Pablo a co powiesz o kiju #5/#6?
Imho za sztywno...
To zależy oczywiście jaki kij,trzeba ''obmacać i pomachać''.Przeszło mi przez ręce kilka kijów muchowych w budżecie 200-250zł,o popularnej klasie 5/6 i każdy lepiej dawał sobie radę na sznurze AFTM 6 niż 5 (słabiej ładował się na lżejszym sznurze).Wychodzi na to,że producent sztucznei zaniżał klasę kija,szczerze mówiąc przy metodzie muchowej wolał bym odwrotną sytuację,gdyż częściej trzeba przy niej łowić ''cieniej i lżej'' niż grubiej.Idąc tym torem kupując budżetowy niby w klasie 4,może on być ciutkie powyżej i też nie będzie to co nam odpowiada.Może wyjściem byłby muchowy kijek 9'3''-10' mod-fast w klasie 4 typowy do nimfy,ale to tyko gdybanie bo nie są to tanie wędziska,często za tą cenę można kupić specjalistyczny blank (np: coś Matagi) i zostanie jeszcze na komponenty do jego uzbrojenia.Troche nagmatwałem,ale po prostu nie ma złotego środka.W tym momencie sam czekam na blank i komponenty i spróbuję zrobić juz trzeci kijek,który będzie mi służył do łowienia białorybu.Zobaczymy co wyjdzie.