Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Świder

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   kmr1

kmr1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 448 postów
  • LokalizacjaBug i okolice
  • Imię:Krzysztof

Napisano 28 kwiecień 2017 - 08:11

Tomek, byłem w niedzielę 23.04 od Dłużewa w górę Świdra. Woda całkiem wysoka, jak na tę rzekę. Dwa brania - urwany szczupak (moja wina, nie dałem przyponu), drugi wyjęty - równy wymiar. Ryby silne. Na lekkim zestawie okoniowym trochę poszalały. Okoń nieaktywny, pozostałych rybek brak. Przynęty malutkie, obrotki 00 - 1, małe gumki, micro jigi. Pogoda bardzo zmienna, słońce, deszcz a nawet śnieg :o, silny wiatr.

W tym kanale coś jeszcze pływa...

• grey lubi to

#102 OFFLINE   Tomrusz

Tomrusz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 postów
  • LokalizacjaMińsk Mazowiecki
  • Imię:Tomek

Napisano 28 kwiecień 2017 - 08:20

Tomek, byłem w niedzielę 23.04 od Dłużewa w górę Świdra. Woda całkiem wysoka, jak na tę rzekę. Dwa brania - urwany szczupak (moja wina, nie dałem przyponu), drugi wyjęty - równy wymiar. Ryby silne. Na lekkim zestawie okoniowym trochę poszalały. Okoń nieaktywny, pozostałych rybek brak. Przynęty malutkie, obrotki 00 - 1, małe gumki, micro jigi. Pogoda bardzo zmienna, słońce, deszcz a nawet śnieg :o, silny wiatr.

W tym kanale coś jeszcze pływa...

Dzięki za info przejdę się do Starogrodu i z powrotem

• agabrys lubi to

#103 OFFLINE   TTT.

TTT.

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 203 postów

Napisano 28 kwiecień 2017 - 10:17

Aktualnie woda dość wysoka i mętna i cały czas przybiera..bylem tydzien temu bez rewelacji 3 okonki 2 długopisy i trochę płotek na microjiga

#104 OFFLINE   grey

grey

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr P

Napisano 28 kwiecień 2017 - 21:08

Kiedyś w tym kanałowym odcinku zadomowiły się ładne szczupłe,ale ok.5 lat temu dowiedzieliśmy się z kolegą że odcinkiem tym zajęli się elektrycy ( były milicjant na emeryturze)no i woda opustoszała. :angry: Na tym krótkim odcinku przy ASP też się trafiają, nawet ładne.Nie ma się czym zniechęcać zapomniana woda mogła się odrodzić.  :rolleyes: Pozdrawiam i czekam na info.

• kmr1 lubi to

#105 OFFLINE   kmr1

kmr1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 448 postów
  • LokalizacjaBug i okolice
  • Imię:Krzysztof

Napisano 28 kwiecień 2017 - 21:10

Kiedyś w tym kanałowym odcinku zadomowiły się ładne szczupłe,ale ok.5 lat temu dowiedzieliśmy się z kolegą że odcinkiem tym zajęli się elektrycy ( były milicjant na emeryturze)no i woda opustoszała. :angry: Na tym krótkim odcinku przy ASP też się trafiają, nawet ładne.Nie ma się czym zniechęcać zapomniana woda mogła się odrodzić. :rolleyes: Pozdrawiam i czekam na info.

I niech tak pozostanie zapomniana ... Przecież to zwykły rów melioracyjny

Tapnięte smarkfonem

#106 OFFLINE   TTT.

TTT.

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 203 postów

Napisano 29 kwiecień 2017 - 08:51

Jest też troche ładnego klenie sporo powyżej Dłużewa, fakt że miejscowi elektrycy robią swoje cały czas..na jesieni fajnie się łowiło garbusy w Starogrodzie.niemniej jednak wolę odcinek rezerwatowy :)

#107 OFFLINE   struc

struc

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 04 maj 2017 - 14:16

Taki ciekawy artykuł znalazłem, temat bardzo świeży...
https://linia.com.pl...iem-po-swidrze/

Użytkownik struc edytował ten post 04 maj 2017 - 15:12

#108 OFFLINE   struc

struc

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 04 maj 2017 - 15:10

Dziękuję za bezinteresowną złośliwość :)
Dla wyjaśnienia (niechętym słowu pisanemu) dodam, że zamieszczony artykuł traktuje o oficjalnym porozumieniu miłośników kajakarstwa z RDOŚ i władzami regionu w sprawie utworzenia szlaku kajakowego na Świdrze, a także o przywróceniu pierwotnego (?) przepływu wody, czyli wolniejszego, w tej rzece co spowodowałoby utracenie przez nią obecnego, górskiego charakteru ...

#109 OFFLINE   TTT.

TTT.

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 203 postów

Napisano 04 maj 2017 - 15:42

No to połowiłem sobie w względnym spokoju... :(

#110 OFFLINE   Seba1994

Seba1994

Forumowicz

• Giełda komercyjna
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Sebastian
  • Nazwisko:Rybitwa

Napisano 04 maj 2017 - 20:38

Byłem wczoraj, 500m od ujścia woda ledwo płynie, ryby weszlo sporo, ale co z tego jak kajaków dziesiątki...

#111 OFFLINE   Matt

Matt

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Stefanowicz

Napisano 05 maj 2017 - 09:49

Byłem wczoraj, 500m od ujścia woda ledwo płynie, ryby weszlo sporo, ale co z tego jak kajaków dziesiątki...

Pływają kajakami przy takiej pogodzie?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#112 OFFLINE   wojwys

wojwys

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek
  • Nazwisko:W.

Napisano 05 maj 2017 - 13:36

Przepraszam za głupie pytanie, ale jak to w końcu jest z tym odcinkiem rezerwatowym - jest tam zakaz łowienia czy nie? Np. na Wiśle w rezerwacie "Wyspy Zawadowskie" łowić można...

Pozdrawiam serdecznie,

W.

#113 OFFLINE   kocmyrz

kocmyrz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 539 postów
  • Lokalizacjastrumyki, szklaki i susz
  • Imię:Jaś
  • Nazwisko:Zaborowski

Napisano 05 maj 2017 - 14:02

Kolego przeczytaj artykuł to będziesz wiedział

#114 OFFLINE   TTT.

TTT.

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 203 postów

Napisano 05 maj 2017 - 19:29

Zakaz jak był z tego co mi wiadomo jest nadal (2 tygodnie temu miałem kontrolę policji i musiałem okazać zezwolenie)

#115 OFFLINE   tost

tost

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 291 postów

Napisano 05 maj 2017 - 20:15

Mimo zakazu kajaki pływają w najlepsze a niedługo będą pływać legalnie.Jest kasa z kajaków,to ludziska potrafili się skrzyknąć ,zwołać parę znaczących osób i zrobić to dla siebie. Biznes kwitnie.
A teraz słowo klucz,cyt.
"Ktoś musi coś zaproponować i wtedy we współpracy z nami prawnie jest możliwe takie udostępnienie – poinformował zastępca Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska".

Co zaproponował OM?
Napewno nie COŚ,bo nic się nie zmieniło pod względem wędkowania mając kwitek PZW.
  • prabart, TTT. i Matt lubią to

#116 OFFLINE   mario_s

mario_s

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 07 maj 2017 - 20:50

szybkie pytanie - majac pozwolnie z RDOS na wedkowanie na Swidrze na odcinku oficjalnie wylaczonym, musze miec oplacona skladke PZW czy tylko mi karta wedkarska + pozwolnie wystarcza?

Swider to moja rzeka z lat mlodosci, mimo ze nadal mieszkam w Otwocku (wczesniej mieszkalem w Swidrze) to nie wedkowalem na niej od 1997/1998 i chetnie bym sie przeszedl i rozejrzal po okolicy wymachujac kijem :)

#117 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 07 maj 2017 - 21:01

szybkie pytanie - majac pozwolnie z RDOS na wedkowanie na Swidrze na odcinku oficjalnie wylaczonym, musze miec oplacona skladke PZW czy tylko mi karta wedkarska + pozwolnie wystarcza?

Swider to moja rzeka z lat mlodosci, mimo ze nadal mieszkam w Otwocku (wczesniej mieszkalem w Swidrze) to nie wedkowalem na niej od 1997/1998 i chetnie bym sie przeszedl i rozejrzal po okolicy wymachujac kijem :)

Wystarczy Ci zezwolenie z RDOŚ + Karta Wędkarska.

#118 OFFLINE   mario_s

mario_s

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 07 maj 2017 - 21:23

Wystarczy Ci zezwolenie z RDOŚ + Karta Wędkarska.

dzieki za info!

jeszcze - nie moge tego znalezc na RDOS, na jak max dlugo mozna uzyskac zezwolenie? 3 lata bez problemu bede mogl uzasadnic

Użytkownik mario_s edytował ten post 07 maj 2017 - 21:30

#119 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 07 maj 2017 - 22:04

Na max 5 lat, gdy spełnisz następujące warunki.

Wskazuje się następujące warunki realizacji odstępstw od zakazów:
1. Ze względu na położenie rezerwatu również na terenach prywatnych ruch pieszy może
odbywać się wyłącznie w pasie o szerokości 1,5 metra od linii brzegu, gdyż zgodnie z art. 27
ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. 2012 r. poz. 145, ze zm.) właściciel
nieruchomości nie może zabronić lub uniemożliwić przechodzenia przez ten obszar,
2. podczas łowienia należy stosować wyłącznie haczyki i kotwiczki bezzadziorowe,
3. wszystkie złowione ryby należy niezwłocznie wypuścić do rzeki w miejscu ich złowienia,
4. Zobowiązuje się Wnioskodawcę do składania Regionalnemu Dyrektorowi Ochrony
Środowiskowa w Warszawie sprawozdań z zakresu wykorzystania niniejszego zezwolenia,
zawierających dane dotyczące gatunku, wielkości i ilości odłowionych ryb w terminie do
31 stycznia każdego roku kalendarzowego.

PS. Postawa Kliencka zdecydowanie odpada. Masz prawa ale musisz też wypełnić obowiązki bo inaczej dupa.

Użytkownik vako edytował ten post 07 maj 2017 - 22:07

#120 OFFLINE   prabart

prabart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaWaWa
  • Imię:Bart

Napisano 21 maj 2017 - 22:52

Z czwartku z okolic ujściaZałączony plik  WP_20170518_001.jpg   43,38 KB   18 Ilość pobrań

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych