Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na sandacza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
676 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 15 sierpień 2020 - 17:37

Ale kupować wędkę dla gwarancji????? 

#322 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 15 sierpień 2020 - 18:00

oczywiście ze nie 🙂 należy też pamiętać ze to jest moja opinia, może ludzie nie pisza o nich źle bo albo ich nie kupują albo tak im pasuje 🙃
  • popper lubi to

#323 OFFLINE   wikpach

wikpach

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 15 sierpień 2020 - 18:35

miałem zander spina 2,51, moja rada jest taka żebyś odpuścił sobie te wędki bo nie są warte swojej ceny, chyba ze upolujesz jakieś promo. Wędka źle wyważona, meczy rękę, uchwyt bez insertu, przy lekkich gramaturach ok, im więcej zakładasz tym gorzej się ja trzyma. Szczyt sztywny i szybki, nie oczekuj ze będziesz na nim widział delikatne pstryki ryb, gramatura opisana w miarę poprawnie, opad widać od 10g + guma, najwięcej zakładałem 25g + guma. Nie jest jakaś super elektryczna jak podaje producent, jedyna zaleta to ta 10 letnia gwarancja na blank

Tylko co to znaczy promo? Bo najtaniej za tego 2,38 pike trzeba dać 500, zandera 540, a tak naprawdę 500 czy 550 to żadna różnica skoro mówisz, że kij nie jest warty swojej ceny. 

Co do sztywności to w porównaniu do tego starszego diaflexa 2,7 10-30, którego trzymałem w ręce od kolegi to szczyt był bardzo twardy, dlatego odpuściłem. Bo pomyślałem, że opad bez patrzenia na szczytówkę to od 15g+ będę chyba czuł, a nie o to mi chodziło. 

Na papierze ten 2,38 wydaje się być dobrym kompromisem. Tylko akurat tego modelu już nie mieli do porównania.

Ciężka sprawa, ale jak nic nie znajdę w podobnej cenie to chyba skuszę się na tego starego diaflexa bo od czytania i nadmiaru informacji to już mi łeb pęka od kiedy szukam jakiejś wędki. 

Na tych używkach z pracowni się nie znam i nie chcę kupić od kogoś czegoś czego nie będę trzymał w ręce. Jak już w jednym temacie wyczytałem, że nie kupuje się wędek z informacji na forum, bo później wyląduje w sprzedaży z dopiskiem "raz na rybach" bo mi nie przypasował. 

#324 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 sierpień 2020 - 18:44

promo czyli +/- 25% za 500 można kupić fajniejsze wędki np shimano technium ax

Użytkownik Przemek. edytował ten post 15 sierpień 2020 - 18:44

#325 OFFLINE   wikpach

wikpach

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 15 sierpień 2020 - 18:49

promo czyli +/- 25% za 500 można kupić fajniejsze wędki np shimano technium ax

Jeżeli chodzi o shimano to mam akurat znajomego, który ma dojścia do sprzętu tej firmy w dużo niższych cenach, ale od niego chciałem kupić tego stradica fl. A o kiju to nawet z tej firmy nie myślałem. Jaki masz konkretnie model na myśli nawet z tych za ponad 500? Bo może wyrwę go dużo taniej niż chodzi na rynku.

#326 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 15 sierpień 2020 - 19:00

ja używam shimano sustain ax, wyrwany właśnie za niższe pieniądze, super kije, polecam.

#327 OFFLINE   wikpach

wikpach

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 15 sierpień 2020 - 19:05

ja używam shimano sustain ax, wyrwany właśnie za niższe pieniądze, super kije, polecam.

Jaki dokładnie model masz? Bo do moich celów widzę dwa 2,69 7-35 i 2,34 7-35. Ewentualnie ten 2,39 14-42, ale to pewnie już za twardy by był. 

#328 OFFLINE   wikpach

wikpach

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 02 październik 2020 - 08:52

Powiedz mi czy w tym sustain sczyt kija się gnie przy podbijaniu główki? Bo przy obecnej wędce mnie to denerwuje i zanim znów coś kupię wolę zapytać kogoś kto jej używał.

#329 OFFLINE   zMazur

zMazur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 173 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 02 październik 2020 - 21:33

a co sądzicie o nowych beast masterach FX ? czy ktoś może łowił na takiego powiedzmy 2,40 do 28 gram?

#330 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 07 październik 2020 - 17:25

..

Użytkownik coma edytował ten post 07 październik 2020 - 17:26

#331 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 23 październik 2020 - 08:44

Są tu jacyś użytkownicy LTIS70MHF ? Szukam kija do cięższej orki - duża guma i koguty na ciężko.

• delux64 lubi to

#332 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 październik 2020 - 20:11

Są tu jacyś użytkownicy LTIS70MHF ? Szukam kija do cięższej orki - duża guma i koguty na ciężko.

Nie myślałeś o zwykłym 71MHXF?

#333 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 23 październik 2020 - 21:18

A używałeś taki bądź używasz ?

#334 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 październik 2020 - 05:01

Nie używam ale miałem na stojaku kilka lat temu w sklepie.

#335 OFFLINE   UncleZin

UncleZin

Forumowicz

• Bloggerzy
  • PipPip
  • 304 postów
  • LokalizacjaSkandynawia, 4eva!
  • Imię:Tommy

Napisano 02 listopad 2020 - 15:02

Witam, czy ktoś tutaj dysponuje już gotowym kijkiem na blanku matagi super shore M ? Moc ponoć japońskie 14 lbs, nie znam dokładnej mocy, długość ok. 2,30. <--- krótka precyzyjna szczytówka i duży przyrost mocy w dole. fast/xfast.

Ten blank ma służyć mi do gum od 10 do maksymalnie 15 cm przy sandaczowaniu, główki które będę używał od 6 do max 15 g przy gumach 14 cm ( przy wszystkich max 15 g w sumie ) " większość gum od 12 do 15 cm.

Kopyta - mięsiste z mocną pracą jak i smukłe również ze znaczącą pracą. Rzadziej jaskółki.

Proszę o wypowiedź osób które mają bądź miały ten kijaszek, mogę go zrobić, ale nie wiem do końca czy podoła mi moim zachciankom ( też rozmyślamy o megabassie, ale może już być troszkę za mocny jak na sandacze, a chcę mieć frajdę nawet jak uderzy mi mniejszy sandaczyk ) i tylko wzoruję się na informacjach z internetu, sam blanku nigdy nie używałem ani w ręku nie miałem bo mieszkam w DK a tutaj troszkę sandaczowanie okrojone i większość seryjniaków.. : )

Do tego podpięty będzie twin powera bądź stradica 3k/4k.

A i pliska, nie mówicie moi kochani kompani bym czytał wyżej, b.dawno mnie tu nie było a za dużo do nadgonienia no i czasu brakuje :)

T/

Użytkownik UncleZin edytował ten post 02 listopad 2020 - 15:03

#336 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Nazwisko:W

Napisano 02 listopad 2020 - 17:13

SS M ma 16 lb.
Nie wiem jak by się sprawował ten SS M przy kopytach 15cm, nie wieszałem takich przynęt na ten kij. Raczej za duża waga do szarpania by była. Ewentualnie na leniucha prowadzone to jeszcze.
Z kopytkami około 10cm o mocnej pracy bardzo dobrze się sprawdza nawet z główkami 20-25g. Na głębszej wodzie.
Do tych zastosowań co podajesz zastanowił bym się bardziej nad SS ale MH. Powinien lepiej ogarniać te większe przynęty.
Sama guma 15 cm to już około 20-30g masy.
  • UncleZin lubi to

#337 OFFLINE   UncleZin

UncleZin

Forumowicz

• Bloggerzy
  • PipPip
  • 304 postów

Napisano 02 listopad 2020 - 17:50

SS M ma 16 lb.
Nie wiem jak by się sprawował ten SS M przy kopytach 15cm, nie wieszałem takich przynęt na ten kij. Raczej za duża waga do szarpania by była. Ewentualnie na leniucha prowadzone to jeszcze.
Z kopytkami około 10cm o mocnej pracy bardzo dobrze się sprawdza nawet z główkami 20-25g. Na głębszej wodzie.
Do tych zastosowań co podajesz zastanowił bym się bardziej nad SS ale MH. Powinien lepiej ogarniać te większe przynęty.
Sama guma 15 cm to już około 20-30g masy.

Słyszałem o podobnej opinii, że lepiej iść w górę z ciężarem niż z gumą bo to guma właśnie stawia opór tym bardziej kopyto. Pytałem również o gumy 12,5 cm 14 cm na główkach 10 g, ponoć nie byłoby problemu. Co myślisz ? 

edit. dowiedziałem się, że blanki ss mh nie są już produkowane

Użytkownik UncleZin edytował ten post 02 listopad 2020 - 18:32

#338 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 613 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Nazwisko:W

Napisano 02 listopad 2020 - 19:10

Blanki SS są sprężyste ale mają cienkie szczyty i przy większych gumach może się zbyt poddawać.
Jeśli guma 14-15cm nie będzie stawiała zbyt mocnego oporu, jakaś wąska lub kajtecho podobna to SS M powinno wystarczyć z główką 10g.
Blanki MH może nie są produkowane ale myślę że któreś z pracowni będą w stanie wynaleźć.

Nie wiem czy są jeszcze blanki matagi super seven 229cm 14-35g.
Tylko tutaj się nie wypowiem bo nie miałem styczności z tymi blankami.

Użytkownik cinn edytował ten post 02 listopad 2020 - 19:17

#339 OFFLINE   pszzz

pszzz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 97 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Michał

Napisano 02 listopad 2020 - 19:56

Jak to klasyk mówi "nie idź tą drogą". Tak hak kokega wyżej napisał, za cienki szczyt. Guma 15cm generuje przy podbiciu już spory jak na takie konstrukcje opór. Takim cienkim szczytem nie ma mowy o podbijaniu, raczej "bujanie". Wędka zacna, ale nie do takich gum.
  • UncleZin lubi to

#340 OFFLINE   UncleZin

UncleZin

Forumowicz

• Bloggerzy
  • PipPip
  • 304 postów

Napisano 02 listopad 2020 - 21:33

Jak to klasyk mówi "nie idź tą drogą". Tak hak kokega wyżej napisał, za cienki szczyt. Guma 15cm generuje przy podbiciu już spory jak na takie konstrukcje opór. Takim cienkim szczytem nie ma mowy o podbijaniu, raczej "bujanie". Wędka zacna, ale nie do takich gum.

Co racja to racja, ukryć się nie da :) . Chyba 2 kije mnie nie ominą.

Czy macie jakiegoś fachowca od kijaszków sandaczowych godnego polecenia ? chętnie zbiorę dodatkowe informacje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych