Czemu najlepsze ? Pomijając jakość to 75ah to nie za dużo mocy..
Chyba, że 2 sztuki to jest prądu full.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 listopad 2017 - 19:54
Czemu najlepsze ? Pomijając jakość to 75ah to nie za dużo mocy..
Napisano 16 listopad 2017 - 20:26
Szukamy akumulatorów do silników elektrycznych, szukamy akumulatorów do aut. Często dyskutujemy który jest lepszy, a nie zawsze wiemy co kupiliśmy.
Na ten filmik trafiłem przypadkowo. Mam nadzieję,że pomoże niektórym z nas i uchroni przed namoczeniem tyłka.
Napisano 16 listopad 2017 - 20:48
Strach coś kupić
Napisano 16 listopad 2017 - 21:53
to zalezy na jakim silniku plywasz i ile . w trolu na 12 V to i owszem. ale na bajorze z 1000ha to juz nie jest go wiele, aby skakc z miejcsa na miejsce
Napisano 16 listopad 2017 - 21:59
Niestety, tak dobrze nie jest. Czasem trzy może być za mało gdy w letni wietrzny dzień pływasz pontonem w trollu .
30-40 km dziennie.
Napisano 01 grudzień 2017 - 10:37
Cześć koledzy. Jestem na forum od jakiegoś czasu chciałbym się przywitać, czytałem o powitalni, ale nie wiem gdzie ona się znajduje. Szukałem i nic, albo jestem tak nieudolny w sprawach informatycznych, albo naprawdę ciężko jest odszukać ten wątek. Tak czy inaczej mam na imię Mariusz mieszkam we Włocławku i tu też głównie wędkuję na królowej naszych rzek Wiśle jak również na pobliskich jeziorach. Ze względu na specyfikę dotychczasowej pracy wędkarstwo odeszło przez jakiś czas na dalszy plan, teraz zamierzam powrócić do dawnej pasji. Za tak późne przywitanie przepraszam, jeśli to komuś bardzo przeszkadza to niestety, ale czasu nie cofnę . Są różne fora i nie na wszystkich zagościłem na stałe, to jednak jest prawdziwą kopalnią wiedzy i chce tu pozostać.
Pierwszy udany sezon po powrocie mam już za sobą, a dzięki informacją zawartym tutaj udało się poprawić kilka rekordów życiowych .
Dalej nie będę zaśmiecał wątku pisze tutaj dlatego, że planuję zakup silnika wraz z bateriami i ładowarką.
Sprawa wygląda tak:
silnik
Haswing Osapian 55 Lb MAX
baterie
2 x Akumulator 100Ah Zap Marine 86000 DC
2 x Akumulator 95Ah 780A ZAP AGM EXPEDITION PLUS 59501
ładowarka
SCHUMACHER SPI15 15A ŁADOWARKA PROSTOWNIK 12V
Jak to Waszym okiem wygląda, które baterie będą lepsze czy macie może jakieś inne sugestie? Będę głównie pływał na Wiśle pychówką dość dużą z punktu A do punktu B zasiadka weekendowa kilkakrotne rozstawienie żywca ewentualnie zmiana miejscówki i powrót. Wyskoczę czasem też na spining odwiedzę kilka miejsc i powrót.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc i informację.
Użytkownik aw3rs edytował ten post 01 grudzień 2017 - 10:39
Napisano 01 grudzień 2017 - 11:12
Na Wisłę bierz spalinę w czterosuwie 4-6 Hp i już. Szybciej, lżej i taniej.
Napisano 01 grudzień 2017 - 11:24
... albo zmień hobby, kasę włóż na do banku i i ciesz się że masz kupę wolnego czasu...
Uwielbiam takie "merytoryczne" rady nic nie wnoszące do tematu i za grosz nie pomagające człowiekowi podjąć decyzji - bądź co bądź - w jasno sprecyzowanym problemie.
Jak ugotować rosół? zrób naleśniki bo będzie taniej i szybciej
Użytkownik kuko edytował ten post 01 grudzień 2017 - 11:27
Napisano 01 grudzień 2017 - 11:32
Napisano 01 grudzień 2017 - 11:49
... albo zmień hobby, kasę włóż na do banku i i ciesz się że masz kupę wolnego czasu...
Uwielbiam takie "merytoryczne" rady nic nie wnoszące do tematu i za grosz nie pomagające człowiekowi podjąć decyzji - bądź co bądź - w jasno sprecyzowanym problemie.
Jak ugotować rosół? zrób naleśniki bo będzie taniej i szybciej
Napisałem co bym zrobił z doświadczenia.
Nie bulwersuj się.
Na spaline wieksza zbieram ale w przyszlym roku mam sporo wydatkow myslalem aby kupic teraz elektryka ktory pozniej bedzie sluzyl jako zapas do spaliny.
Na elektryka, aku i ładowarkę wydasz praktycznie tyle samo co za kilkuletnią używkę 4-6 KM i niewiele mniej niż za nówkę 3,5 KM która i tak będzie wiele mocniejsza niż ten elektryk a waga i zasięg też ma znaczenie.
Na rzece z elektrykiem za bardzo nie powalczysz. Jak daleko zamierzasz pływać?
Jak już się upierasz to brałbym te AGM 95 Ah bo sam taki mam a trochę aku przerzuciłem.
Co do silnika to MK lepszy ale droższy sporo a na Osapianie też się da pływać.
Napisano 01 grudzień 2017 - 12:05
Napisano 02 grudzień 2017 - 01:03
Daleko na pewno nie 2 3 km w jedną stronę max, a prędkość nie ma znaczenie abym tylko nie musiał wiosłować. Mała spalinę brałem pod uwagę tylko docelowo byłyby 2 spaliny jedna mała alarmowa i druga ta właściwa.Używanych spalin wolałbym nie kupować bo się na tym nie znam, a dobry starszy silnik to można kupić jak stary dobry samochód z Niemiec od staruszki. Baterie do oświetlenia i prostownik i tak będę musiał zakupić. Temat otwarty jest nie uparłem się na elektryka i wszelkie uwagi są mile widziane, może tak jak piszesz i kupić małego nową spalinę.
Dzięki za pomoc.
Kolega godski ma rację. Mała spalina to jest to- będzie szybciej, lżej i taniej. Aby się o tym przekonać możesz na pierwsze wyprawy pożyczyć od kogoś elektryka.
Napisano 02 grudzień 2017 - 08:02
Elektryk tylko na strefy ciszy, bądź jako manewrowy ...jesli nie plywasz tam gdzie jest zakaz spalin , to nie pchają się w elektryki. Cały komplet porządnych akumulatorow, silnika i ładowarki będzie równy spalinie...
Napisano 02 grudzień 2017 - 12:57
Pasowało by założyć nowy temat pt .
Jaki polecasz akumulator i jaki akumulator odradzasz kupić .
Krótki opis akumulatorów które mamy i które odradzamy kupić . Bez opiniowania postów innych , suche dane .
Napisano 02 grudzień 2017 - 14:05
Krótki opis akumulatorów które mamy i które odradzamy kupić . Bez opiniowania postów innych , suche dane .
Pasowało by nie iść owczym pędem, nie słuchać sprzedawców wychwalajacych pod niebiosa dany aku. Tylko wpierw wziąść kartę katalogowa przeczytać ja. Sprawdzić zastosowanie i dopiero podjąć decyzję o zakupie...marketing robi swoje...
Napisano 02 grudzień 2017 - 19:23
Napisano 03 grudzień 2017 - 10:24
Pasowało by nie iść owczym pędem, nie słuchać sprzedawców wychwalajacych pod niebiosa dany aku. Tylko wpierw wziąść kartę katalogowa przeczytać ja. Sprawdzić zastosowanie i dopiero podjąć decyzję o zakupie...marketing robi swoje...
post wyżej #747
http://jerkbait.pl/t...#entry2107666
Napisano 05 grudzień 2017 - 18:05
Witam,
czy akumulator powerbloc dry 12 mfp 77 nadaje się do pływania na elektryku?
Napisano 05 grudzień 2017 - 18:07
Witam,
czy akumulator powerbloc dry 12 mfp 77 nadaje się do pływania na elektryku?
Napisano 05 grudzień 2017 - 18:45
A jak sprawdzić akumulator w jakiej jest kondycji?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych