Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wybór echosondy!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4238 odpowiedzi w tym temacie

#4221 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 23 grudzień 2024 - 06:32

P487, on 22 Dec 2024 - 19:30, said:

Przeczytałem kilka ostatnich stron i nie trafiłem nic w moim zasięgu ;) co ma najlepszy stosunek cena do jakości do trollingu? Jezioro z zarośniętym dnem, 300ha do 10m. Cena wiadomo im niższa tym lepsza natomiast jak jest coś co zdecydowanie warto mieć to zapłacę ;)

Obecnie najlepsza cena do jakości to Humminbird Helix 9msi G4
jeśli nie ten to Striker 9 lub Eagle 9 TS HD

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

#4222 OFFLINE   P487

P487

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 23 grudzień 2024 - 08:19

Dzięki! Za pomoc akurat przez święta będę miał czas zeby poczytać :)

#4223 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 24 grudzień 2024 - 22:45

Teraz jest mega dobra cena na Strikera 9 do 31 grudnia- sam przepłaciłem w październiku 200zł .I serdecznie ją polecam - ja się nie znam - ale spotkałem gościa na rybach kupił nowego Lowerenca za ok. 3000zł (chyba Hook Reveal )i pomacał mojego i mówi ,ze żałuje ,ze kupił swoją moja dużo lepsza i tańsza . 

Użytkownik Wolti edytował ten post 24 grudzień 2024 - 22:49

#4224 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 25 grudzień 2024 - 08:32

Wolti, on 24 Dec 2024 - 21:45, said:

Teraz jest mega dobra cena na Strikera 9 do 31 grudnia- sam przepłaciłem w październiku 200zł .I serdecznie ją polecam - ja się nie znam - ale spotkałem gościa na rybach kupił nowego Lowerenca za ok. 3000zł (chyba Hook Reveal )i pomacał mojego i mówi ,ze żałuje ,ze kupił swoją moja dużo lepsza i tańsza . 

Jak jest coś w promocji- może być za chwilę nowe wcielenie tego sprzętu i zależnie czy masz czas i pieniądz( bo nowośći droższe) to czasami warto poczekać, bo różnica w cenie może oznaczać poprawę jakości obrazu itp. Reveal wyszedł średnio mocno, Eagle jest dużo lepszy w wariancie TS i moje subiektywne ratingi plasują go jako nr1 w cenie do 4tys obecnie. Chyba że jest jakaś promocja na elite FS i poniżej 5k mocno- wtedy ona lepsza. 

#4225 OFFLINE   pike_maniak

pike_maniak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 06 styczeń 2025 - 01:19

Proszę o poradę w wyborze pomiędzy:
1. Garmin Echomap Ultra 102sv + LVS34
2. Garmin GPSmap 923xvs + LVS34

Mam okazję kupić je w podobnych kwotach więc pytam tylko o stronę techniczną które echo będzie lepszym wyborem.

#4226 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 06 styczeń 2025 - 07:16

pike_maniak, on 06 Jan 2025 - 00:19, said:

Proszę o poradę w wyborze pomiędzy:
1. Garmin Echomap Ultra 102sv + LVS34
2. Garmin GPSmap 923xvs + LVS34

Mam okazję kupić je w podobnych kwotach więc pytam tylko o stronę techniczną które echo będzie lepszym wyborem

Gpsmap jest lepszym ekranem, wydajniejszym sprzętowo, ale ultra po prostu wygodniejsza. Odpinasz ekran, masz przyciski sterujące do obsługi. Z gpsmap można za to obraz do apki udostępnić- jeśli ma to znaczenie jakiekolwiek dla ciebie. i

#4227 OFFLINE   pike_maniak

pike_maniak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 00:01

Sonary i mapy, on 06 Jan 2025 - 06:16, said:

Gpsmap jest lepszym ekranem, wydajniejszym sprzętowo, ale ultra po prostu wygodniejsza. Odpinasz ekran, masz przyciski sterujące do obsługi. Z gpsmap można za to obraz do apki udostępnić- jeśli ma to znaczenie jakiekolwiek dla ciebie. i

Co masz na myśli wydajniejszy sprzętowo?Ultra ma wiekszy ekran wiec to jest na plus. Czy ekran jest odczuwalnie słabszy, czy moze to raczej specyfikacja i suche dane? Zastanawiam się czy będę w stanie zauważyć różnicę jakości obrazu kosztem rozmiaru?

Jeśli chodzi o udostępnianie obrazu do apki to czy mógłbym np. użyć tabletu i wyświetlić na nim mapę lub inny rzut gdy na głównym ekranie Garmina mialbym live'a, czy jest to tylko dublowanie ekranu?

#4228 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1520 postów

Napisano 08 styczeń 2025 - 10:50

Mam pytanko - mam echo lowrance 16 hds live [nie pro], przy użyciu apki lowrance jestem w stanie przezucic obraz z echa na tel bądź tablet a w drugą stronę istnieje taka możliwość? Chciałbym np obejrzeć filmik na tel i rzucić obraz na echo?

#4229 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 08 styczeń 2025 - 13:15

womaly23, on 08 Jan 2025 - 09:50, said:

Mam pytanko - mam echo lowrance 16 hds live [nie pro], przy użyciu apki lowrance jestem w stanie przezucic obraz z echa na tel bądź tablet a w drugą stronę istnieje taka możliwość? Chciałbym np obejrzeć filmik na tel i rzucić obraz na echo?

Istnieje poprzez kabel HDMI in do echa. Bez dźwięku będzie ale to nie problem - jakiś głośnik BT i po temacie. 

#4230 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1520 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 00:55

Dziękuję, jak zwykle jeates niezawodny :)

#4231 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 09 styczeń 2025 - 07:01

womaly23, on 08 Jan 2025 - 23:55, said:

Dziękuję, jak zwykle jeates niezawodny :)

W ten sposób można przerzucać sobie obraz echosond, które mają interfejs hdmi, fakt, ze drogie to jest z założenia ale jak ktoś ma taki zestaw- to może kombinować, by było wygodniej dla oczu- na dużym ekranie. 

#4232 OFFLINE   sypki

sypki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 13 styczeń 2025 - 12:06

Witam. Jestem w trakcie wybierania echosondy, pooniewaz ze starym lowrance HDS 5  zostalem juz daleko w tyle. Po lekturze na forum i You tube skalniam sie dalej w kierunku marki lowrance. Moje oczekiwania to mozliwosc tworzenia map jezior, rozbudowa sprzetu pod Live i byc moze w przyszlosci zintegrowanie echa z elektrycznym silniikiem dziobowym. Budzet do raczej kilka,a nie kilkanascie tysiecy. Wybór kreci sie wokol lowrance eagle eye 9, a elite 9. Wiem ze ta pierwsza uniemozliwia parowanie z silnikem elektr. ; ale z kolei cena jest kuszaca. Druga z kolei z active targetem pozniej bedzie drozsza. Moje pytanie jest do osob uzytkujacym ww sprzety. 

Czy jestescie zadowleni z parametrow tych echosond, czy byc moze po okresie uzytkowania zmienili byscie sprzet nawet doplacajac wiecej. Z gory dziekuje za rady w kierunju serii HDS.

#4233 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 13 styczeń 2025 - 12:50

sypki, on 13 Jan 2025 - 11:06, said:

Witam. Jestem w trakcie wybierania echosondy, pooniewaz ze starym lowrance HDS 5  zostalem juz daleko w tyle. Po lekturze na forum i You tube skalniam sie dalej w kierunku marki lowrance. Moje oczekiwania to mozliwosc tworzenia map jezior, rozbudowa sprzetu pod Live i byc moze w przyszlosci zintegrowanie echa z elektrycznym silniikiem dziobowym. Budzet do raczej kilka,a nie kilkanascie tysiecy. Wybór kreci sie wokol lowrance eagle eye 9, a elite 9. Wiem ze ta pierwsza uniemozliwia parowanie z silnikem elektr. ; ale z kolei cena jest kuszaca. Druga z kolei z active targetem pozniej bedzie drozsza. Moje pytanie jest do osob uzytkujacym ww sprzety. 

Czy jestescie zadowleni z parametrow tych echosond, czy byc moze po okresie uzytkowania zmienili byscie sprzet nawet doplacajac wiecej. Z gory dziekuje za rady w kierunju serii HDS.

Kup używany HDS Live  i tyle. 

FS- problematyczna integracja z dziobówką(na chwilę obecną nie ma dziobówek 12V do tego, bo Motorguide przestał istnieć- wykupiony przez Lowrance)

Eye-9 ekran ok ale jak sam widzisz nie daje ci możliwości rozbudowy zestawu o live czy nawigację. Tak czy owak jak chcesz mieć live na pokładzie- trzeba będzie kupić drugi ekran przyszościowo. Ten ekran jest stosunkowo "młody" nie wiem jak ze sprzedażą, póki co nikt nie pisał do mnie z problemami od przetwornika, które to gnębiły hooka reveal TS

#4234 OFFLINE   sypki

sypki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 13 styczeń 2025 - 16:51

Dziekuje za odpowiedz. A czy np. uzywany HDS PRO9 pogodzi te wymagania?

#4235 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4915 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 13 styczeń 2025 - 16:55

sypki, on 13 Jan 2025 - 15:51, said:

Dziekuje za odpowiedz. A czy np. uzywany HDS PRO9 pogodzi te wymagania?

Jest optymalnym rozwiązaniem- otwarta architektura do rozbudowy w przyszłości. 

#4236 OFFLINE   sypki

sypki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 13 styczeń 2025 - 17:20

Dziekuje za info

#4237 OFFLINE   MT583

MT583

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 10:02

Witam, czy mógłby się ktoś podzielić opinią o simrad evo3s? Chętnie poznam wady i zalety, ewentualne porównania do lowrance hds/fs.

#4238 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1670 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 30 styczeń 2025 - 08:55

Cześć,

testował już ktoś

https://www.garmin.com/pl-PL/p/665274

czy tego typu urządzenia zastępują już w 100 % potrzeby zwykłych, prostych echosond?

Jeśli tak, to rozwiązywałoby to problem przewozu zwykłego echa w przypadku wypadów samolotowych, gdzie problemem jest akumulator.

Użytkownik wojciiech edytował ten post 30 styczeń 2025 - 08:55

#4239 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1491 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 30 styczeń 2025 - 09:14

wojciiech, on 30 Jan 2025 - 07:55, said:

Cześć,

testował już ktoś

https://www.garmin.com/pl-PL/p/665274

czy tego typu urządzenia zastępują już w 100 % potrzeby zwykłych, prostych echosond?

Jeśli tak, to rozwiązywałoby to problem przewozu zwykłego echa w przypadku wypadów samolotowych, gdzie problemem jest akumulator.

Cześć. Mam tę kulkę z gps i używam na lodzie (jak był lód oczywiście). Sprawdza się ok, jest dostęp do map społecznościowych, można sobie góreczki obcykać. Co do obrazu to na potrzeby lodu wystarcza. Jako standardowa echosonda na łodzi - imho, słabo. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 30 styczeń 2025 - 09:15

• wojciiech i Sonary i mapy lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych