Z mojego doświadczenia, (a muszę przyznać że, od długiego czasu chciałem zrobić sobie takie stery) wynika że:
Podgrzewanie między dwoma łyżeczkami nie zdało egzaminu, bo aby wygiąć poliwęglan do odpowiedniego kształtu potrzebna jest dosyć wysoka temperatura i zazwyczaj kończy się to rozlaniem poliwęglanu.
Podgrzewanie samego poliwęglany i formowanie go na jakiejś kształtce jest dosyć pracochłonne, do tego, też musimy uważać aby go nie przegrzać. Metoda możliwa ale strasznie pracochłonna.
Najlepsza metoda, to formowanie poliwęglanu na zimno, idealna to tego byłaby praska, ale nie taka z kulki i nakrętki, bo jest to troszkę inny rodzaj steru o który tutaj chodzi (nie wiem dlaczego ale Francuzi i Włosi lubowali się w takich sterach).
W fińskich i islandzkich wobkach ten ster wygląda troszkę inaczej i trudniej go zrobic samemu z prostej płytki.
Polecam szczypce okrągłe, do tego jakieś kawałki rurek, do nałożenia na nie i mozolne wyginanie na zimno.
Myślę nad jakąś praską, do wygniecenia takiego kształtu ,ale jest to mocno skomplikowane.