Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła
Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie
Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG
Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom...
Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce