Witam wszystkich serdecznie.
Forumowicze... czy farba flexo-graficzna (drukarska, konkretnie do foli) nadaje sie do woblerków ?
(...)
Proszę o pomoc i jeszcze bardziej o wyrozumiałość. Jestem total nowy, pierwszy post w życiu.
Witaj
Co prawda mamy zwyczaj witać się tutaj:
http://jerkbait.pl/t...-na-jerkbaitpl/
ale niech i tak będzie.
Większość farb nadaje się do woblerów. Główne problemy to, gdy rozpuszczalnik wchodzi w reakcję z inną farbą lub z lakierem. Za każdym razem podstawą jest, by warstwa farby dobrze wyschła przed położeniem kolejnej warstwy farby, lub lakieru. Poczytałem sobie o farbach flexo-graficznych i posiadają one bardzo różne rozpuszczalniki, nie wiem więc, jaki rodzaj posiadasz. Za Wikipedią:
"Farby rozpuszczalnikowe w zależności od rodzaju żywic w nich występujących można podzielić na farby nitrocelulozowe (NC), poliwinylobutyralowe (PVB),poliamidowe (PA), akrylowe, z polichlorku winylu, z żywic poliuretanowych dwuskładnikowych. Z racji na szkodliwość środowiskową niektórych rodzajów promowane są farby wodne; notuje się ciągły procentowy wzrost ich zużycia względem fleksograficznych farb rozpuszczalnikowych."
Przerabiałem sporo farb i z doświadczenia mogę Ci Karolu powiedzieć, że problemy zwykle pojawiają się bardzo szybko (max na następny dzień), lub po pokryciu lakierem. Lakiery są różne, mogą się czasem trafić partie starszego lub źle przechowywanego i wtedy możesz zniszczyć swoją pracę. Jeśli lakier w żaden sposób Ci nie reaguje z farbą, to powinno być OK. Również za dwa miesiące