Pierwszy zestaw castingowy
#261 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2016 - 19:46
Nie wiem czy słusznie ale z lektury odnoszę wrażenie że multik nawet budżetowy jest trwalszy niż betoniara średniej klasy.
#262 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2016 - 04:30
...Pomijając komfort łowienia,co jest bardzo ważne,to sprzęt budżetiwy ciężko sprzedać,jak nadejdzie chęć wymiany sprzętu😊Mam multik VANTEX i chciałem podarować w prezencie tu na forum i nikt nie chciał.😊W poszukiwaniu nowych horyzontów, zacząłem zastanawiać się czy da się w niskim budżecie zmieścić zestaw castingowy klasy light. Taki żeby ogarnął wobki po 4g, ale bez histerii z zasięgiem, na pstragowe ciurki, i do tego klenie ciut grubiej, 6-7g. Że UL cast to kosmos cenowy, to już wiem, ale tu chodzi o dolną granicę ceny, dającą jakiś sens przy lowieniu lekko na niedużym dystansie, albo/i srednio-lekko na dystansie średnim.
Nie wiem czy słusznie ale z lektury odnoszę wrażenie że multik nawet budżetowy jest trwalszy niż betoniara średniej klasy.
#263 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2016 - 06:01
Wlasnie zastanawiam sie miedzy Citica a Tatula. Warto dokladac do Tatuli?
Miałem Type R oraz zwykłą a teraz mam Citice 201 6.3:1. Kulturą pracy Tatula przegrywa, rzutowo podobnie, VBS mi pasuje.
- Kuballa44 lubi to
#264 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2016 - 06:09
Z budżetowym sprzętem to zawsze liczę się że zostanie do śmierci technicznej, zresztą mam spadkobiercę - syn się uczy łowić.
Imieniny co prawda już miałem, ale jak vantex ma zbierać kurz...
- biker1 lubi to
#265 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2016 - 17:49
Przyjadę do Polski to się odezwę ok.20 sierpieñ😀pozdrawiam@Marioo, oczywiście komfort jest ważny, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi swoją żonę
Z budżetowym sprzętem to zawsze liczę się że zostanie do śmierci technicznej, zresztą mam spadkobiercę - syn się uczy łowić.
Imieniny co prawda już miałem, ale jak vantex ma zbierać kurz...
#266 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2016 - 06:35
W poszukiwaniu nowych horyzontów, zacząłem zastanawiać się czy da się w niskim budżecie zmieścić zestaw castingowy klasy light. Taki żeby ogarnął wobki po 4g, ale bez histerii z zasięgiem, na pstragowe ciurki, i do tego klenie ciut grubiej, 6-7g. Że UL cast to kosmos cenowy, to już wiem, ale tu chodzi o dolną granicę ceny, dającą jakiś sens przy lowieniu lekko na niedużym dystansie, albo/i srednio-lekko na dystansie średnim.
Kilka dni temu skończyłem budować UL casta na blanku Batsona RX6 6'6'' SP781-2,koszt to około 400- 450zł w komponentach (można było jeszcze taniej)...tyle,że robocizna własna (nie wiem ile zarabiają na tym pracownie).Blank niby moderate,ale pod większym obciażeniem,uzbrojony klasycznie,opisany na 3-7g i ten opis jest jak najbardziej poprawny...fajne ładowanie już od 2,5g przy 3,5g już jest super,komfort obsługi zaczyna się od 3g+paproch,kończy na 6g+2''jaskółka,daje radę z niewielkimi baryłkowatymi woblerkami 4-5g i obrotówkami 0-1,na testach poradził sobie dość szybko z 60-kilku cm szczupaczkiem...także wydaje mi się,mozna znaleźć alernatywę.
Użytkownik Paavo edytował ten post 15 lipiec 2016 - 06:36
#267 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2016 - 06:55
Zresztą calkiem możliwe że w zimie przezbroję jakiś budżetowy spin na przyzwoitym blanku na casta. Jedyne co w tym mnie zniechęca to skrobanie lakieru...
#268 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2016 - 11:05
Jaki multik budżetowy pociągnie 3-7 gr?Z kijem myślę nie ma problemu,schody zaczynają się przy wyborze multika.😊Kilka dni temu skończyłem budować UL casta na blanku Batsona RX6 6'6'' SP781-2,koszt to około 400- 450zł w komponentach (można było jeszcze taniej)...tyle,że robocizna własna (nie wiem ile zarabiają na tym pracownie).Blank niby moderate,ale pod większym obciażeniem,uzbrojony klasycznie,opisany na 3-7g i ten opis jest jak najbardziej poprawny...fajne ładowanie już od 2,5g przy 3,5g już jest super,komfort obsługi zaczyna się od 3g+paproch,kończy na 6g+2''jaskółka,daje radę z niewielkimi baryłkowatymi woblerkami 4-5g i obrotówkami 0-1,na testach poradził sobie dość szybko z 60-kilku cm szczupaczkiem...także wydaje mi się,mozna znaleźć alernatywę.
Użytkownik Marioo edytował ten post 15 lipiec 2016 - 11:16
- PaPaDaNcE lubi to
#269 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2016 - 12:58
Jaki multik budżetowy pociągnie 3-7 gr?Z kijem myślę nie ma problemu,schody zaczynają się przy wyborze multika.
W tym przypadku to trochę problem i z multikiem nie będzie tak łatwo (tanio),chociaż TD-Sol który posiadam (kupiony używka za 400zł) z szpulą za 45dolców i łożyskami za 25,daje radę już od 3g i to całkiem przyzwoicie.
#270 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2016 - 15:04
Jaki multik budżetowy pociągnie 3-7 gr?Z kijem myślę nie ma problemu,schody zaczynają się przy wyborze multika.
Tu jest trochę naskrobane na ten temat http://jerkbait.pl/t...kiego-spiningu/
osobiście do gramatury 3-7g do tej pory używałem Abu revo lt plus oliwka hedgehog.
Na kijku o cw 1,5-7g o długości 134 cm i akcji fast z revo Lt dawałem rade miotać wobkami 2,5 g nawet 2,2g ale przy skupionej masie na ok 20 m
Użytkownik Arwanii edytował ten post 15 lipiec 2016 - 15:10
- biker1 lubi to
#271 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2016 - 15:24
Użytkownik Marioo edytował ten post 15 lipiec 2016 - 15:25
#272 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2016 - 08:05
przyłączam sie do pytania odnośnie wyboru pierwszego zestawu castingowego. Łowie głównie z brzegu i głównie w odrze. potrzebuje wędki szybkiej do sandaczowo/szczupakowego do opadu + multik. Używam gum na glowkach 10 + guma do 22/25 + guma.
Myślałem nad dragon guide select carina do 28g i jakiś multik do 600 stowek.
z góry dzieki za pomoc.
#273 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2016 - 08:55
Multik był na giełdzie JB TATULKA,a fajną wędeczką jest Daiwa BALLISTIC do 28 gr.witam,
przyłączam sie do pytania odnośnie wyboru pierwszego zestawu castingowego. Łowie głównie z brzegu i głównie w odrze. potrzebuje wędki szybkiej do sandaczowo/szczupakowego do opadu + multik. Używam gum na glowkach 10 + guma do 22/25 + guma.
Myślałem nad dragon guide select carina do 28g i jakiś multik do 600 stowek.
z góry dzieki za pomoc.
#274 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2016 - 08:56
Użytkownik Marioo edytował ten post 16 lipiec 2016 - 08:57
#275 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2016 - 10:35
#276 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2016 - 15:41
Przyjacielu jeżeli masz kupować dragona nowego za ok.400zł,to polecam używkę tatulkę o niebo lepszy multik.Polecam zalogować się na eBay-u ja ostatnio wylicytowałem shl za 64 euro czekałem do drugiej w nocy,aż licytacja się zakoñczy,przyszła i szok prawie nowa.Jak coś znajdziesz chętnie pomogę mieszkam w niemcach😊.a multik Team Dragon SHS200iL, będzie dobrym wyborem ?
Użytkownik Marioo edytował ten post 16 lipiec 2016 - 15:51
- BOB i Kuballa44 lubią to
#277 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2016 - 18:21
Użytkownik Borack edytował ten post 17 lipiec 2016 - 18:27
#278 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2016 - 19:24
Kupiłem ballistic-a 7-28 fajna wędka pracuje z T3 jak chcesz pomacać zapraszam,w sierpniu będe na mazurach😊😊fajne sa te daiwy ballistic, szkoda ze w cascie nie ma wersji do 35-40g
#279 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2016 - 19:58
#280 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2016 - 18:54
cześć,
moja przygoda ze spiningiem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo 2-3 miesiące temu. Wcześniej łowiłem sporadycznie, ale po kilku sukcesach postanowiłem zainwestować w sprzęt spiningowy: Fenwick ellite tech bass 7'4'' z zakresem rzutowym 7-21g wraz z kołowrotkiem Penn Clash w wielkości 3000 miał na długi czas spełniać moje oczekiwania. Niestety jak się szybko okazało, chciałbym zacząć łowić ciężej, na większe przynęty - tutaj powróciły dawno nie odświeżane myśli o zestawie castingowym.
Szukałem w miarę szybkiego kijka o akcji X-fast. Tutaj wybór padł na Dragona HM80 Jerkbait King Cast 25-70g. Teraz mam problem w dobraniu multika niskoprofilowego, który obsłużyłby przynęty do tego kijka. Na początku mój wybór padł na Daiwę Tatulę TW, ale to ponoć zbyt delikatny sprzęt do takich przynęt ( przynajmniej według pracowników "Diabła" ( czyt. Mefisto). W dalszych poszukiwaniach pojawiło się kilka propozycji: aktualna batalia toczona jest między:
Daiwa ZILLION 1516HL ( wersja hl, shl, xxhl, l ???) vs ABU GARCIA REVO TORO BEAST ( 61 LH, z innym przełożeniem??)
Sprzęt składany głównie z myślą o łowieniu zębaczy i sandaczy, ale okazjonalnie może trafi się jakiś wąsacz więc musi to być w miarę możliwości solidny sprzęt.
Bardzo proszę o pomoc w dokończeniu składania zestawu. Jestem otwarty na inne propozycje. Jestem również zdecydowany na kupno dobrego jakościowo sprzętu, ale liczę na zdrowy rozsądek jeżeli chodzi o przeznaczone na ten cel fundusze.
Użytkownik nexus edytował ten post 03 sierpień 2016 - 18:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych