Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#2041 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 20 październik 2020 - 19:05

Kwestia pozyskania odpowiednich komponentów i przede wszystkim wiedzy.

No niby każdy mógłby......

#2042 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 20 październik 2020 - 22:04

Spokojna głowa ! Nie uszkodzi. W tym roku używam LiIon 4s do napędzania silnika. Ma właśnie 16,8 V. Pomiędzy silnik i akumulator wstawiłem regulator obrotów PWM DC (tzw maksymizer)  z watomierzem. Jeśli nie przekroczysz maksymalnej mocy silnika to jet OK.

Przy 40 A poborze  napięcie spada do 15,5 V i  pobór mocy jest wtedy 15,5 x 40 620 wat. Akurat tej mocy mam silnik. Nic się nie dzieje. Ale nie pływałem nigdy dłużej niż  10 minut z taka mocą. Przy 20 A można pływac do rozładowania akumulatora. :)

Przy zewnętrznym maksymizerze dostosowanym do takiego napięcia spoko możesz pływać na aku. 16,8 v i silniku na 12 V.

Warto zaznaczyć że ten zewnętrzny maksymizer to faktycznie przetwornica DC/DC, której zadaniem jest obniżanie napięcia. Czyli mimo zwiększonego napięcia na baterii, na silnik podawane jest nie więcej niż 12V.

Tak jak to napisał kolega Domator, istotne jest by nie przekroczyć mocy maksymalnej silnika.

Miedź ma taką właściwość że podgrzana i powoli schłodzona utwardza się, przegrzane uzwojenie silnika robi się kruche. Polecam eksperyment z kawałkiem miedzi i palnikiem w domowej kuchence.

W przypadku silnika bez przystosowanego maksymizera należy zasilić go z krótszej baterii czyli napięcia poniżej 12V

#2043 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Andrzej

Napisano 04 luty 2021 - 11:07

Jako, że silnik został nabyty, poszukuję jeszcze jakiejś baterii. Po przeszukaniu zasobów światowej wiedzy, zrodziło się pytanie, czy ktoś używał akumulatorów Koyosonic serie NPC lub NPCG (Deep-cycle) czerwone i szare, czy nie ma sensu dopłacać niemalże dwukrotnie do tych serii i kupić zwykłego AGMa o podobnej pojemności? Na wadze aż tak mocno m i nie zależy, bo akumulator będzie cały czas na łódce i ładowany z panelu słonecznego. 

#2044 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 luty 2021 - 11:16

Ile ten żelowy NCPG kosztuje i jaka pojemność ?

#2045 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 04 luty 2021 - 13:45

Baterie Koyosonic: NPC 100 - ok. 800 zł NPCG - 985 zł (ten ma w opisie , że większa o około 40% ilość cykli przy głębokim rozładowaniu) a AGM - 610 zł

#2046 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 luty 2021 - 13:55

Za tą cenę masz markowy żelowy SSB SBCG z dłuższą żywotnością. Bez sensu ten Koyosonic.

#2047 OFFLINE   dkowal

dkowal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 86 postów

Napisano 04 luty 2021 - 14:01

Używałem NPCG-100Ah przez dobre 2 sezony z silnikiem max. 50A. Zawsze z miernikiem. Po tym okresie nie było widać utraty pojemności. Z dystrybucji Tokarex, w kwocie ~1000,00 PLN.
Też myślałem,że waga nie będzie miała dla mnie znaczenia - na chwilę obecną mam inne zdanie. Waga spora.

#2048 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 04 luty 2021 - 14:23

Za tą cenę masz markowy żelowy SSB SBCG z dłuższą żywotnością. Bez sensu ten Koyosonic.

Jeśli o tych akumulatorach piszemy, to znalazłem coś poniżej tej kwoty nawet. https://www.akumulat...ups-p-2347.html

Używałem NPCG-100Ah przez dobre 2 sezony z silnikiem max. 50A. Zawsze z miernikiem. Po tym okresie nie było widać utraty pojemności. Z dystrybucji Tokarex, w kwocie ~1000,00 PLN.
Też myślałem,że waga nie będzie miała dla mnie znaczenia - na chwilę obecną mam inne zdanie. Waga spora.

Na tym etapie przygotowuję, że wszystko będzie na łódce i akumulator zostaje tam do zimy. Regulator napięcia mam pod zwykły akumulator i nie chciałbym już kombinować. Także dźwigane jak na razie nie będzie.

#2049 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 luty 2021 - 14:24

Jeśli o tych akumulatorach piszemy, to znalazłem coś poniżej tej kwoty nawet. https://www.akumulat...ups-p-2347.html

Na tym etapie przygotowuję, że wszystko będzie na łódce i akumulator zostaje tam do zimy. Regulator napięcia mam pod zwykły akumulator i nie chciałbym już kombinować. Także dźwigane jak na razie nie będzie.

Tak, firma jest topowa i gdybym wybierał to brałbym SSB.

#2050 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 04 luty 2021 - 14:30

Dzięki wielkie, tak zrobię.

#2051 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 04 luty 2021 - 17:00

Potwierdzam, opisywałem już tu na forum "czerwonego" SSB (czerwone napisy), który wytrzymał 9 albo 10 sezonów pływania. Teraz pływa jego następca (też SSB), zaś poprzednik dociąża dziób jako rezerwa :)

• godski lubi to

#2052 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 05 luty 2021 - 11:49

Panowie, jeszcze jedno pytanie, zrodziło się zupełnie przypadkiem po rozmowie z dystrybutorem SSB i sprzedawcą od którego kupiłem regulator napięcia. Firma 4sun - u nich kupiłem regulator napięcia do panelu słonecznego i oni mają swoje akumulatory Maxx, które podobno mają nie mieć dosypywanego szkła lub innych obciążników które "zwiększają" pojemność akumulatora, mają dwuletnią gwarancję - SSB rok no i przy odbiorze osobistym a mam kilka tylko kilometrów do nich, dadzą jeszcze jakiś mały rabat, i jeszcze teoretycznie jeśli regulator ładowania uszkodzi akumulator - to wszystko od jednego producenta. Czy ktoś się spotkał lub używał akumulatorów MAXX?

#2053 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2021 - 12:02

Panowie, jeszcze jedno pytanie, zrodziło się zupełnie przypadkiem po rozmowie z dystrybutorem SSB i sprzedawcą od którego kupiłem regulator napięcia. Firma 4sun - u nich kupiłem regulator napięcia do panelu słonecznego i oni mają swoje akumulatory Maxx, które podobno mają nie mieć dosypywanego szkła lub innych obciążników które "zwiększają" pojemność akumulatora, mają dwuletnią gwarancję - SSB rok no i przy odbiorze osobistym a mam kilka tylko kilometrów do nich, dadzą jeszcze jakiś mały rabat, i jeszcze teoretycznie jeśli regulator ładowania uszkodzi akumulator - to wszystko od jednego producenta. Czy ktoś się spotkał lub używał akumulatorów MAXX?

Czemu kombinujesz? Który dystrybutor nie chwali swojego towaru? Bierz tego Maxa i powiesz nam jak za 4-8 lat będzie się miał.

#2054 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 05 luty 2021 - 12:23

Czemu kombinujesz? Który dystrybutor nie chwali swojego towaru? Bierz tego Maxa i powiesz nam jak za 4-8 lat będzie się miał.

Kombinatoryka - druga nasza narodowa natura. No nie chciałbym być pierwszym testerem. 

#2055 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 06 luty 2021 - 08:01

Każdy aku który posiadam staram się co dwa/trzy miesiące podłączyć pod ładowarkę. W sezonie wiadomo jak najszybciej.

Parę dni temu okazało się ,że mój BANNER-ek oznajmił koniec swojego życia a jeszcze w październiku był w dobrej kondycji. Można tylko powiedzieć jak się dba to się ma :)

banner.thumb.jpg.2e78a88faa80d6b6f5ae5c4

Chciałbym aby następne aku tak długo mi służyły jak ten Banner. Ile miał lat ?

baf.thumb.jpg.8f015df313eefb8b10b36e287d

#2056 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 06 luty 2021 - 16:39

Życzę Ci żeby następny  akumulator  tak długo pracował   10 lat to sporo   :)

• skrzyp i M a r a s lubią to

#2057 OFFLINE   Slawek Dlugosz

Slawek Dlugosz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaMełno
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Długosz

Napisano 06 luty 2021 - 23:42

Ja mam taki https://www.sonarskl...0ah-p-1771.html. 9 pełnych lat użytkowania i nadal jest git.

#2058 OFFLINE   Robert.Bart

Robert.Bart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 13 luty 2021 - 07:33

Witam proszę o poradę w łodzi zamontowałem silnik dziobowy Xi5,oraz echo 7" silnik zaburtowy posiada alternator 12V-12A 138W .Chcem użytkować jeden akumulator pod który podłączony będzie dziobówka i echo.Akumulator ma być doładowywany że spaliny .Moje pytanie jakiej mocy akumulator
można zamontować i jaki : zwykły kwasowy ,agm dual ? Dziękuję z góry za poradę.

#2059 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 13 luty 2021 - 08:03

Nie kwasowy, bo nie wytrzyma poboru prądu przez dziobowke. Kwasiaki nie sa gotowe na rozładowania rzędu 50A, wiec aby nie skracac żywotności aku nie bierz kwasa. Druga rzecz to pojemność, twój alternator da maksymalnie 12A wiec nie szukałbym niczego mniejszego niż 100Ah ale i tak musisz ten aku ładować normalnie z sieci chyba ze będziesz po weskowaniu wracał 6-10h na spalinie. Trzecia sprawa to echosonda podłączona pod ten sam akumulator. Może ze sie zdarzać, że podczas używania silnika napięcie w akumulatorze spadnie ponizej 11V, co pod obciążeniem nie będzie niczym dziwnym i wtedy echo może się wyłączać, bo mie kazde potrafi działać z napięciem poniżej 11V.
  • Peesx lubi to

#2060 OFFLINE   Robert.Bart

Robert.Bart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 13 luty 2021 - 08:47

Witam moje pytanie w jakiej technologii ma być akumulator i mocy ,który na przelatach z łowiska na łowisko będzie doładowywany ze spaliny alternator 12V-12A138W podłączony jest silnik elektryczny dziobówka i echo na jednym akumulatorze. Czy kwasowy głębokiego rozładowania,AGM,Dual AGM co będzie dobrym wyborem. Proszę o poradę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych