Sprawdź jakie jest lb wędzisk i według tego dopasuj wytrzymałość plecionki. Deklarowane CW raczej nie ma wiele wspólnego z mocą wędziska. Przy dopasowaniu możesz wziąć pod uwagę, że polscy dystrybutorzy zawyżają parametry plecionki w granicach 30-40%, bo przecież kto kupiłby plecionkę, która de facto ma 20lb, lepiej napisać, że ma 28, to nie ma niczego wspólnego z rzeczywistością, ale jak brzmi...!
Na marginesie, mam ambiwalentny stosunek do Power Pro, opinie o jej doskonałości są oklepane i na wyrost. Nie wskażę innej, bo "każdy ma swoich znajomych", ale odradzam.
Moje zdanie - wytrzymałość plecionki nie powinna przekraczać mocy wędziska. Ale to moje zdanie, wcale nie musi być bardziej mojsze od Twojego.
Nie wiem jakie lb bo westin dziwnie opisuje te kije pod kątem lbs. Jest to w4 powercast 40-140 i W3 jerkbait 20-80. Chodzi mi o to żeby nie przesadzić z grubością i mocą plecionki, ale żeby też nie tracić za dużo przynęt przy ostrzałach zwłasza jako początkujący w castingu. Myślałem żeby do mocniejszego dać 30lb a do jerków 20lb.
Domyślam się że są lepsze plecionki ale jakoś od początku łowiłem power pro i nigdy mnie nie zawiodła więc nie szukałem nic innego. Raz tylko miałem p-line. 4 sploty są ok, szum na przelotkach mi nie przeszkadza. W tych japońskich które ostatnio są najczęściej polecane w ogóle się nie orientuję. Dziwnie są opisywane, nie wiem jak to się ma do plecionek z USA.