Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wodowanie łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 12 marzec 2022 - 12:44

Land cruiser v6 4.0 benzyna, w automacie, wodowanie bez problemu, bez włączania trybow terenowych. Outlander 2.0 bemzyna 4*4 tez sie sprawdzał. Automat wg mnie pomaga i chroni sprzęgło

#282 OFFLINE   morales

morales

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów

Napisano 12 marzec 2022 - 12:49

XC 70 , piach z glina , poniżej linii wody śliskie błotko. Łódź 5 metrów, silnik 100 kg. Wodowanie bez problemu. Raz użyłem przycisku Winter.

#283 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 12 marzec 2022 - 13:07

Tiguan 2.0 TDI w automacie (DSG), wodowanie bez problemu - bez konieczności włączania trybów (OFF ROAD).

Suzuki Grand Vitara V6 w automacie, wodowanie bez problemu,

CRV 2 GEN 2.0 W benzynie ( auomat i manual) - w manualnej skrzyni biegów bez przygazówki - operowania ręcznym i sprzęgłem jest trochę gorzej przy manewrach na trawie z łódką na haku.

Osobiście do jazdy na co dzień i ciągania przyczepki wybieram Automatyczną skrzynię biegów - wygodniejsza.

#284 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 12 marzec 2022 - 14:04

Sorento I 3,3V6 benzyna automat,bez załączania reduktora (z reduktorem wyciągałem samochód kolegi z zapięta przyczepą i łodzią na przyczepie na dzikim slipie nad Wisłą.
Sorento II 2,2 CRDI automat bez zapinania trybu teren (50/50) daje radę.
Sportage QL 2,0 CRDI automat jak wyżej daje radę.

Użytkownik piernik edytował ten post 12 marzec 2022 - 14:06

#285 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 12 marzec 2022 - 18:33

Od początku:

Mała plastikowa łódka 3,3 metra z małą spalina, na przyczepie podłodziowej - slipy: pożal się Boziu. Właściwie nie slipy tylko zjazdy po trawie albo piachu do jeziora.

- Łada Niva 1,7 - jak odpaliła to czasem dawała radę. Ale trzeba było reduktor włączać. Generalnie auto dramat

- Pajero (3.2 diesel o ile dobrze pamiętam) - bez zająknięcia

Skylla 370 z silnikiem 25 na przyczepie Cymerman (sama przyczepa moim zdaniem - dramat) - slipy różne, czasem piach, czasem błoto, czasem normalnie

- Suzuki GV XL7 z 2 litrowym dieslem - nawet na lekkim wzniesieniu trzeba włączać reduktor. Ten silnik do tego auta to jakieś nieporozumienie. Jedna z moich gorszych motoryzacyjnych przygód

- Jeep GC z 3 litrowym dieslem (automat) - bez zająknięcia, bez odpalania reduktorów. Ale samo auto kompletnie nieprzewidywalne. Zdarzyło mi się wzywać pomoc drogową 150 km od domu, bo mechanizm różnicowy się zblokował. 

- Passat Altrack - bez problemów żadnych

Finval 475 z Yamahą 70 - czyli zestaw ważący pewnie z 650 kg - slipy różne ale najczęściej "cywilizowane" chociaż na trawie i piachu też się zdarzało wodować. Łódź najpierw na przyczepie Suskiej, teraz na Pega Multiliner

- Passat Alltrack - bez problemów żadnych

- Volvo XC 70 2,4 D bez problemów żadnych.

- Audi Allroad 3,0 D bez problemów żadnych. 

Użytkownik kruz edytował ten post 12 marzec 2022 - 18:35

• wujek lubi to

#286 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 180 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 12 marzec 2022 - 21:53

Witam kolegów wędkarzy,
potrzebuje opinii ekspertów w temacie holowania i slipowania łódki wędkarskiej. Mianowicie szukam opinii na temat Subaru XV 1.6i (benzyna, automat, 4x4, no i niestety mała moc -114km ) zestawionego z zestawem ważącym około 500-550 kg. Slipowanie głównie (zwłaszcza po zmianie przepisów) na slipach betonowych. Trasy raczej do 100km, sporadycznie dłuższe. Uważacie że Subaru da sobie radę na slipach oraz w trasiei nie będzie zbyt eksploatowane, jednak moc ma nie za dużą.
Pozdrawiam

O jakiej zmianie przepisów mowisz?
Sam ciagam Honda civic VIII 1,8 tylko przód napęd ponton 360 + storma 13.5 + graty na przyczepce i woduje bez problemu nawet w miejscach nie wygodnych nad narwią gdzie nie ma slipów betonowych.

#287 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 13 marzec 2022 - 07:22

O jakiej zmianie przepisów mowisz?
Sam ciagam Honda civic VIII 1,8 tylko przód napęd ponton 360 + storma 13.5 + graty na przyczepce i woduje bez problemu nawet w miejscach nie wygodnych nad narwią gdzie nie ma slipów betonowych.

Tu jest to opisane. Generalnie, o ile dobrze to rozumiem, nie wolno wjeżdżać przyczepą do wody w miejscach, które nie są do tego przeznaczone

https://wiadomosciwe...-wodowac/652767

#288 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 13 marzec 2022 - 07:57

Krzysztof masz rację , napisali to ludzie oderwani od rzeczywistości . W 2021 byłem nad jeziorem 10 dni i tam nie było żadnych slipów tylko zjazdy z trawy . Ale opłatę z łódki pobierają i gdzie tu sens i logika . nikt nie patrzy na ten przepis tylko z trawy łódki wodują , kolega ma tam działkę i nie słyszał żeby kogoś ukarali a kontrole są nawet z drona i jak widzą że ktoś łowi na 3 wędki wtedy podpływają i pokazują filmik i duże kary ładują

#289 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 13 marzec 2022 - 08:00

takie były slipy  :D

Załączone pliki

#290 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 13 marzec 2022 - 10:08

Dzięki Panowie temat naświetlony ,czas na wybór auta w grę wchodzi Toyota Rav-4 ,2,0 benzyna ,150kM,lub coś o tych parametrach.

• cabage lubi to

#291 OFFLINE   suhhar

suhhar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów

Napisano 13 marzec 2022 - 15:57

Dzięki Panowie temat naświetlony ,czas na wybór auta w grę wchodzi Toyota Rav-4 ,2,0 benzyna ,150kM,lub coś o tych parametrach.

tańsza będzie Honda z takim samym silnikiem...

#292 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 13 marzec 2022 - 18:04

Silnik to jedno ale 4x4 pomaga , ja mam tylko przedni napęd i musiałem gałęzie   podkładać bo jak zjechałem z trawy na piach  to szybko  się zakopałem , 

#293 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 13 marzec 2022 - 23:41

Mazda 6 automat, napęd na przód, wodowanie z problemami na dzikim slipie trochę utwardzonym gruzem. Ułożyłem kraty betonowe pod przednie koła - odcinki po 2,5 m idzie teraz bez kłopotu a i koszt nieduży 12 krat, worek cementu i godzina pracy. Najważniejsze jest by koła przyczepki się nie wkleiły w grunt a reszta już jakoś pójdzie.
Czy automat czy manual, napęd zwykły czy 4x4 ważne aby koła przyczepki były na dość twardym gruncie.

Niestety dziś poległem, grząski grunt i błoto wchodzące w bieżnik, skończyło się wyciąganiem przez auto 4x4 z wyciągarką 3t najpierw mojej mazdy a potem łódki.

#294 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 14 marzec 2022 - 09:32

Teraz szczególnie trzeba patrzeć na dojazd , rano mróz a potem słońce i robi się bagno . Gorzej jak 2 auto nie ma jak zakręcić i nas wyciągnąć , brak drzew żeby zaczepić wyciągarkę wtedy tylko usiąść i płakać że człowiek taki naiwny

#295 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 14 marzec 2022 - 10:15

Tak właśnie było, tylko że teren spory to drugi samochód spokojnie wjechał. Chęć wędkowania i piękna pogoda wygrały ze zdrowym rozsądkiem a w zasadzie jego brakiem.

#296 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 14 marzec 2022 - 14:26

Witam ,w grę wchodzi tylko auto z napędem 4x4 ,nie starsze jak 2010 r. znajomy chce mieć auto na ryby i do pracy.

Użytkownik perch22 edytował ten post 14 marzec 2022 - 14:31

#297 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 14 marzec 2022 - 15:25

Moja Kuga pseudo 4x4 żeby nie opony Michelin Latitude Cross to pewnie nie zwodował bym 

nad Bugiem swojej skorupki 600 kg .

Przedtem Polonez z Romaną dawał rade z obciążeniem w bagażniku płytami  chodnikowymi .

Ostatnio jakiś złośliwiec mocną terenówką  zrył w poprzek podjazd na slipie .

Tylko baranowi opony poprzebijać .

Wędkowozy to nie problem ,  problemem jest infrastruktura nad naszymi rzekami .

#298 OFFLINE   TwoFlower

TwoFlower

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaRóżan

Napisano 31 marzec 2022 - 17:37

Też mam Michelin Latitude Cross już w 3 aucie ten sam model tylko różne rozmiary dają radę w błocie zimą i na asfalt.Do celów wędkarskich idealne gumy.

Ja ciągam i woduje łódkę około 200kg plus silnik 56kg.Nissan Xterra 4.0 V6 265km z napędami 4x4 i reduktorem w automacie.Wygodne slipowanie w różnych warunkach w granicach rozsądku auto waży 2tony mocy nie brakuje mimo napędów i przyzwoitych opon da się zagrzebać gdy ułańską fantazja poniesie ale wtedy gałęzie pod koła 4L pierwszy bieg i wyjedzie.
Przyczepa to Niewiadów P400 i dołożyłem płozy plus rolki i potrójną wachliwa na kilu czyli kołyskę ona robi robotę

Użytkownik TwoFlower edytował ten post 31 marzec 2022 - 17:48

#299 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Rafał

Napisano 01 kwiecień 2022 - 09:43

Witam ,w grę wchodzi tylko auto z napędem 4x4 ,nie starsze jak 2010 r. znajomy chce mieć auto na ryby i do pracy.

Ja ze swojej strony mogę polecić Volvo XC60 AWD 2.4 D5. Osobiście ciągnę nim RiverFoxa F420, natomiast kolega ciągnie i woduje żaglówkę, jakąś sasankę koło 7m i ponad 1,5T wagi.
  • wujek lubi to

#300 OFFLINE   na ryby

na ryby

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaKaszuby

Napisano 03 kwiecień 2022 - 14:44

Koledzy. Szukam porządnej wyciągarki elektrycznej do łodzi 600 kg. Dwie już miałem i padły :(. Mam dość wysoką przyczepę i w pierwszej fazie kiedy dziób łodzi wjeżdża na przyczepę wyciągarka ma porządną robotę. Jestem zwolennikiem większej mocy niż mniejszej. Na tanie rzeczy mnie nie stać. Macie coś sprawdzonego to piszcie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych