witam.
<...> mam 260, ktory jest moim glownym kolowrotkiem spinningowym od kilku lat (wedkuje sporo byly momenty, ze kilka h dziennie codziennie). kolowrotek kiedys popuszczal na oporowce, ale po dokladnym umyci przeszlo.
pozniej zauwazylem, ze przy skrecaniu nie jestem wstanie skrecic kablaka ciasno (znaczy po obu stronach byl luz delikatny).
Ale to co sie stalo kilka dni temu mnie zaskoczylo - nie dosc, ze oporowka zaczela popuszczac to jednoczesnie zaczal sie uchylac kablak (nie do konca moze do polowy - styknie by linka w sposob niekontrolowany opuszczala szpule - oba dzieja sie tylko przy silowym szarpaniu na zaczepie wykorzystujac niemal 100% hamulca - szczupaczka +- 50 cm holowalem bez jakichkolwiek ceregieli).
Rozebralem dzisiaj kolowrotek i tak :
sprezyna kablaka na moje wyglada ok (bez kablaka ciezko ten zagiety drucik, przez ktory przechodzi przez sprezyne wcisnac do rotora bo sprezyna na tyle sie rozpiera (nie wiem jak byc powinno mam delikatne problemy zlozyc to do kupy bo mi sprezyna wadzi po mojemu to wyglada ok).
na elementach kablaka nie widac jakis nadmiernych wytarc wiec sobie mysle TTTM.
Oporowka sie zaczne martwic jak dalej bedzie puszczac po umyciu (rekami nie jestem w stanie pokrecic rotorem tak by oporowka przeskoczyla mam wrazenie, ze plastik oporowki zaczyna sie poddawac bo czuje taki miekki, ale stanowczy opor, ale nic nie puszcza).
ps mam jeszcze 360 i ja sobie przynioslem dla porownania. (rzadko jej uzywam, ale nie mialem nigdy problemow).
luz w punktach mocowania kablaka jest zdecydowanie mniejszy (w 260 moge uniesc kraniec kablaka luzno o jakies 3-5mm zanim poczuje opor sprezyny i wszystko lata dosyc luzno, w 360 mimo luzow sprezyne czuc od razu).
reasumujac:
mam wrazenie, ze oba konca kablaka (jak i mocowanie drutu przy rolce i z drugiej strony) sa wyrobione + ew sprezynka luzna.
Spotkal sie ktos z takim uszkodzeniem w slammerze? da sie to jakos reanimowac czy lepiej kupic caly kablak?
I czy pomoze. bo jak mam dac 30 czy 40 $ za taki kablak (jeszcze nie szukalem) z szansa 50/50 na poprawe to wole dodac 50$ i sobie kupic nowy kreciol