawke.
  • Jozi i Pietruk lubią to

#1904 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 21 maj 2020 - 20:35

Co do telefonów to dokładnie o tym wiem. Ale czy aku używane tak czy inaczej nie wiem czy pożyje z 8-10lat. Pytanie też jak ładować takie aku? Tak jak w telefonie prawie po zjechaniu do "zera"? Czy tak jak aku na łódkę, po każdym pływaniu? Pytanie czy każde podłączenie do ładowarki liczone jest w "żywotności" jako kolejna cyfra cyklu, która sprawia że im ich więcej tym gorzej? Czy lepiej iść inną droga, "rzadziej tym lepiej"?
Ja tego nie wiem mimo że używam już dosyć długo telefonów. W IPhone padła mi bateria ale minęło te min 6 latek. Może więcej. W sklepie sprzedawca się zdziwił że aż tak długo wytrzymała. Pytanie wiec czy za mało go używałem czy jak? Może nastolatki wyjadą Li-ion w 2-3 lata a stary dziad w 10? To samo w łowieniu. Buty czy spodnie oddychacze gdy leżą całymi latami w szafie i są w wodzie 15-30 razy, pożyją kilka lub nawet -naście lat. Aku na łódce przy pływaniu 20-30 razy pożyje więcej niż takie które walczy z silnikiem od maja do stycznia min. 2 razy w tygodniku.
Czekamy wiec na ubiegający czas, on pokaże co było, jest i będzie dobre. Liczę na aku z aut bo one potrzebują i muszą najwiecej.
_______

Użytkownik trout master edytował ten post 21 maj 2020 - 20:37

#1905 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 21 maj 2020 - 21:01

Na zaś się nie najjesz.
Z baterią to samo.
Za 10 lat będą inne technologie magazynowania energii.
Będziesz inaczej myślał.
Ołów przemija, lit wkracza lub jest, obok tytan, sód. Co będzie..., po co sobie pupcie zawracać.
Koronawirus świat zmienił, a tu takie przyziemne pierwiasteki.

#1906 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 21 maj 2020 - 21:16

Na zaś się nie najjesz.
Z baterią to samo.
Będziesz inaczej myślał.
Ołów przemija, lit wkracza lub jest, obok tytan, sód. Co będzie..., po co sobie pupcie zawracać.

Po to żeby nie kupować ciężkiego kloca co 2-3 lata za dobrych paręset zl.

#1907 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 21 maj 2020 - 21:17

Litowe w telefonie są inne, to li-ion lub lipo. Te pierwsze jeśli się nie mylę trochę wybuchały, bo źle znoszą wysokie temperatury. Dla 12v instalacji lifepo4 lepsze od li ion ze względu na prąd znamionowy gdzie 3s li-ion ma 11.1v a 4s lifepo4 13.2v. dla 24V warto juz rozważać li-ion bo też wagowo są minimalnie lżejsze

#1908 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 21 maj 2020 - 22:33

Na zaś się nie najjesz.
Z baterią to samo.
Będziesz inaczej myślał.

Ja sobie nic nie zawracam. Wole się uczyć na cudzych błędach i wole dać sobie (i innym) czas. Na testy i wyniki. Dobre, złe, wszystko czego ciężko się dowiedzieć w świecie ściemy. Świecie który nastawiony jest tylko żeby wciągnąć od głupszych pieniądze.
Mam czym i na czym pływać. Jak będę kupował następny to podejrzewam że będzie to na pewno LifePo4. Już chodzi mi po głowie malutka 8kg walizeczka na wędkarski dzień. :)

#1909 OFFLINE   MajKar

MajKar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 22 maj 2020 - 05:26

Gdyby ta nauka miała trwać rok, można by było poczekać ale 10 by zobaczyć że tyle wytrzymają. Kilkanaście lat wstecz bez zastanowienia kupiłem 150AH Trojana ciężki, wtedy to nie przeszkadzało. Uraz kręgosłupa zweryfikował moje podejście do wagi, im lżej tym lepiej. Na ten rok 120AH lifepo4. Zdrowje jest bezcenne.

• jbk i mathew.stepnicki lubią to

#1910 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 22 maj 2020 - 06:14

To może lepiej zainwestować w swoje zdrowie?

15-20 lat temu miałem potworne kłopoty aby zwlec się z kanapy przed telewizorem. Potem poważna operacja płuc. Zainwestowałem w domową siłownię i  obecnie tacham swoje dwa żele po 120Ah bez najmniejszych problemów. Swój wiek przemiczę :) 

#1911 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 22 maj 2020 - 07:28

Miałem ostatnio okazję zobaczyć lifepo4 120 ah, tylko taki był na stanie ,to nic nie waży :) wydaje się jakby był pusty w środku ,wiem już na pewno jaki następny akumulator  kupię ,tachanie tych wszystkich dobroci szczególnie jak się spływa nie należy do przyjemności a w przypadku lifepo4 ten problem przestaje istnieć ,nie jest to tani zakup bez wątpienia ,biorąc pod uwagę fakt ile prądu mamy do wykorzystania na wodzie i wagę temat wart przemyślenia 

Użytkownik MARIUSZ 69 edytował ten post 22 maj 2020 - 07:47

• trout master lubi to

#1912 OFFLINE   MajKar

MajKar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 22 maj 2020 - 07:39

Jedyne co mogę zrobić to operacja i to na etapy za jednym razem się nie  da. Ćwiczę biegam (muszę być sprawny ze względu na pracę) ale teraz wszystko z głową nic na  wariata. Jak mogę to profilaktycznie odsuwam niektóre możliwości kontuzji. Kupując lżejszy aku inwestuję w komfort.  

• jbk lubi to

#1913 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 22 maj 2020 - 08:52

Gdyby ta nauka miała trwać rok, można by było poczekać ale 10 by zobaczyć że tyle wytrzymają. Kilkanaście lat wstecz bez zastanowienia kupiłem 150AH Trojana ciężki, wtedy to nie przeszkadzało. Uraz kręgosłupa zweryfikował moje podejście do wagi, im lżej tym lepiej. Na ten rok 120AH lifepo4. Zdrowje jest bezcenne.

Będąc młody tez tachałen "duże i ciężkie", później ok 10 lat temu przemyślałem i wolałem dwa mniejsze. Teraz skoro technika poszła do przodu, wole lżej przez 3. :)
  • MajKar lubi to

#1914 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 22 maj 2020 - 09:12

Napisałem swój post, bo przypomniało mi się jak pewien cherlawy nastolatek pytał starszego pana wędkującego z pomostu, co On zjada, że ma taką dużą klatę  :)

Jak moje żele się rozlecą, to pewnie też zakupię  lifepo4

#1915 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 22 maj 2020 - 10:45

Zrobiłem sobie sam co prawda tylko 77Ah ale jest to odpowiednik mniej więcej  100Ah kwasu. Hula jak ta lala.  Koszt jaki poniosłem to ok. 1300 PLN-ów razem z 10A ładowarką. Ulga dla kręgosłupa bezcenna.

• bayrt lubi to

#1916 OFFLINE   mariusz-net

mariusz-net

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów
  • LokalizacjaKlucze

Napisano 22 maj 2020 - 12:01

A adaptował ktoś/testował wózek zakupowy (taki tani) właśnie do przewożenia akumulatora i silnika? Aku mam od kumpla i myślę o takim "usprawnieniu".

Użytkownik mariusz-net edytował ten post 22 maj 2020 - 12:01

#1917 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 22 maj 2020 - 12:14

Zrobiłem sobie sam co prawda tylko 77Ah ale jest to odpowiednik mniej więcej  100Ah kwasu. Hula jak ta lala.  Koszt jaki poniosłem to ok. 1300 PLN-ów razem z 10A ładowarką. Ulga dla kręgosłupa bezcenna.

Też zastanawiam się czy sobie sam nie sklecić. Boje się jednak że coś spitolę więc chyba będę musiał odpowiedniego fachowca o to poprosić i zapłacić za jego czas. :)

___

A adaptował ktoś/testował wózek zakupowy (taki tani) właśnie do przewożenia akumulatora i silnika? Aku mam od kumpla i myślę o takim "usprawnieniu".

Wózki są dobre. Oby tylko było po czym jechać.

Starałem się ograniczyć dźwiganie i przenoszenie do min, czyli zapakować do auta, wsadzić do łodzi i w odwrotnej kolejności to samo. Nawet ładowanie starałem się mieć "przy aucie". :)

#1918 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 maj 2020 - 12:24

To może lepiej zainwestować w swoje zdrowie?

15-20 lat temu miałem potworne kłopoty aby zwlec się z kanapy przed telewizorem. Potem poważna operacja płuc. Zainwestowałem w domową siłownię i  obecnie tacham swoje dwa żele po 120Ah bez najmniejszych problemów. Swój wiek przemiczę :)

A jeszcze lepiej połączyć te obie rzeczy. Siłownia swoją drogą plus aku LiFePo4.

• jbk lubi to

#1919 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 22 maj 2020 - 18:37

Ja sobie nic nie zawracam. Wole się uczyć na cudzych błędach i wole dać sobie (i innym) czas. Na testy i wyniki. Dobre, złe, wszystko czego ciężko się dowiedzieć w świecie ściemy. Świecie który nastawiony jest tylko żeby wciągnąć od głupszych pieniądze.
Mam czym i na czym pływać. Jak będę kupował następny to podejrzewam że będzie to na pewno LifePo4. Już chodzi mi po głowie malutka 8kg walizeczka na wędkarski dzień. :)

Nawet sobie nie wyobrażasz jakie to szczęście:

1. Chlebak z przynętami i kołowrotkami + tuba na jedno ramię.

2. Silnik w pokrowcu na drugie ramię.

3.Walizeczka 8 kg z prądem 110AH w ręce.

Jeszcze 2 lata temu żele  2 x 60 Ah czyli 2 x 17,5 kg.

Teraz zabieram się na raz i mam dużo lżej  z całością jak z 2 bateriami, czysta poezja Panie jednym słowem :)  :)  :) .

• trout master lubi to

#1920 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 22 maj 2020 - 23:06

Nawet sobie nie wyobrażasz jakie to szczęście:

1. Chlebak z przynętami i kołowrotkami + tuba na jedno ramię.

2. Silnik w pokrowcu na drugie ramię.

3.Walizeczka 8 kg z prądem 110AH w ręce.

Jeszcze 2 lata temu żele  2 x 60 Ah czyli 2 x 17,5 kg.

Teraz zabieram się na raz i mam dużo lżej  z całością jak z 2 bateriami, czysta poezja Panie jednym słowem :)  :)  :) .

Co to za bateria tylko 8kg? ja mam 55ah i 6.5kg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych