Na pewno lepsze będą od zapa. To są naprawdę pancerne akumulatory. Tylko ta waga dobija.
Akumulator - co wybrać?
#621 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2016 - 05:25
#622 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2016 - 09:27
"To prawda. Praca buforowa typu UPS. Ale dobry akumulator przeznaczony do pracy buforowej jest i tak dużo lepszy niż słaby do cyklicznej.
Miałem zielonego SSB 120ah przeznaczonego do pracy buforowej i trzymał sie dzielnie przez 4 lata. Po tym nagle padł".
Miałem też takie białe (94Ah-2szt) i jednego żółtego 110(140)Ah i podobnie jak tobie padły po jakiś kilku latach. Powodem było chyba złe użytkowanie a zwłaszcza lądowanie bo w tamtych czasach nie wiedziałem jak ładować ani nie miałem odpowiedniego prostownika.
Przy użytkowaniu też raczej nie mierzyłem granicznego napięcia. Po otwarciu okazało sie że "brak wody" w celach.
- NARA lubi to
#623 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2016 - 09:56
To prawda. Praca buforowa typu UPS. Ale dobry akumulator przeznaczony do pracy buforowej jest i tak dużo lepszy niż słaby do cyklicznej.
Miałem zielonego SSB 120ah przeznaczonego do pracy buforowej i trzymał sie dzielnie przez 4 lata. Po tym nagle padł.
4 lata .... hmmm .....ktoś powie mało , ktoś "OK" inny "powie "SUPER" - chyba jednak dla zobrazowania trwałości akumulatorów lepszym będzie podawanie orientacyjnej wartości cykli ładowania i głębokości rozładowania a nie wiek. Sprzedawcy i producenci karmią nas perspektywą 10-12 letniej trwałości ale już małym druczkiem piszą ( jeśli w ogóle piszą) że to osiągalne jest tylko przy pracy buforowej* w klimatyzowanym pomieszczeniu (20-25oC) *(czytaj zawsze naładowany i moooooże 1x w roku rozładowywany bo energetyka w tym czasie prowadziła serwis lini i trzeba było na godzinę wyłączyć prąd w budynku )
ma ktoś propozycję na nazwę nowej jednostki miary?? Jak mamy np: ampero godziny (Ah) to jak nazwać cyklo-ładowanie/ głębokościo-rozładowanie ??
Taka ciekawostka - akumulator Li-ion Torqeedo http://www.torqeedo....04/2103-00.html ma port komunikacji RS-485... sądzę że w producent za jego pomocą ma możliwość nie tylko diagnozowania stanu aku, ewentualnych jego usterek ale również mają możliwość odczytania pełnej dotychczasowej charakterystyki pracy aku ( prądy ładowania, rozładowania, ilośc cykli, temperatury pracy, itd.....)
Użytkownik VonJa edytował ten post 28 listopad 2016 - 10:23
#624 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2016 - 10:10
Wymyśliłem sobie ze bede obłapiam brzegi jeziora powoli płynąc wzdłuż nich - cos jak spływ kontrolowany objawiając kolejne części - ile aku wytrzyma przy czymś takim ? Zeby moze było jaśniej - załączam bieg nr 1 i powoli sunę sie wzdłuż brzegu...
#625 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2016 - 10:15
#626 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2016 - 10:21
#627 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2016 - 10:26
Czyli no jakbym kupił - ( to tylko przykład ) - http://www.mc-sklep....ncji-p-231.html
O poborze mocy Pobór prądu nominalny - 44A - to jaki aku bym musiał dobrać aby moc np przylecą w ten sposób przez 6-8 godzin ?
#628 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2016 - 10:42
#629 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2016 - 10:45
#630 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2016 - 21:07
Moim zdaniem na obecne czasy te akumulatorki z TPSA szczególnie używki po 150 zł są najlepszym rozwiązaniem. Można wyrwać też od pracownika telefonii nówkę za 1/4 ceny.
Ciekawie napisane to nie jest reklama nie znam tego Pana.
http://www.mc-sklep....rady-pm-43.html
A jak wygram w totka to sobie zakupie
Akumulator litowy LiFePO4Użytkownik norbertkrakow edytował ten post 30 listopad 2016 - 21:24
#631 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2016 - 21:09
A gdzie są takie po 150?Moim zdaniem na obecne czasy te akumulatorki z TPSA szczególnie używki po 150 zł są najlepszym rozwiązaniem. Można wyrwać też od pracownika telefonii nówkę za 1/4 ceny.
#632 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 06:43
Moim zdaniem na obecne czasy te akumulatorki z TPSA szczególnie używki po 150 zł są najlepszym rozwiązaniem. Można wyrwać też od pracownika telefonii nówkę za 1/4 ceny.
Ciekawie napisane to nie jest reklama nie znam tego Pana.
http://www.mc-sklep....rady-pm-43.html
A jak wygram w totka to sobie zakupie
Akumulator litowy LiFePO4
Człowiek i jego sklep mają specyficzne podejście do klienta, poczytaj na forum- zapewne wiesz o co chodzi. Wymieniany przez Ciebie LifePo4 jest jeszcze w innym sklepie, do niedawna w tej samej cenie co powyższy, a od jakiegoś czasu spoooro drożej. Nie wiem, czy tu nie chodzi czasem o naganianie klientów jeden drugiemu, tym bardziej,że mają wspólny asortyment silnikowy.
Mnie męczy inna rzecz związana z tym aku- pisałem o tym kilka postów wyżej: jeżeli są to mostkowane ogniwa, to lepiej mieć zamontowany BMS (battery managment system), ogniwa w cele, te zaś połączone w pakietach umożliwiających ich diagnostykę i sterowanie procesem ładowania z użyciem balansera - jeżeli to konieczne. W razie wypadnięcia felernego ogniwa, pozostałe są mocniej obciążane rozładowaniem i w konsekwencji szybciej padają niż deklarowana ilość cykli. Modelarze rc doskonale wiedzą o co chodzi, warto popytać - choć używają mniejszych prądów rozładowania i pojemności. Użycie balansera poprawia proces ładowania, prąd podawany jest zgodnie z zapotrzebowaniem danego pakietu i wyrównuje stopień naładowania ogniw.
Przy braku BMS, w sytuacji awarii ogniwa/ogniw trzeba posprawdzać wszystkie po kolei, by wymienić padnięte. Zapewne gwarancja nie pozwala na grzebanie, ale rozbebeszenie całego aku i sprawdzanie poszczególnych ogniw- dużo straconego czasu i konieczność zgrzewania/lutowania wszystkich ogniw w aku - o ile jest on zrobiony z łaczonych ogniw. Tyle udało mi się wyniuchać w w/wym sprawie aku. Nie wiem jak długo jest on na rynku, jak wygląda eksploatacja i żywotność. Dużo znaków zapytania, mało odpowiedzi i cena wysoka.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 01 grudzień 2016 - 06:44
- Gobio Gobio, trout master i VonJa lubią to
#633 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 20:52
Oto Święty Graal każdego elektrycznego wodniaka..........
http://www.ebay.pl/i...R-/281178167441
Wszystko co potrzebne do szczęścia na wodzie i w garażu:BMS, balanser, praca cykliczna i buforowa, waga, możliwość ładowania zwykłymi agm-owymi ładowarkami......
#634 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:07
Super. Teraz czekamy tylko jak cena spadnie do 2000 zł i kupujemy. 2-3 lata pewnie minie.
#635 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:09
U Chinoli są podobne za 800 baksów z dostawą za free
#636 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:18
800$ to dalej wysoko..., przy 500$ cena byla by jak najbardziej ok. trzeba czasu na redukcje kosztow produkcji i wieksza konkurencje.
#637 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:19
https://www.aliexpre...73-2141b8db1d3e
Tylko maksymalny pobór prądu 30 A a silniki 55 żrą więcej.
Poza tym chyba bez osławionego BSM.
Za 500 USD można znaleźć. Tylko dolar u nas szybuje . I EUR.
Ryzyk fizyk. Coś zamawiam.
Użytkownik godski edytował ten post 01 grudzień 2016 - 21:32
#638 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:40
Proponuję jeszcze sprawdzić cenę ładowarki
#639 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:43
Popytam.
#640 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2016 - 21:51
ten co wstawiles , moim zdaniem , szkoda pieniedzy na eksperyment. bynajmniej nie do obciazen rzedu 40-50A. fakt ,ze moze i malo plywasz na full, jednak 750$ to nie 750zl
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych