Ja smaru na ośke główną nie pakuję. Chodzi bez tego wyraźnie lżej. Za to co pewien czas kropelke od strony szpulki nanosze na wałek i kręcę.
Jeżeli to miałby być młynek do cięzkiej pracy, a nawet sumowania lub na morze to wtedy tylko smar.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 29 październik 2013 - 21:58
Ja smaru na ośke główną nie pakuję. Chodzi bez tego wyraźnie lżej. Za to co pewien czas kropelke od strony szpulki nanosze na wałek i kręcę.
Jeżeli to miałby być młynek do cięzkiej pracy, a nawet sumowania lub na morze to wtedy tylko smar.
Napisano 29 październik 2013 - 22:50
W starszych kreckach i tych juz trochę spracowanym sama oliwka na os szpuli to zdecydowanie za malo.Co prawda na sucho krecą zdecydownie lzej,ale pod obciazeniem os szpuli na samej oliwie pracujac gora-dol dostaje rowniez delikatnych ruchow poprzecznych, przez co sama się wyrabia, wyrabia sie wewnatrz pinion i elementy odpowiedzialne za posuw.I pozniej są stuki puki mimo,ze na sucho masło.
Napisano 29 październik 2013 - 23:17
Tylko, ze na smarze też będą delikatne ruchy poprzeczne, nie ma rady na to. Wiadomo, ze im gęściej i bardziej przyczepnie tym lepiej. Jak nasmaruje wszystkie elementy gęstym , lepkim smarem to dla zywota młynka będzie najlepiej . Ale mnie to nieodpowiada. Zamiast 10 lat pokręcę najwyzej 9 - trudno sie mówi. Coś za coś.
Napisano 11 listopad 2013 - 15:27
Witam czy ktoś stosował taki smar Naskosil 11 http://allegro.pl/sm...3623923279.html ?
Napisano 11 listopad 2013 - 19:36
Ta "substancja tiksotropowa" to inaczej krzemionka więc do do kołowrotka bym tego nie pchał.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych