Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#1681 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 30 maj 2019 - 18:16

A ja niedługo kupie 2 takie sztuki .

https://pl.aliexpres...3883c182b60e-16

Tyle prawie chcą za używki AGM.

Użytkownik szczupak1 edytował ten post 30 maj 2019 - 18:29

#1682 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 30 maj 2019 - 18:19

Albo taki

https://pl.aliexpres...7.13339.90158.0

Czyli 2x30AH kupujesz?

Ten drugi  lepszy 2x60Ah.

Użytkownik Jozi edytował ten post 30 maj 2019 - 18:20

#1683 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 31 maj 2019 - 06:44

Mam dwa takie 20ah ze złączkami, mają po 14ah
Sprawdzone na modelarskiej
Są ok, ale kup lepiej od kolegi z forum, niewiele drożej, z gwarancją i dobrą ładowarką.
Jak kupowałem to nie miał mniejszych

Tyle prawie chcą za używki AGM.

#1684 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 31 maj 2019 - 06:47

Czyli 2x30AH kupujesz?
Ten drugi lepszy 2x60Ah.

Patrzcie na wagę tych tanich lifepo4 z ali, powinny mieć pow. 1kg/10ah

#1685 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 31 maj 2019 - 08:36

Waga mnie tak nie martwi jak prąd pracy 0-10A , do sondy sie nadaje. Do silnika niestety nie .

#1686 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 31 maj 2019 - 08:44

"Są ok, ale kup lepiej od kolegi z forum, niewiele drożej, z gwarancją i dobrą ładowarką.
Jak kupowałem to nie miał mniejszych"

Którego kolegi z forum?

#1687 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 31 maj 2019 - 10:48

Nad Tobą ten kolega.

#1688 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 31 maj 2019 - 14:07

te akumualtory z linku sie nienadaj do zawsilania silnika... przeciez to ma prad rozladowania 10A...tutaj przyklad wykonania aku z aliexpress

#1689 OFFLINE   mmedenski

mmedenski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów

Napisano 31 maj 2019 - 18:47

Waga mnie tak nie martwi jak prąd pracy 0-10A , do sondy sie nadaje. Do silnika niestety nie .

Ten co mam chyba wytrzymuje 30A, o ile dobrze pamiętam.
Waga to najprostszy sposób na wstępna ocenę /eliminacje ofert akumulatorów na Ali. Dopiero po kupnie dowiadujemy się od sprzedawcy, że tyłu AH nie da się kupić w tej cenie. Szkoda że nie wspominają tego przed.
Kupuję czasem na Ali, ale aku lifepo4 nie da się kupić dużo taniej. To tylko zagrywki sprzedających z pojemnością przede wszystkim.

#1690 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 31 maj 2019 - 19:26

30A to słabiutko, dobre lifepo4 to ciągły prąd rozładowania 100A , peak 120A , prąd ładowania 20A.

Nasze silniki na maxa ( te średniej mocy 55lbs ) pociągną nawet 60A i nie ma się co łudzić, że 250-300$ kupi się na Ali porządne lifepo , z dobrym BMS , ogniwami i dobrymi parametrami  ( jak wyżej ) ceny zaczynają się od 450$ w górę , tu mowa o 12V 80-100ah.

Większość akumulatorów na Ali w dobrej cenie to liony składane z używanych akumulatorków, zresztą na naszym Aledrogo to samo.

Jak ktoś szuka sprawdzonego to warto poczytać : https://www.elektryk....eu/akumulatory

Użytkownik maweric edytował ten post 31 maj 2019 - 19:28

#1691 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 31 maj 2019 - 20:37

A jak wygląda sytuacja gdyby chciał kupić 24V? Łączenie w szereg chyba odpada.

#1692 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 31 maj 2019 - 20:44

Mozna laczyc , wszystko zalezy od bms
Poki co sa dwie wersje 12-24 i 24- 48. Wersje 12-48 sa drozsze. Ogolnie lepiej stosowac dedykowane rozwiwzania dla danych napiec

#1693 ONLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 31 maj 2019 - 21:20

Na łajbie mam teraz 8x65AH 12V, więc na 24V jest ok 250AH

Pytanie ile kosztowałby dobry komplet tego o czym piszesz żeby złapać podobną pojemność? Pamiętaj że łajba stoi prawie (lub) cały rok na wodzie i jest wpięta do 230Vna okrągło bez żadnej kontroli. Te aku o których piszecie są na tyle bezpieczne że można byłoby je zostawić razem z urządzeniem je ładującym na wodzie i nie martwić się że spłonie nie tylko jacht, ale i cała przystań????

#1694 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 31 maj 2019 - 22:06

Przyczyna pozarow sa instalacje zazwyczaj a nie zrodlo zasilania. Pierwsze pytanie jest takie co chcesz ? Dla jednych liczy sie.cena dla.innych marka. Wszystko generuje koszty. Nowe i swiatowe = drogo i bardzo dobrze , tansze i dobre = ekonomia i przystepna cena, tanie i niewiarygodne= golenie d. Szklem i gleboka wiara ze bedzie dobrze = aliexprex. Sprawdź ceny aku linkowane ,torqeedo , epropulsion,headway,winston , aliexpress. Ogolnie z moich doswiadczen, tysiecy emaili korespondncji z chinami, sprowadzeniu i testowaniu kilku TON litu. Polka ekonomiczna wychodzi najlepiej. Dla porownania. Tprqeedo 130ah 24v= 18k , headway okolo 15k za 130ah , eko okolo 7k za 130ah. Matma jest prosta za eko masz prawie 2 x tyle co hedway i 2.5 x tyle co torqeedo. Wynalazkow z ali nie biore pod uwage bo trzeda by z 5x tyle odrazu zamowic... chytry traci kilka razy...
  • Jozi lubi to

#1695 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 01 czerwiec 2019 - 00:43

te akumualtory z linku sie nienadaj do zawsilania silnika... przeciez to ma prad rozladowania 10A...tutaj przyklad wykonania aku z aliexpress

Siarq - gratulacje za sekcję takiego szrota ! Ten film powinien być przestrogą dla "łowców okazji CCC itp"..

Pozdrawiam,

Mariusz

#1696 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 01 czerwiec 2019 - 01:12

Na łajbie mam teraz 8x65AH 12V, więc na 24V jest ok 250AH

Pytanie ile kosztowałby dobry komplet tego o czym piszesz żeby złapać podobną pojemność? Pamiętaj że łajba stoi prawie (lub) cały rok na wodzie i jest wpięta do 230Vna okrągło bez żadnej kontroli. Te aku o których piszecie są na tyle bezpieczne że można byłoby je zostawić razem z urządzeniem je ładującym na wodzie i nie martwić się że spłonie nie tylko jacht, ale i cała przystań????

Uzewętrzniałem się już kilka razy - wystarczy zbudować baterię z akumulatorów 3.6V * 8 szt  a pojemnośc wybrać wg potrzeb i zasobności portfela.

Moje zabawki na załączonym zdjęciu (kupione w EU na fakturę z dostawą do domu). Winston 160Ah każda.

Od majówki pływam na Haswing 5HP + cała elektronika pokładowa (echo, dziobowy). Po całym dniu mam ledwie uszczknięte 40Ah (to rekord ładowarki) - po kilku testach ładuję baterię co 3-4 pływania.

Dziś kupiłbym 130Ah ponieważ w pełni by wystarczyło.

Mariusz

Załączone pliki

• Jozi lubi to

#1697 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 01 czerwiec 2019 - 07:34

@Marmilo to co napisales, bardzo dobrze obrazuje ile tak naprawde potrzeba jest Ah na dzien plywania...80ah litu w zupelnosci styka na dzien, 100ah to juz zapasem sporym. Wiekszosc uzytkownikow ma "skrzywienie" po aku pb , ze musi byc 100ah badz wiecej. A smiem twierdzic ,ze wiekszosci wystarczy 60ah

#1698 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 01 czerwiec 2019 - 19:29

@Marmilo to co napisales, bardzo dobrze obrazuje ile tak naprawde potrzeba jest Ah na dzien plywania...80ah litu w zupelnosci styka na dzien, 100ah to juz zapasem sporym. Wiekszosc uzytkownikow ma "skrzywienie" po aku pb , ze musi byc 100ah badz wiecej. A smiem twierdzic ,ze wiekszosci wystarczy 60ah

Wiesz, że Polak to niewierny Tomasz :) .Tak do końca nie wierzy w nowe technologie :lol:  :lol: .  Sam kazałem upchać  do skrzynki 110 Ah tylko na 12,6v.

• andrklim lubi to

#1699 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 01 czerwiec 2019 - 20:22

i tu sie @Jozi zgadzam w 100%... ja zrobilem sobie 75ah i pewnie w zupelnosci mi wystarczy, ale profilkatycznie zamowilem 120ah , aby spac spokojnie :), chodz sezon ruszyl ja jeszcze nie wyplynelem na dobre... od poniedzialku zaczne szturm na wodzie:) , moze wkoncu za trzecim podejsciem, zrobie pelny test predkosci tego swojego boeinga 48v/6kw . Pierwsze podejscie nieudane bo tylko na 1 srubie , za drugim plywalem z kolkami pod detka , teraz juz powinno sie udac :)

• andrklim lubi to

#1700 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 02 czerwiec 2019 - 16:54

Uzewętrzniałem się już kilka razy - wystarczy zbudować baterię z akumulatorów 3.6V * 8 szt  a pojemnośc wybrać wg potrzeb i zasobności portfela.

Moje zabawki na załączonym zdjęciu (kupione w EU na fakturę z dostawą do domu). Winston 160Ah każda.

Od majówki pływam na Haswing 5HP + cała elektronika pokładowa (echo, dziobowy). Po całym dniu mam ledwie uszczknięte 40Ah (to rekord ładowarki) - po kilku testach ładuję baterię co 3-4 pływania.

Dziś kupiłbym 130Ah ponieważ w pełni by wystarczyło.

Mariusz

A mi się wydaje że nawet 130 to dużo, ale dopiero to do mnie dotarło jak już przyszły.

Choć testy dopiero przede mną, zobaczę czy cały dzień wytrzyma na dziobówce i kotwicy.

Ładnie weszły do bakisty, pozostało połączyć i zamocować aby nie przemieszczały się.

Załączony plik  aku1.JPG   33,85 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  aku2.JPG   41,97 KB   17 Ilość pobrań

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych