Hehehe dzięki, cieszę się, że się podobają Zagiąłeś mnie tym pytaniem Kuba ... przyznam szczerze, że trochę się interesuje fotografią. Całkowicie amatorsko bo i sprzęt typowo amatorski, ale jakieś podstawy jeśli chodzi o tematykę fotografii ogarnąłem. Ważna jest kompozycja zdjęcia, to jak umieścimy i skadrujemy obiekt oraz co za nim się znajduje, ma to istotny wpływ na ostateczny wygląd zdj. Dodatkowo dochodzi do tego odpowiednie ustawienie aparatu. Czasami celowo rozmywamy tło poprzez otwarcie przysłony bo to co jest z tyłu nie koniecznie nas interesuje. Wtedy fajnie wyodrębniamy fotografowany obiekt z całości zdj. i przez to go podkreślamy. A na samym końcu obróbka. Ja zapisuje zdj. w formacie RAW, taki format daje bardzo duże możliwości jeśli chodzi o edycję zdjęć. Oczywiście czasami wystarczy troszkę szczęścia i jest super zdj. Nie ma sensu przetrzymywać na siłę ryb poza ich naturalnym środowiskiem tylko po to żeby zrobić zdj. Dlatego warto wiedzieć jak do tego podejść wtedy robisz zdj. z automatu bez niepotrzebnej szkody dla ryb
Z tego co piszesz to wnioskuje ,że do fotografi używasz ''lustra'',jak tak to podziwiam.Fotografia to moje drugie hobby,ale nie koniecznie na rybach...dlaczego,chyba z dlatego,że im więcej gratów w wędkarskim ekwipunku tym więcej rzeczy do zgubienia ,zepsucia...tak jak dzisiaj,gdy nad wodą utopiłem mojego ''elekrycznego fajka'',na szczeście blisko miałem do domu i kąpiel tego użądzenia w izopropanolu i suszenie pomogło.Ja lubię robić ''landszafty'' w HDR,lub pobawić się w makro z owadami.
Stacja kolejowa w moim rodzinnym miasteczku:
246939_375281025876547_132609328_n.jpg 97,22 KB 21 Ilość pobrań
Rusałka Admirał:
576386_391803030891013_800634899_n.jpg 62,21 KB 20 Ilość pobrań