Suzuki Vitara long 2l V6 w benzynie może ciągnąć przyczepkę bez hamulca około 650 kg . Nie myślałem o Jimim .
Wodowanie łodzi
#161 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 18:43
#162 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2019 - 10:55
Nie wiem, o którym roczniku Suzuki piszesz ale dwójka ma na haku 750 bez hamulca, z hamulcem 1850.
Forester I ma za to bardzo malutko, bo 500 bez hamulca, a z hamulcem 1500.
Kupując forka nie zwróciłem na to uwagi i musiałem do przyczepy hamulec dokładać
#163 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2019 - 12:15
Najbardziej uniwersalne auto jakie miałem, na dobrych oponach można w terenie sie trochę zapomnieć
- BOSMAN 76 lubi to
#164 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2020 - 20:01
Koledzy przymierzam się do zakupu rf 470 czy ktoś z użytkowników tego modelu może
mi podpowiedzieć czy wodowanie musi odbywać się tylko z utwardzonych slipów.
Na wodach na których bywam slipów brak i często jest wody po kolana a nie chcę być od nich uzależniony
Dzwoniłem do producenta oczywiście nie widzą problemu,ale waga całego zestawu
trochę mnie przeraża mimo że mam samochód z napędem na 4 koła.Proszę o podpowiedż
czy się da czy też szukać innego zestawu
,
#165 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2020 - 20:25
Nie mam rf470 ale biorac to na logike to zawsze mozesz dolozyc druga os na przyczepce i miec na niej 4 kola.
Masz wtedy dwukrotnie wieksza powierzchnie styku i problemu juz wtedy naprawde nie powinno byc.
#166 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 09:28
Koledzy przymierzam się do zakupu rf 470 czy ktoś z użytkowników tego modelu może
mi podpowiedzieć czy wodowanie musi odbywać się tylko z utwardzonych slipów.
Na wodach na których bywam slipów brak i często jest wody po kolana a nie chcę być od nich uzależniony
Dzwoniłem do producenta oczywiście nie widzą problemu,ale waga całego zestawu
trochę mnie przeraża mimo że mam samochód z napędem na 4 koła.Proszę o podpowiedż
czy się da czy też szukać innego zestawu
,
Czego się obawiasz? Że nie spuścisz łódki, że jej nie wyciągniesz samochodem, że sam tego nie ogarniesz, że przyczepa ugrzęźnie? Wszystko da się ogarnąć, tym bardziej jak masz napęd na 4. Mój zestaw to teraz ponad 1300 kg, sam to ogarniam szybciutko, niczego się nie boję W granicach rozsądku oczywiście
Daje Rade
Użytkownik karkoszek edytował ten post 24 lipiec 2020 - 09:30
#167 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 11:57
Na dzikich slipach jest często miękkie podłoże i kilkanaście metrów lub więcej płytkiej wody
tak że zanim kupię łódkę chcę wiedzieć czy sobie poradzę w takich warunkach.Jakie macie doświadczenia
przy tego typu wodowaniu
#168 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 12:26
Instrukcja rozwiązania problemu.
1. Wypożyczenie przyczepki transportowej
2. Załadowanie 600kg gruzu / ziemi etc.
3. Test slipu
4. Publikacja wyników.
Pozdrawiam!
Użytkownik Sławek.Sobolewski edytował ten post 24 lipiec 2020 - 12:31
- Piotrek Milupa, Gadget i golenia lubią to
#169 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 12:42
Czego się obawiasz? Że nie spuścisz łódki, że jej nie wyciągniesz samochodem, że sam tego nie ogarniesz, że przyczepa ugrzęźnie? Wszystko da się ogarnąć, tym bardziej jak masz napęd na 4. Mój zestaw to teraz ponad 1300 kg, sam to ogarniam szybciutko, niczego się nie boję W granicach rozsądku oczywiście
Ten wiatr 15 m/s na tym filmiku...
Co z tym wiatrem nie tak ?
#170 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 18:17
Sławek dzięki za tak wyczerpującą i pełną mądrości instrukcję ,
niestety pytanie jest do posiadaczy tej lub podobnej konstrukcji
a nie do filozofów
#171 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 18:43
- Gadget, maniolo i WojtekCIN lubią to
#172 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 18:52
Akurat Sławek przedstawił Ci bardzo dobry pomysł i nie upatrywał bym w nim ironii.
