Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na sandacza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
674 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Abu1978

Abu1978

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Paweł

Napisano 22 styczeń 2014 - 19:31

Dobrze Ci doradził kolega ;)

Chociaż złamać się da wszystko na dobrą sprawę a skąd jesteś, bo masz nieuzupełnione dane.

Profil uzupełniłem,a jestem z Torunia,mało kto łowi sandacze tylko w nocy,przynajmniej w mojej okolicy,i z taka częstotliwością jak ja.

#62 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 22 styczeń 2014 - 19:35

Szukaj na forum kogoś z torunia kto ma avida, wbrew pozorom możesz się zdziwić :)
To forum to kopalnia maniaków sprzętu do których stety się zaliczam ;)

#63 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 22 styczeń 2014 - 19:46

Szymon, niech zatem służy Ci ta wędka jak najlepiej i najważniejsze , że Ci odpowiada, szczerze  :) .
Pozdrawiam

• delux64 lubi to

#64 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 22 styczeń 2014 - 19:52

A ja wroce do poczatku. Kije o ktorych kolega Abu1978  wspomnial sa ok. Ja bym obstawial kij powiedzmy w 20-30%, nawet mniej. Moc do zaciecia jest wiec moze sam hol albo obawa do silniejszego zaciecia. Gdyby kije byly do 21 gr. lub mniej to obstawialbym, ze ryba jest nie docieta, ale w takiej sytuacji proponowalbym zostac przy tych kijach i nie pakowac sie w koszty  :) .  Hol sandaczyka to nie obserwacja pracy  szczytowki jak sie wygina przy w pewnego rodzaju biernosci ze strony wedkarza, ze tak sie wyraze :lol: . 

#65 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec

Napisano 22 styczeń 2014 - 20:08

Na pewno można stosując się do różnych zaleceń zaciąć i wyholować sandała prawie każdą wędką tylko po co się męczyć, jak chce to niech ma i może bez zmiany przyzwyczajeń nie będzie miał spadów i co mu wtedy powiesz, trzeba było nie brać? ;)

#66 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 22 styczeń 2014 - 20:59

,kolega mój ostatnio złożył sobie Karabelę PST,lecz odradził mi chodzenie z takim kijem w nocy po krzakach.

Robicie sobie te wędki na stojaki do salonu? Albo łowię dopasowanym kijem zrobionym na zamówienie albo mam takowy na promenadę a na ryby z chrustem. Wybierz coś na co Cię stać i bez rujnowania trzech pokoleń możesz to złamać.

Jak sobie pomruczałem to jeszcze jedno. Pomyśl jakim kijem kiedyś dobrze Ci się łowiło. Poszukaj czegoś podobnego z gotowych, podobnych blanków. Przesiadka z typowego moderate na xfasta ma dwie twarze, mordy. Pierwsza morda radosna "uj jakie to szybkie lekkie i design wyj..y w kosmos". I morda kocia jak nie zatnę, spada, nie czuję gumy, nie widzę sygnalizacji. I na czort ten tysiak...

Mój dobry kolega łowi sandały w nocy kijem 3,4, niby moderate fast ale przy tej długości to już tylko moderate. I spadną czasem ale to jak sobie telewizornię zrobił i patrzył jak sandałek z wobkiem w mordzie się buja. Ja w tych samych warunkach używam zdecydowanie szybszego i krótszego patola i też mi nie spadają.

#67 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 styczeń 2014 - 21:06

Z całym szacunkiem dla kolegi ale z kijem 3,4 na sandały to już lekki masochizm :) .

#68 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec

Napisano 22 styczeń 2014 - 21:14

Tak czytam "3,4" i z początku pomyślałem o co chodzi czemu nie 3/4 uncji to 21gram więc oki, ale jak doczytałem, że chodzi o 3,4m no to mnie zatkało.

#69 OFFLINE   michal00kn

michal00kn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów
  • Lokalizacjawlkp/kp
  • Imię:Michał

Napisano 22 styczeń 2014 - 21:23

Abu1978 może rozwiniesz wątek spadania ryb. Kiedy Ci spadają? Po zacięciu, przy brzegu...? Jesteś pewien że to sandacze? Z kotwicy cieżko o spad sandała jeśli jest zacięty. Może trzymasz kij za bardzo w pionie i już nie masz czym zaciąć albo nie zacinasz tylko kręcisz i spada po chwili. Nie naśmiewam sie. Ciekawe co która ryba Ci spada. W Toruniu napewno znajdziesz kogos z avidem czy tez innym ciekawym kijem.

#70 OFFLINE   starydrwal

starydrwal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 23 styczeń 2014 - 13:46

Tak czytam "3,4" i z początku pomyślałem o co chodzi czemu nie 3/4 uncji to 21gram więc oki, ale jak doczytałem, że chodzi o 3,4m no to mnie zatkało.

Nie znacie się. :)  Na poszukiwanie wędki na sandacza wydałem kupę forsy. Naczytałem się bzdur o pancernej mordzie, opadzie,  extra fastach, konieczności posiadania milionów przynęt we wszystkich kolorach i byłem w czarnej dupie. Sandacze spadały. Dwa dni temu poszedł do ludzi Talon 6,6 w jednej części na blanku Magbass w jednym kawałku. Odkryciem był Talon MXF-2. To było to lecz na nocne opaski za krótki.  Woblerwz wiedząc jak łowię wykonał mi wędkę na blanku MHX 1355 3,42 SS. Cudo w którym spotkały się wszystkie moje sandaczowe potrzeby. Uncjowy blank ma taką bezwładność podczas brania że ryby zapinają się praktycznie same a dzięki ugięciu trzyma je znakomicie. Mocy do holu nie brakuje. Długość jest idealna. Przychodzę na miejscówkę za dnia i nieraz do rana nie ruszam się zmiejsca. Znam swoje łowiska i nie szlajam się w nocy bez potrzeby. Dzięki tej długości kija bez problemu obławiam podstawę i głęboki stok opaski. Jakie kabany tam siedzą. Króciakiem tego nie zrobię a nie wyobrażam sobie dwóch spinningów na łowisku. Nazywam to trolingiem stacjonarnym. Kiedy zapada zmrok łowię płytko od kamienia do 4 m. od opaski czyli tam gdzie żre ukleję sandacz. Woblery głównie Janusza Widła.  Króciakiem tego nie zrobię. Stary już jestem, kopyta nie te więc siadam na krzesełku, rękojeść wędki kładę na kolanie i z góry układam przedramię. Pozycja naturalna i problem wagi kija  nie istnieje. Na zimne sandacze też jest idealny trzeba tylko lubić to bujnięcie. Wędzisko musi być dostosowane również do wędkarza. Talona 10,0 MXF-2 też sobie zadysponuję :)

Użytkownik januszche edytował ten post 23 styczeń 2014 - 13:54

• arrowana i mag lubią to

#71 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 styczeń 2014 - 14:30

@januszche, 1oz kij i to jeszcze w tej długości to "krowi ogon" praktycznie, tak sobie wyobrażam bo nie miałem tej wędki w łapach. Wszystko fajnie kiedy używasz super ostrych kotwiczek i kiedy sandacz zapina się za skórkę ale nie ma według mnie opcji żeby go zaciąć taką wędką w "kochę" i póki holujemy go na szczękościsku to jeszcze jest na końcu zestawu ale jak otworzy mordę pod nogami to możemy dostać w łeb woblerem. Taka sytuacja zdarzyła mi się nie raz gdy łowiłem kiedyś kluskami i spadały piękne ryby. Co innego "sikuty", te zapinają się na byle kiju ale gruby zander już nie. Dziś nad rzekę zabieram wędkę 7' 3/4 oz i w zupełności wystarcza na sandałki, a operatywność o niebo lepsza niż długiej wędki. Może dlatego też, że oprócz woblera założę czasem wleczoną gumę czy koguta.
Takie mam doświadczenia, jak widać zupełnie inne niż twoje choć absolutnie nie ujmuję twoim przyzwyczajeniom. Widać po raz kolejny, że kanony o kant dupy potłuc. I dobrze, jest o czym pogadać  :)

#72 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 23 styczeń 2014 - 14:44

Jakby któryś z kolegów poszukujących długiej sandaczowki miał parcie na Avida 9'6 1oz (2.9 do 28gr), pięknie uzbrojonego w pracowni w Fuji SIC i uchwyt ssks Fuji oraz grip z wstawkami z burl corka to zapraszam na priv. Kij jak nowy....

#73 OFFLINE   starydrwal

starydrwal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 23 styczeń 2014 - 15:28

@patu,  właśnie o nie uleganiu schematom pisałem. Każdy może po swojemu a ja mam tak. :) Kotwiczki, haki-Owner, niższa  półka słabiej się sprawdza. Za skórkę świetnie trzyma ale często dochodzi do głębokiej penetracji lub perforacji- bez skojarzeń proszę. Akcja przypomina S-754 których dwie sztuki szlag mi trafił w ubiegłym roku. Jako ciekawostkę powiem że w oczekiwaniu na tego MHX- a aby dostosować się do wymagań łowiska łowiłem tanim teleskopem 3 m. Ma podobną akcję. Też pięknie siadały. Ale jaja z tym sandaczem.

#74 OFFLINE   szpieg

szpieg

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 358 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 00:19

Witam,już się pogubiłem,ilu wędkarzy tyle opini,jednakże chciałbym pomachać takim Avidem(chociażby na sucho),lecz niestety w moim mieście będzie ciężko,kolega mój ostatnio złożył sobie Karabelę PST,lecz odradził mi chodzenie z takim kijem w nocy po krzakach.

Przychylę się do wypowiedzi kolegi aspius83, odnośnie batsona RX7 IST 1144F(44 mln. psi - 2 generacja grafitu).Na nocne wędkowanie przy zastosowaniu wobków kijek napewno odpowiedni. Od kilku sezonów służy mi jako uniwersał na grudziądzkiej wisełce, może trochę wolniejszy od młodszego brata RX8 ale robi wrażenie. Odpowiednio uzbrojony naprawde bardzo czuły (polecam uchwyt SKSS bez zabudowy), dwa palce leżą bezpośrednio na blanku.Jak to koledzy stwierdzili, każdy ma inne preferencje, oczekuje czegos innego od patyka,więc jeżeli bedziesz zamawiał kijek z pracowni warto wyciągnąć jak najwięcej informacji od zbrojmistrza, a najlepiej ,,pomacać ;) taki przed zakupem chociaż niezawsze jest to możliwe.

#75 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec

Napisano 30 styczeń 2014 - 12:10

Kurcze po co przebierać w drogich customach jak sandacz dobrze siada na zwykłym teleskopie, a ja głupi jakieś StC, phenixy... nieraz trzeba wysłuchać dobrej rady i można zaoszczędzić kupę kasy i połowić lepiej :rolleyes:

#76 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 30 styczeń 2014 - 21:39

sprubuj Hersa 17 lb 30 g lub troszke mniejszy moduł blaasa fx tez w podobnej sile rażenia. Ryby sa dociete prawidłowo i nie spadają. Hers jest sztywniejszy a blaasik troche glebiej pracujący ale wystarczy w zupełności

#77 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 25 luty 2014 - 22:46

Witam,

Wiem, że owy temat był sporo razy poruszany, jednakże z uwagi na to, iż nie jestem doświadczonym wędkarzem, a w dodatku samoukiem zbierającym informacje z czasopism jak i for wędkarskich proszę o wyrozumiałość. Wiele rzeczy mogło być przeze mnie źle odczytanych, a wiele innych nie odkrytych.

Interesuję mnie wędka na Wisłę w biegu Dolnym w okolicach Gdańska, a dokładnie Kiezmarka. Chciałbym wędkę dopasowaną do łowienia z opadu, przede wszystkich na przynęty silikonowe. Na moim odcinku używam przede wszystkich główek w przedziale 20-30 gram, chociaż wiadomo że czasami warunki wymagają czegoś cięższego.

Do tej pory używałem wklejanki Kongera WC Zander 10- 35 gram. Sporo ryb na nią wyciągnąłem jednakże, chciałbym się zaopatrzyć w wędkę pasującą do tej metody z wyższej półki. Z tego co zauważyłem, wędka ta dobrze pokazywała brania i konfiguracja dna na szczytówce, jednakże ta zatrzymywała bodźce nie przenosząc ich do rękojeści. Wielu wędkarzy z tego co przeczytałem używa kijów szybkich i czułych.

Jeśli chodzi o budżet jest on praktycznie rzecz biorąc nieograniczony, jednakże z uwagi na to, że sporo pracy poświęciłem na uzbieranie pieniążków chciałbym aby zakup był jak najbardziej trafiony.

Z tego co przeczytałem na forach i rozmawiając ze sprzedawcami jak dotąd wyróżniłem następujące propozycję:

St. croix LES90MHF2 (ten polecił mi sprzedawca, jednak nie wiem czy gramatura do 28g. wystarczy i jak cw. podany przez producenta ma się do rzeczywistości,

St. croix LES90HF2 ( mocniejszy model, nie wiem czym poza gramaturą owe kije się różnią),

Wedką z pracownik Rodmas na blanku Phenix Carabela.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w propozycjach odnośnie tej wędki, jak i opinie zadowolonych użytkowników.

Pozdrawiam

Bartek.

#78 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 25 luty 2014 - 23:29

Kolego, skoro jestes z okolic Gdanska to jedz do Łukasza Masiaka do Rodmasa na Zaspę, pomachasz sobie kilkoma/kilkunastoma/kilkudziesięcioma blankami u niego w pracowni, opowiesz co chcesz i czego oczekujesz, a on ukreci Ci takiego "misiaka", ze glowa mala ;)

Najgorszym z mozliwych jest zapytac o pierwszy kij z pracowni tu na forum, dodatkowo piszac ze masz nieograniczony budzet ;) Dostaniesz zaraz dziesiatki propozycji wedek, ktorymi lowia inni, Rasty, Karabele, zbrojone we wszystkie mozliwe sposoby (tytany i te sprawy ;) ) i sie pogubisz. Jak nie pomachasz blankiem, nie pogadasz z dobrym rodbuilderem, ktory doradzi jaki blank wybrac i jak go uzbroic, to rok bedziesz kija szukal. Cos o tym wiem... ;)

Chlopaki z Rodmasa znaja pomorska Wisle bardzo dobrze i bede wiedzieli co Ci polecic.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 25 luty 2014 - 23:36

#79 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 25 luty 2014 - 23:59

Tzn byłem już w tej pracowni, polecili mi ją w CW przy Grunwaldzkiej. To co tam zastałem zrobiło na mnie jak najbardziej dobre wrażenie, a z panem Łukaszem pozostanę w kontakcie i czekamy aż przyjdzie dostawa nowych blanków, ale jak mówię jestem samoukiem i nie miałem z nikim znajomym nawet o tym porozmawiać; krótko mówiąc się na tym znam. Poza wędką z pracowni brałem właśnie jeszcze pod uwagę oryginalne wędki St. Croix.

#80 OFFLINE   Łukasz W

Łukasz W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 531 postów
  • LokalizacjaCzechowice - Dziedzice

Napisano 26 luty 2014 - 07:03

A może kijek na blanku batsona HS1023 F hot shot?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych