Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na troć z rzeki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
247 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 29 czerwiec 2020 - 07:11

Przerobiłem lub mam kilkanaście wędek trociowych na przestrzeni ostatnich lat. Aktualnie niezmiernie ciężko kupić blank predestynowany pod łowienie troci w rzece. Niszowy produkt. Jedna z opcji jest adaptacja blanków przeznaczonych do innych metod. Nawet te opisane Salomon & steelhead to jakieś amerykańskie dziwadła do połowów na spławik itp. Warto rozważyć pod co ma być ten kij. Plecionka lub żyłka mocno determinuje wybór. Jeśli i jedno i drugie wchodzi w grę, to od biedy postawiłbym na Avida 2,9 do 56g. Stara dobra szkoła. Ciężkawy. Ale znośny wagowo. Co istotne, to daje się kupić bez większych problemów w zakładanym budżecie.
Wspomniane wyżej Blue Rapidow miałem dwa - 3m do 35 i 50g. Jeszcze z produkcji New Zeland. Lekkie i mega szybkie. Ale do plecionki mi nie pasowały. Oba też pękły. Pewnie to kwestia łowienia po krzakach. Zawsze się gdzieś puknie stuknie itd. Zdecydowanie lepszy wybór z CD, to Taiaha, ta do 35g. Pod plecionkę całkiem interesujący patyk. Jedynie pod żyłkę był za miękki dla mnie.
Miałem ww. Daiwy Whiskery. Koszmarnie ciężkie kije. Łatwiej nabawić się kontuzji zwanej łokciem tenisisty niż sprawnie operować tak fatalnie wyważonymi wędkami. Szybko się pozbyłem.
Ze starych i nieśmiertelnych pozostały mi Hardy, ale te sprzed chińskiej ery. Obskakują żyłkę i plecionkę. Oskrobane i przezbrojone dają radę. Warto sięgnąć po węglowe serie Fibatube, Sovereign czy Favourite. Tylko ciężko już znaleźć. Także ceny są od Sasa do lasa.
Z ostatnich wypustów Hardy nie ma co kupić. Koszt nieadekwatny do walorów. Koszmarne ugięcie, papierowe ścianki. Kupiłem i się srodze rozczarowałem. Strata pieniędzy.
Przy niskim budżecie warto rozejrzeć się za Shimano Beastmaster z pierwszych serii. Te do 50g spokojnie ogarniają trocie. W tysiącu złotych da się kupić i pewnie przezbroić na bardziej nowoczesne przelotki łapiąc przy okazji dobry balans.
Na koniec coś z polskiej dystrybucji - Blaas Slim Nano. Mam 20lbs, a 25lbs jest w trakcie zbrojenia. 20 ciut miękka. Prędzej na morze. 25 w sam raz, ze wskazaniem pod plecionkę. Gumowaty blank o wzorowym ugięciu. Przy tym dający się w miarę dobrze wyważyć. Cienki jak długopis. Co ciekawe można zamówić typowy łososiowy kolor, czyli burgund ;) Problemem jest cena na pewno przekraczająca 1 tys. zł.
Pewnie jeszcze kilka wędek bym tu opisał, tylko musiałbym sobie je przypomnieć :). Lata przerzucania sprzętu powoduje, że o części wędek zapomniałem. Widać nie trafiły w mój gust ;) Warto pamiętać, że każdy łowi inaczej i też inny typ pracy wędek preferuje. Coś jest na rzeczy w powiedzeniu jeden woli ogórki dugi ogrodnika córki :)

Taka mala refleksja, bo w tematach takich i podobnych wypowiadalem sie wileokrotnie i w roznych mediach, czego jak sadze nie nalezy powtarzac.

Swoj ideal znalazlem i opisywalem go pokazujac zdjecia, nie rozni sie bardzo od Krzyskowego  ;)

Ale do rzeczy.

Co jakis czas, chce sie komus z forum, kto ma doswiadczenie i wynikajaca z niej wiedze rozniaca sie mocno o tej z: yt,fotela czy wieczorow "morskich opowiesci" przy piwku i napisze pare sensownych slow...

Ja jednak coraz czesciej mam wrazenie dejavu czytajac watki o doborze sprzetu. Moze to juz starosc, albo jakies pierwsze niedomagania umyslowe ;) ale...

Tak zwane "kanony" od ktorych kazdy musi znalezc swoje indywidualne odstepstwo sa od lat znane, wielokrotnie opisywane, odswiezane i odmieniane przez wszystkie mozliwe przypadki.

Jakos obalaczy wszelkich wedkarskich zabobonow i mitow jest na peczki i wciaz ich przybywa, jednak chec do empirycznego odnalezienia tej "swojej drogi", ktora od lat wiedzie przez godziny i dni nad woda,- ubywa...

Smutne jest to, ze to co napisalem, mozna w gruncie rzeczy wkleic do dowolnego watku sprzetowego po podobnych wypowiedziach jak ta Krzyskowa, ktora cytuje.

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 29 czerwiec 2020 - 07:16

#122 OFFLINE   cast64

cast64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaBiałogard
  • Imię:Wojciech

Napisano 29 czerwiec 2020 - 07:53

Koledze @Adam976 niepotrzebna jest recenzja postów tylko konkret,który zawarł w tytule.

#123 OFFLINE   K.Kalisz

K.Kalisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaGórny Śląsk

Napisano 29 czerwiec 2020 - 08:14

Witam.
Jaką wędkę kupić do połowu troci i łososia na pomorskich rzekach, Słupia, Parsęta. Chodzi mi o długiego kija ok 3 metrów lub dłużej. Budżet ok 1k. Błaszki ok 20 do 40 g.

Może St Croix Avid AVS90HF2 (do 56g)

#124 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 29 czerwiec 2020 - 10:38

Avid Ci styknie. Łowię takim bardzo długo i nie szukam już nic innego na siłę.

#125 OFFLINE   Adam976

Adam976

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • Imię:Adam

Napisano 29 czerwiec 2020 - 12:13

Avid Ci styknie. Łowię takim bardzo długo i nie szukam już nic innego na siłę.

A jak prowadzisz obrotówkę 3 w szybkim nurcie nie wygina Ci się wędka, jak by się ciągnęło coś ciężkiego i ma się wrażenie że cięgnie się guzy kawał zielska. Chodzi mi o taki kij aby się nie uginał przy prowadzeniu wiekszej przynęty w szybkim nurcie.

#126 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 29 czerwiec 2020 - 14:18

Avid ma bardzo progresywną akcję i niezbyt spolegliwą szczytówkę. Obrotowkami ok 20 gram połowisz w komforcie. Ja łowię na sznurek i mimo tego, że to dość sztywna i mocna wędka spadów miałem bardzo mało.

#127 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 29 czerwiec 2020 - 20:09

Avid 290cm do 56g naprawdę łączy w sobie dwie sprzeczne rzeczy. Idealnie miota zarówno lekkimi jak i ciężkimi przynetami. Szczytówka dobrze radzi sobie z rzucaniem ledwie kilkugramowymi woblerkami, ale i nie klęka pod ciężkimi wahadłami, czy obrotowkami prowadzonymi w nurcie. W tej cenie ciężko znaleźć coś sensowniejszego.

Użytkownik Krab edytował ten post 29 czerwiec 2020 - 20:10

• Mysha i neo72 lubią to

#128 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 852 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 czerwiec 2020 - 21:04

cyt. " Mieszkam nad Słupią to mogę codziennie tu wędkować. Kołobrzeg to rodzinne miasto to też nad Parsętą bywam." - z całym szacunkiem

i Ty kolego nie wiesz jakiego kija dobrać sobie na troć ?????? :lol: :lol: :lol: :lol:

#129 OFFLINE   Adam976

Adam976

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 29 czerwiec 2020 - 21:35

cyt. " Mieszkam nad Słupią to mogę codziennie tu wędkować. Kołobrzeg to rodzinne miasto to też nad Parsętą bywam." - z całym szacunkiem
i Ty kolego nie wiesz jakiego kija dobrać sobie na troć ?????? :lol: :lol: :lol: :lol:

No właśnie nie wiem bo nie stać mnie kupić kilkanaście kiju i testować. Dla tego doradzam się tu ludzi którzy już coś przetestowali. Miałem niby typowo na troć 3 kije, sprzedawca zachwalał ale wszystko to lipa uginały się pod obrotówką w nurcie a wyrzut 40-80 i 50 -100. Po waszych recenzjach bliżej mi do avid taki jest 320 cm. AVC106HM2. Zastanawiam się tylko przy tym kiju jest akcja Mod i czym to się różni od Fast.

#130 ONLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 29 czerwiec 2020 - 23:06

Po pierwsze. Posłuchaj Krzyśka. Łowi ryby, przerzucił kupę wędek i wie co pisze.

Po drugie. Po jakiego grzyba potrzebna Ci wędka 3.20? Na nawisy lodowe?

Ktoś pytał się o Salmonoida. Dla mnie to świetny kij na morze i np. wielkorzeczna boleniówka. Na rzeczne trocie to tylko okazjonalnie.

#131 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Gorski

Napisano 29 czerwiec 2020 - 23:39

Mailem taki sam problem  mam teraz z 10 wędek bo słuchałem innych  .Zacznij od tego czy jest tu ktoś kto tam na tej rzece łowi ,czego używa wędka , przynęty    i spróbuj się z nim spotkać i protestować jaj kolega po kiju . Avid wydaje się być dobrym rozwiązaniem ,ale ja nie znam rzeki i przynęt za to znam avida .    

Dodam tylko ze 96 wdaje się być optymalna długością MH bądź H  

Użytkownik GREK edytował ten post 29 czerwiec 2020 - 23:44

#132 OFFLINE   Adam976

Adam976

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 29 czerwiec 2020 - 23:47

Po pierwsze. Posłuchaj Krzyśka. Łowi ryby, przerzucił kupę wędek i wie co pisze.

Po drugie. Po jakiego grzyba potrzebna Ci wędka 3.20? Na nawisy lodowe?

Nawisy lodowe to raczej mniej bo zimy jakie u nas są to wszyscy wiemy,  chodzi o trawy. Teraz rzeka zarośnięta i jak dłuższy kijek to można przynętę za roślinnością prowadzić. Mam 3 metrowego obecnie i nie raz brakuje cm.

Jeszcze jedno pytanko, jak na wędce podają Linka (kg): 6-12,5 to przy użyciu linki o wytrzymałości 24 kg mogę uszkodzić wędkę ?

Użytkownik Adam976 edytował ten post 30 czerwiec 2020 - 00:37

#133 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 30 czerwiec 2020 - 05:15

AVS96HF2.

#134 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 30 czerwiec 2020 - 06:16

Adam,- mysle, ze dla wiekszosci z piszacych w tym watku jest juz oczywiste, ze jestes spinningista poczatkujacym, co sugeruje wiele twoich pytan. Nie ma w tym oczywiscie nic zlego czy wstydliwego.

Podobnie jak nie ma nic zlego w checi nie wydawania pieniedzy na cos, co sie nie ma prawa sprawdzic, albo na to czego kolega z forum wlaie sie chce pozbyc itd....

Szansa, ze kupisz dzieki poradom nawet nabardziej rzyczlliwych ci kolegow  wedke ktora bedzie miala dozywocie u ciebie jest podona do szansy na 6-ke w Totka.

Najprostsze kanony o ktorych pisalem czyli 2,7-3m moc ok 25lb cw 10-50g i mozliwie jak najnizsza zamiast maxymalna mozliwa cena, niech beda dla ciebie wektorami poszukiwan.

A potem tylko badz nad rzeka jak najczesciej, sprobuj zaprzyjaznic sie z tym kijem, wsluchaj sie w jego mozliwosci i wykorzystaj je do swojego lowienia.

Olej "specjalistyczne" mity bo dlugosc 3,2 albo wiecej w niczym oprocz bolu pod lopatka ci nie pomoze! Jak ktos nie umie cicho podejsc do trudnego miejsca, przeanalizowac optymalnego mozliwego poprowadzenia wabia, to nawet 5m bolonka mu nie pomze zlowic ryby. Wystawic kija za krzaczek czy nawis to slogan wygody a nie synonim zlowienia ryby.

A co z podbieraniem ryby na dlugasie jak w bok sie nie da bo krzaki a nad glowa nawis z galezi? itd,itp....Nie mowiac o przedzieraniu sie przez bardzo dobrze zarosniete latem miejscowki... 

Niech ci bedzie przykladem np: to ze jeden z najlepszych polskich trociarzy - Jozek Sendal, lowi pewnie do dzis kijem 2,7m i nie chce dluzszego, przynajmniej nigdy wczesniej nie slyszalem tego od niego. Sam eksperymentowalem w letnim lowieniu nad Parseta z kijem 2,1m i nie uwazam tego za kompletny idiotyzm. W wielu letnich miejscach mialo to sens i dawalo ryby, nie mowiac o logistyce w trakcie krotkich letnich wypadow.

Koledzy latajacy z kijami 3m nie byli w stanie z zachowaniem ostroznosci i nie sploszenia ryby w ciagu jednego wieczoru zrobic tyle miejscowek co ja z krociakiem. To ze kilka fajnych miejsc musialem odpuscic tez jak sadze jest oczywiste...

Kolejnym mitem ktory zawsze podnosza teoretycy trociowania jest wygieta szczytowka w trakcie prowadzenia blachy w silnym nurcie. Pewnie, ze jak cala szczytowka "lezy" i wykozystala juz cala swa moc do pokonania nurtu to wydaje sie, ze nie ma juz sily do zaciecia. Gwarantuje ci jednak ze nieczula na prowadzenie w takich warunkach szczytowka rowniez nie zatnie ryby a jak juz zatnie to na 100% w holu stracisz te rybe.  

Reasumujac kup jakas srednia trociowke, za jakies nieduze pieniadze i low jak najwiecej sie da, wtedy bedziesz wiedzial sam jakie cechy ma miec "twoja trociowka".

Wazne jest moim zdaniem zeby kij pracowal pod obciiazeniem jak resor,- caly, lacznie z dolnikiem (akcja moderate), takie kije maja najczesciej 20-30cm odcinek szczytowki dosc sztywny dajacy pewne zaciecia a potem juz pelna amortyzacje co daje ryby na brzegu...Z mojego doswiadczenia wynika takze, ze tak zachowujacy sie kij jest optymalnym do lowienia na przynety twarde w warunkach jakie stwarzaja Parseta i Slupia.

PS

Odezwij sie moze do Janusza Walaszewskiego, to jedna z osob najlepiej znajacych Parsete (tu na forum) umow sie z nim pomacaj czym lowi. Janusz ma pojecie o sprzecie i lowieniu troci.

Ponadto masz w Kolobrzegu sklep Krzyska Wyrwisza, takze sprawnego trociarza i bardzo rzyczliwego czlowieka.

powodzenia

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 30 czerwiec 2020 - 06:45

#135 ONLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 30 czerwiec 2020 - 06:53

Mądrego to i mądrze posłuchać. Ciężko mi równać się z wyżej wymienionymi kolegami lub z Krzysztofem, ale kilka letnich troci złowiłem. Używałem wędek o długości od 2,6 do 2,9. Do tego wodery lub spodniobuty i bardzo mało było miejsc, które musiałabym odpuszczać. Największego srebrnego wyjąłem na Dragona Moderate 10-35 g 2.90. Longa 3 można było na nim prowadzić. Ryby kontrolować też 😁. Słup telegraficzny to to nie jest.

#136 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 30 czerwiec 2020 - 14:31

.......................... Miałem niby typowo na troć 3 kije, sprzedawca zachwalał ale wszystko to lipa uginały się pod obrotówką w nurcie a wyrzut 40-80 i 50 -100...........................................

Nie pomyślałeś, że kije mają się uginać? To nie trzonek od .... ;)  Poza tym latem nie wleczesz obrotówki pod prąd. Może sporadycznie. Częściej w poprzek i z nurtem. Troć to szybka ryba, zdąży, nawet jak ma zawrócić :D

#137 OFFLINE   Adam976

Adam976

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 30 czerwiec 2020 - 17:44

Nie pomyślałeś, że kije mają się uginać? To nie trzonek od .... ;)  Poza tym latem nie wleczesz obrotówki pod prąd. Może sporadycznie. Częściej w poprzek i z nurtem. Troć to szybka ryba, zdąży, nawet jak ma zawrócić :D

Za bardzo nie pomyślałem o tym że więcej spadów jest przy sztywnych kijach a miałem ich sporo. Nawet tego roku w maju miałem dużą srebrną  rybkę i też spadła. Może za sztywne kije szukam i używam.

#138 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania

Napisano 01 lipiec 2020 - 00:06

Ja ostatniego srebrniaka którego złowiłem miał 5 kg  .Narzędzie to awid 96 do 21 gram . Ja uważam ze wędka to jedno  inna sprawa to jakości i wielkości kotwic  . Kolega Rheinangler dobrze mówi . Dodam ze warunki w jakich biedzisz łowił przynęty i ciąg wody określą czego potrzebujesz .

Użytkownik GREK edytował ten post 01 lipiec 2020 - 00:07

#139 OFFLINE   BECA

BECA

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 01 lipiec 2020 - 19:05

Jeśli ktoś miał w ręku oby dwa avidy może podzieli się opinią który kij czy do 28g czy 56g będzie lepszym wyborem. Jak to się ma do łowienia plecionka .

#140 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania

Napisano 01 lipiec 2020 - 20:39

Z ryba poradzi sobie ten do 28 gr  nawet z metrowym łososiem ,jest taka kwestia  czy poradzi cobie z przynęto .Mozna  jeszcze  ewentualnie kupić 2.75 . do 28 gr . pamiętajcie ze ta wędka ma krotką rękojeści(nie każdemu to pasuje ) plus takiego rozwiązania części robocza się wydłuża i czasami łatwiej operować takim kijem .  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych