Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Stella SW 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
432 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 12 czerwiec 2016 - 11:02

Będąc ostatnio u Artura widziałem 13 Stella 5000 SW i bardzo mi się spodobała, czytam ten wątek i jakieś tam pokrewne ale dopiero jak wpadłem na to: http://jignpopforum....a-sw/#entry4821
to się całkowicie przekonałem, pewnikiem jesienią łyknę takową, ale zanim to się stanie chciałbym Was szanowni znawcy Stellek zapytać czy można ten knob kojarzący mi się jedynie z solniczką wymienić na jakiegoś wygodnego płaskiego knoba w stylu "T"?

Rozmiar 5000 ma podwojny antireverse ?

#242 OFFLINE   no name

no name

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1172 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 11:31

Będąc ostatnio u Artura widziałem 13 Stella 5000 SW i bardzo mi się spodobała, czytam ten wątek i jakieś tam pokrewne ale dopiero jak wpadłem na to: http://jignpopforum....a-sw/#entry4821
to się całkowicie przekonałem, pewnikiem jesienią łyknę takową, ale zanim to się stanie chciałbym Was szanowni znawcy Stellek zapytać czy można ten knob kojarzący mi się jedynie z solniczką wymienić na jakiegoś wygodnego płaskiego knoba w stylu "T"?

Wydaje mi się ze od stelli SW 08 albo twin powera sw 09 model xg może pasowac

#243 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 11:41

Wydaje mi się ze od stelli SW 08 albo twin powera sw 09 model xg może pasowac

Tak
Każdy oznaczony jako"B"
"A" to wszystkie te cywilne, normalne.

Link :
http://fishing.shima...oduct/reel/3675

Użytkownik Guzu edytował ten post 12 czerwiec 2016 - 11:44

#244 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 12 czerwiec 2016 - 12:18

Dzięki Daniel  ;) za link do knoba

Jeśli dobrze zrozumiałem Twój wpis to własnie ta stalowa zapadka powoduje ten podwójny anty rewers ;) jak w turku Force :)  to mnie ostatecznie przekonało :lol:  :lol:  :lol: poza tym w zastosowaniu jakie widzę dla niej powinna służyć dożywotnio.

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 12 czerwiec 2016 - 12:18

#245 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 12 czerwiec 2016 - 19:16

A jakbyście mi jeszcze wyjaśnili koledzy od czego zależy, że korba jest złota, srebrna czy czarna to byłbym całkiem zaspokojony informacyjnie bo jak przeglądałem zdjęcia w necie to nie bardzo potwierdziła się moja teoria że jest to zależne od tego czy PG czy XG czy HG, bo już w innym rozmiarze było inaczej....i zgłupiałem a może to tylko frywolność wstawiających zdjęcia?....

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 12 czerwiec 2016 - 19:30

#246 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 12 czerwiec 2016 - 22:11

A jakbyście mi jeszcze wyjaśnili koledzy od czego zależy, że korba jest złota, srebrna czy czarna to byłbym całkiem zaspokojony informacyjnie bo jak przeglądałem zdjęcia w necie to nie bardzo potwierdziła się moja teoria że jest to zależne od tego czy PG czy XG czy HG, bo już w innym rozmiarze było inaczej....i zgłupiałem a może to tylko frywolność wstawiających zdjęcia?....

To tylko frywolnosc :)
Pg jest czarna
Xg jest zlota
  • Rheinangler lubi to

#247 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 13 czerwiec 2016 - 05:49

Dzięki Daniel  :)

#248 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 13 czerwiec 2016 - 06:34

poza tym w zastosowaniu jakie widzę dla niej powinna służyć dożywotnio.

Zapewne jakieś poczesne miejsce w reprezentacyjnej gablocie  :lol:  :lol:  :lol:  ;)

Ludzie świat się kończy, Gwiżdż Stelle kupuje  ;)  Od tej Stelli to spać nie może, wczoraj pisał jeszcze po 22;00, dziś już 05:00 na nogach.

Arku pozdrowienia z Kołobrzegu.

• popper i Rheinangler lubią to

#249 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 13 czerwiec 2016 - 06:56

Dzięki Janusz,- ja również pozdrawiam cały Kołobrzeg,- no może oprócz kuracjuszy  :lol:  :lol:  :lol:

A wracając do rzeczy czyli tutułu wątku:

PG - najmocniejsza przekładnia czyli najszersze zęby i najmniejsze przełożenie,- tak?

Modelu  SW 4000 nie widzę z tą przekładnią,- czy jestem ślepy?

XG - wyraźnie szybsza od PG i chyba tez nie słaba przekładnia ale mniejsze zęby ?

W wersji SW 4000 jedyna?

Jakie przeznaczenie mają kołowrotki z taką przekładnią,- tylko nie piszcie proszę, że do boleni  :lol:  :lol:  :lol:

HG- chyba poza zasięgiem moich zastosowań....

#250 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 14 czerwiec 2016 - 01:23

Pg 78 cm
Hg 97 cm
Xg 105 cm
Knob shaft B
Nie ma zabezpieczenia chamulca bo jest nie potrzebne łożysko oporowe zamontowane wytrzyma drugie tyle co moc chamulca w szpoli Xg właściwie nadaje sie na moze tylko do stick baits i malych poppers oraz do slow jigging
Pg typowa na grunt i speed jigging najbardziej uniwersalna powinla byc Hg
Te wszystkie ryby na zdjęciach były zlapana na 6000 hg i 5000 xg z 7K szpola

Zdjęć martwych ryb nie wstawiamy na forum, zostało więc usunięte

Załączone pliki

Użytkownik milupa edytował ten post 14 czerwiec 2016 - 16:54

#251 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 14 czerwiec 2016 - 20:17

Dzięki Bruno :) widzę z tego, że niesłusznie pominąłem w rozważaniach model HG :rolleyes:

Ryby które pokazujesz, swoją siłą i wagą daleko przekraczają to do czego zamierzam zaprzęgnąć "moją" potencjalną stellę, więc sprawa wytrzymałości, zużycia  jak i potencjalnie stosowanych przynęt (które nijak się mają do tych morskich o których piszesz) schodzi na bardzo daleki plan  :)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 14 czerwiec 2016 - 20:19

#252 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 15 czerwiec 2016 - 01:37

Moj kolega Bryan za zdjęcie przy holu 150 lb tuna na 150 gram black hole trafil do sportfishing 2015 book mój rekord na 6000 z 7K maxel szpola to 98 lb

#253 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 15 czerwiec 2016 - 01:52

Moja opinia 2014 Stella słodko wodna w porównaniu do poprzednich modeli jest do du....y uzywalismy starszych modeli do inshore nigdy nie bylo problemow nowa 14 siada po paru miesiącach 13 swb 5-6 k jest świetna konstrukcja hg 6 k powinien służyć na cale zycie

#254 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 15 czerwiec 2016 - 05:26

No i od teraz, wszystkie "czternastki" na giełdę trafiają :D

• homax lubi to

#255 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 15 czerwiec 2016 - 06:23

Wcale nie musza ja patrze i wyrażam swoja opinie przez pryzmat moich doświadczeń poprostu nie wytrzymuja slonej wody stare wersje nie mialy tego problemu wiec jeżeli komus nie robi roznicy waga pomiedzy 14-4000 a 13-5000 ja bym wybral swb moja 2014 freshwater zajechalem w zeby nie sklamac to z nawiazka w 6 mies na rybach max 15 kilo teraz chodzi jak tractor odlazi farba 13 Swb mam odkad sie pokazały tak samo dbam i pomimo czestzego używania i okazyjnie duzo wiekszych ryb jest jak nowa wiec jezeli komuś tak jak mi nie robi 120 grams wagi to wybral bym swb

#256 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 15 czerwiec 2016 - 08:32

Bruno. Fajnie piszesz o dużych rybach, łowionych dobrym sprzętem ale lepiej by się to czytało gdybyś czasem jednak używał kropek i przecinków.

• TOFIX99 lubi to

#257 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 15 czerwiec 2016 - 20:46

Postaram sie zawsze mialem z tym problem
  • popper lubi to

#258 ONLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 27 czerwiec 2016 - 19:32

Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła ;) Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie ;)
Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG ;) Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom... ;)
Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce :)
  • Guzu i shavt lubią to

#259 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów

Napisano 27 czerwiec 2016 - 20:57

Niniejszym chciałbym sie pochwalić, ze kilka minut temu stałem sie posiadaczem nowej wersji Stelli 13 SW - 4000PG. Było wiele watpliwości, czy wnętrzności z rozmiaru 5000 (body wspólne z 6000) będą pasowały do rozmiaru 4000. Zaryzykowałem. Może nie na 100%, bo zakupilem 5000 SW XG w razie gdyby przekładka do 4000 nie wypaliła ;) Wytypowane przez pana Józefa Leśniaka części zamówiłem na plat.jp i liczyłem, że się uda. Ze schematow nie wynikała wprost wymienność podzespołów. Na szczęście udało sie ;)
Juz wiem jedno - wersja 4000, 5000 i 6000 mają te same podzespoły. Szpule z wersji z 08 i 13 też są wzajemnie pasujące. Pan Józef podejrzewa, ze i rotory 08 i 13 mogą być identyczne. Zmiana pokoleniowa bylaby zatem raczej face liftingiem. Polegała na dodaniu do 08 wolnej oscylacji i umocarnieniu przekładni. Przez to wyraźnie wzrosła waga. Było 350 jest 390g. Ale zawsze to mniej niż 440g jakie waży rozmiar 5000PG ;) Teraz czas na testy i mam nadzieje zanegowanie poglądu, że każda kolejna generacja Stelli jest gorsza od poprzedniej. Może przynajmniej SW nie podlega tym złym trendom... ;)
Przy okazji dziękuję Panu Józefowi za nieocenioną pomoc w doborze części i przekładce :)

Fajnie ze Ci się chcialo.
Niech sluzy i służy :)

Dzięki za informacje
  • Krab lubi to

#260 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 czerwiec 2016 - 21:07

Która waży 350 gramów? Bo chyba się napaliłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych