Shimano Metanium MG czy moze inny na poczatek?
#41 OFFLINE
Napisano 23 luty 2008 - 10:49
nie calkiem
przyznam sie bardzo nieskromnie, ze ponizsze certyfikaty zostaly popelnione przy niemalym wkladzie mojej osoby, dlatego tez cos o tym wiem
http://www.ecrag.ch/...ifikate_iso.pdf
#42 OFFLINE
Napisano 23 luty 2008 - 11:27
i czas wymiany oleju już naciągają do maksa bo wiedzą jaki to koszt dla firmy a osobówki niech nabijają kasę koncernom Tak więc koledzy nie dajmy się zwariować.
#43 OFFLINE
Napisano 23 luty 2008 - 11:33
#44 OFFLINE
Napisano 23 luty 2008 - 14:42
.
Dosc interesujace, i mysle ze troche pasuje do tematu o ktorym wlasnie dyskutujecie
Atmosfera, nienajgorsza
Załączone pliki
#45 OFFLINE
Napisano 23 luty 2008 - 15:55
Czy z uwagi na łowienie w odzie morskiej i wysokie temperatury używasz innych smarów?? Czytałęm temat o premierze, miejscami trochę się mi wydaje udowadnianiem na siłę, ale... fotki mówią same za siebie - jest totalnie rozp...
I tak myślę czy łowienie w tak wysokich temperaturach i przy zasoleniu nie wymaga użycia innych smarów, oliwek??Bo tak na logikę to wydawać by się mogło ze zwykle używane smary mają inne optimum temperatury, w tak ciepłych miejscach moga mieć inną gęstość?? Zupełnie się na tym nie znam tylko zgaduję, trochę mam do czynienia z rożnymi substancjami polimerowymi (choć to przecież nie smary) i widzę jak drastycznie zmieniają sie pod wpływem temperatury, czasem wzrost o 5 stopni już zamienia je w płyn. Jak jest waszym zdaniem?? I czy nadmiar smaru nie może być niedźwiedzią przysługą dla naszej maszynki wklejając w siebie pył i działająć jak pasta polerska??
Dla Thymallusa i Tornado - miejcie litość na moją ignorancję w temacie, ale jak się nie zapytam to pozostanie mi snucie wymysłów
#46 OFFLINE
Napisano 23 luty 2008 - 19:08
bardzo ciekawe pytanie, na logike sie wydaje że odpowiedz powinna byc twierdzaca, ale ja moge snuc domysły tak jak i Ty
Jesli o konserwacji mowa, to przede wszystkim warto przypomniec artykuł ten:
http://www.jerkbait.pl/?p=158
#47 OFFLINE
Napisano 25 luty 2008 - 08:50
normy jakosciowe, o ktorych piszesz, reguluja jakosc produktu a nie proces jego powstania, miedzynarodowe normy jakosci to np. standard IPC w elektronice, te normy opisuja jakosc produktu i dopuszczalne tolernacje jakosci produktu koncowego jak i czesci skladowych tego produktu (to dotyczy produkcji tychze czesci)
normy ISO opiuja w detalach proces produkcyjny (validacja) i wszystkie jego skladowe (kwalifikacja), np. narzedzia, maszyny a takze same procesy (np. skrawanie, lutowanie, klejenie, itd oraz jego powtarzalnosc), do tego dochodza opisy procesow produkcyjnych pod wzgledem higieny czy tez ochrony srodowiska
juz z tego powodu zadna firma z certyfikatem ISO nie moze sobie zbytnio pozwolic na prace chalupnicza, ze wzgledu na 100% powtarzalnosc procesow
#48 OFFLINE
Napisano 25 luty 2008 - 09:53
Czym innym jest zgodność z normami , certyfikatami , albo procentowy skład elementów umożliwiający identyfikację kraju pochodzenia .
Chciałbym aby ABU ciągle było Uhrfabriken , Pitt ..
#49 OFFLINE
Napisano 25 luty 2008 - 10:36
#50 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 00:16
Świetnie że ktoś to napisał pitt. Niestety, wraz z przyspieszeniem chińskiej gospodarki modne stało się narzekanie, że wszystko to chińszczyzna i nie takie jak dawniej. Niestety ludzie poddani modzie, głusi są często na rzeczowe argumenty, zwłaszcza dotyczące zarządzania, jakością.normy jakosciowe, o ktorych piszesz, reguluja jakosc produktu a nie proces jego powstania
#51 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 06:28
#52 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 08:13
Tak się akurat składa, że w nocy z czwartku na piątek wróciłem z Chin. Byłem tam między innymi w fabryce produkującej kołowrotki i wędki. Mogę powiedzieć jedno: pań w klapkach nie widziałem, za to obrabiarki sterowane komputerowo owszem. Zobacz jak wyglądają strefy przemysłowe w południowych Chinach to zrozumiesz. Swoją drogą najbardziej syfiastą fabrykę serów widziałem we Francji, ser za to był pyszny .Elementy bez wątpienia są firmowe , tych lepszych przynajmniej ..
No a certyfikat nie dotyczy miejsca składania , tylko finalnego wyróbu , zasobu materiałów , zgodności z normami , Pitt'cie ..
Jakaś forma kontroli jakości też pewnie jest stosowana . A efekt miewamy w spragnionych rączkach .
Składa Meksyk , Chiny , Wietnam . Wielcy dają oprawę i nazwy .
Obrazy tych zaawansowanych montowni to nam pozostały chyba po Bondach , Fantomasach i innych filmach akcji .
A w tle jak zwykle pracowite mrówki uboższych nacji ..
#53 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 09:00
Pozdrawiam
Remek
#54 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 09:06
To wszystko co piszesz, że widziałeś to prawda. Jednak nie zmienia to tradycyjnego widzenia produktów pochodzących z Chin. Nasz statystyczny wędkarz nie wie lub nie chce wiedzieć, że częste awarie lub w ogóle niska jakość produktu jest spowodowana tym, że często zamawiany jest produkt z najtańszego surowca, wykonany z wykorzystaniem tanich technologii i taniej robocizny. Następnie tutaj w Europie jego cenę ustala się kilka lub max. kilkanaście procent poniżej wyrobu z lokalnej fabryki i puszcza produkt na rynek.
Później są narzekania, złość. I mówi się, że to dlatego bo Chińskie.
Rynek jednak pokazał już wiele produktów wytwarzanych na terenie Chin, w których jakość czy najnowocześniejsze technologie mogą konkurować z czołowymi producentami na świecie przy zachowaniu niższej ceny. Również w obszarze wędkarstwa jest coraz więcej takich dobrych produktów.
#55 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 09:20
#56 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 09:37
#57 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 09:42
#58 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 14:43
Ja nic o Chinach nie miauknąłem . Bardziej szło mi o schemat , model , sposób organizacji produkcji . Ale jeśli już ; rolę Chin spełniała niedawno Japonia , produkcja stamtąd była symbolem zwyczajowej kichy i tandety . Choćby i numerycznie sterowanej . I japońscy Presley'e .. Zgroza !!
Stąd moje uprzedzenie .
To są fajne terminy . Takie jak komputerowa analiza wzroku . Od razu widzenie lepsze ..
Czas w miejscu jednak nie stoi , kolejni aktorzy wchodzą na scenę .
To przedstawienie ciągle grane ..
#59 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 18:51
#60 OFFLINE
Napisano 26 luty 2008 - 18:54
Panowie: GDZIE TU RYBY I PRZYJEMNOŚĆ WĘDKOWANIA ???
Nad wodą nad wodą