- mario lubi to
#173 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2020 - 20:17
Daleko płytko to żaden problem, bo Foxy mają małe zanurzenie.
#174 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2020 - 17:15
Ciezko powiedziec jak nie wiadomo jakie jest zejscie do wody. Czasem jest taki grziazkie dno ze stojac zapadasz sie po kolana.
Jesli producent twierdzi ze ok to mysle ze dalby stestowac to na zestawie testowym w okolicy Grudziadza.
Kiedys pisali ze mozna podjechac na testy zobaczyc i sie przeplynac.
W najgorszym scenariuszu za kilka tysiecy na pewno jest rozwiazanie np dodatkowe najazdy chowane pod przyczepa, przedluzka dyszla czy zmiana samochodu.
Nie ma bata zeby sie nie dalo.
Użytkownik BartoszC edytował ten post 25 lipiec 2020 - 17:20
#175 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2020 - 23:05
Zwodujesz, jeśli jest w przyczepce system łatwego wodowania, czyli jakby przedłużenie z rolkami to łódź podnosisz z dna, nie musisz nawet do wody wjeżdżać. Ja autem Skoda Superb przód napęd, woduje zestaw bez tego systemu łącznie z przyczepką 400-500kg. Slip nawet dość stromy, było lekkie błotko to udało się wyjechać, a ostatecznie nie udało mi się łódki wyciągnąć ( z pustą przyczepką bez problemu ) jak wodowałem na trawie gdzie naszła rosa + przyczepka była pod skosem w stosunku do auta+spory spadek na piasku. Mając 4x4 powinieneś dać radę bo mi brakło dosłownie 15min zanim naszła rosa
#176 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2020 - 16:52
Za wciągniecie łódki odpowiada system rolek dennych i wciągarka
Mam takie jeziora gdzie auto stoi do połowy kół w błocie a przyczepka jest w wodzie gdzie wody jest mniej niż do kolan i zwalenie i wciągniecie łódki nie stwarza problem.
Lodka stoi centralnie za przyczepką ide sam do wciągarki -kręcę i dziob wchodzi na 1 rolkę potem na kolejną i mam juz ja na przyczepie - cała akcja nie trwa 5 min ....... Ale to musi byc przyczepa od Krzysia z Fox Boats ( nie ma potem kombinacji z ustawianiem-dokładaniem rolek czy trapu ) lub inna po prostu dobrze zrobiona i tyle
Użytkownik PiernikTorunski edytował ten post 26 lipiec 2020 - 16:53
#177 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2020 - 19:08
#178 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2020 - 19:15
Nie ma żadnego problemu jesli posiadasz auto z napędem na 4 koła
Za wciągniecie łódki odpowiada system rolek dennych i wciągarka
Mam takie jeziora gdzie auto stoi do połowy kół w błocie a przyczepka jest w wodzie gdzie wody jest mniej niż do kolan i zwalenie i wciągniecie łódki nie stwarza problem.
Lodka stoi centralnie za przyczepką ide sam do wciągarki -kręcę i dziob wchodzi na 1 rolkę potem na kolejną i mam juz ja na przyczepie - cała akcja nie trwa 5 min ....... Ale to musi byc przyczepa od Krzysia z Fox Boats ( nie ma potem kombinacji z ustawianiem-dokładaniem rolek czy trapu ) lub inna po prostu dobrze zrobiona i tyle
Na przykład od Mirka z Bydgoszczy. Dla mnie jest super. Wodowanie gdziekolwiek nie stanowi problemu. Tyle że ja mam 4x4.
#179 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2020 - 19:26
#180 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2020 - 19:34
Niekoniecznie.
Foxy mają przetworniki we wnęce pod pokładem (przynajmniej 405), a wodowanie na płytkim nie jest aż tak dramatyczne jeśli po prostu wejdzie się do wody i ogarnie wszystko jak należy. Jak jest ciepło to w sandałach i krótkich spodniach, jak jest chłodno to wodery krótkie i po problemie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych