Użytkownik Żbiku edytował ten post 26 luty 2014 - 09:55
Wędka na sandacza
#81 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 09:55
#82 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 11:05
Te opisy na St.Croix jak i innych blankach np.Batsona są bardzo, ale to bardzo ostrożne.Sam w najbliższym czasie stanę się na stałe posiadaczem Avida AVS90MHF2 , do 28 g.Kij oglądałem , sprawdzałem ugięcie, jak się ładuje i z czystym sumieniem powiem, że jego realny max CW (główka + guma) to właśnie przedział 30-35 g ... a i tak zapas będzie.Gdybym miał nieograniczony cash do wydania to uzbroiłbym blank Avida, który po prostu mnie w zupełności satysfakcjonuje w pracowni , ale sam doszedłem do wniosku, że zawsze taniej kupić seryjnego, który w sumie oprócz sic na szczycie i jakiś wariacji co do kształtu i wyglądu rękojeści/uchwytu jakoś drastycznie nie będzie odbiegał na minus do zamawianego. Na + dożywotnia gwarancja a nie wiem czy w pracowni na blank tyle dostaniesz, ale to też szczegóły.
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 26 luty 2014 - 11:11
#83 ONLINE
Napisano 26 luty 2014 - 11:20
Spokojnie da radę z główkami 28 gr plus guma:-)
Użytkownik Łukasz W edytował ten post 26 luty 2014 - 12:13
#84 OFFLINE
Napisano 26 luty 2014 - 12:51
Witam,
Wiem, że owy temat był sporo razy poruszany, jednakże z uwagi na to, iż nie jestem doświadczonym wędkarzem, a w dodatku samoukiem zbierającym informacje z czasopism jak i for wędkarskich proszę o wyrozumiałość. Wiele rzeczy mogło być przeze mnie źle odczytanych, a wiele innych nie odkrytych.
Interesuję mnie wędka na Wisłę w biegu Dolnym w okolicach Gdańska, a dokładnie Kiezmarka. Chciałbym wędkę dopasowaną do łowienia z opadu, przede wszystkich na przynęty silikonowe. Na moim odcinku używam przede wszystkich główek w przedziale 20-30 gram, chociaż wiadomo że czasami warunki wymagają czegoś cięższego.
Do tej pory używałem wklejanki Kongera WC Zander 10- 35 gram. Sporo ryb na nią wyciągnąłem jednakże, chciałbym się zaopatrzyć w wędkę pasującą do tej metody z wyższej półki. Z tego co zauważyłem, wędka ta dobrze pokazywała brania i konfiguracja dna na szczytówce, jednakże ta zatrzymywała bodźce nie przenosząc ich do rękojeści. Wielu wędkarzy z tego co przeczytałem używa kijów szybkich i czułych.
Jeśli chodzi o budżet jest on praktycznie rzecz biorąc nieograniczony, jednakże z uwagi na to, że sporo pracy poświęciłem na uzbieranie pieniążków chciałbym aby zakup był jak najbardziej trafiony.
Z tego co przeczytałem na forach i rozmawiając ze sprzedawcami jak dotąd wyróżniłem następujące propozycję:
St. croix LES90MHF2 (ten polecił mi sprzedawca, jednak nie wiem czy gramatura do 28g. wystarczy i jak cw. podany przez producenta ma się do rzeczywistości,
St. croix LES90HF2 ( mocniejszy model, nie wiem czym poza gramaturą owe kije się różnią),
Wedką z pracownik Rodmas na blanku Phenix Carabela.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w propozycjach odnośnie tej wędki, jak i opinie zadowolonych użytkowników.
Pozdrawiam
Bartek.
Cześć
Wspomniany odcinek Wisły znam doskonale od Leszkowy przez Serowo Kiezmark aż do Przegaliny , łowiłem na nim dziesiątki razy , no może nie sandacze na gumę ale znam każdą główkę ,uciąg ,ułożenie nurtu itp.itd
Wspomniane kije Elite Legend doskonale sobie poradzą , mam dwa prawie takie same 17 lb oraz 25 lb tylko w długości 8'6" oraz Phenixa PST 895 i jakbym miał wybierać tylko tego jednego na ten właśnie odcinek pod to łowisko to wybrałbym kij 25 lb a więc H Elite Legend bo czasami trzeba połowić ciężej a Wisełka we wspomnianym odcinku nieraz tego wymaga ,szczególnie rozerwana główka koło mostu w Kiezmarku gdzie częstym przyłowem jesiennym jest troć i kijem 25 lb nie będziesz miał problemów. Różnica w wadze blanków jest tylko 5 g ale lepiej wyważony jest blank 25 lb .Optycznie oba golasy trudno odróżnić ,dopiero po złożeniu kija różnice są znaczne bo 30 g główka + guma leci z 25 lb jak z procy a w kiju 17 lb to już absolutny kres i kij dyszy . Modelem 25 lb zaczynasz komfortowo łowić od 14 g i w tym odcinku nie potrzeba lżej , Elitką 17 lb komfort osiągasz szybciej bo już od 10 g za to w górnym c.w te dysproporcje sż już zdecydowanie większe , 30 g do opisanych 60 g przy delikatnym szczycie obu kijaszków . 25 lb jest kijem troszkę wysiłkowym przy małych ciężarach wyrzutowych ale doskonale latają gumy już od tych 14 g . Bierz pan model H i będziesz pan zadowolony
Phenix PST 895 i Elitkę 17 lb raczej zostawiłbym na ten odcinek w domu ale przetestuję wszystkie trzy kije na tym odcinku i jeżeli nie dokonasz wcześniej zakupu to dam znać .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 26 luty 2014 - 13:05
#85 OFFLINE
Napisano 18 maj 2014 - 01:06
Panowie, przymierzam się w tym roku zapolować na nocne sandacze. Sporo czytam teorii, wobki jakieś już mam. Zastanawia mnie jednak kwestia kija. Nie widzi mi się kupowanie kolejnej wędki bo nie wiem czy w zasadzie zobaczę chociaż sandaczową płetwę. Jeśli połowy będą na plus będę w stanie kupić sobie kijek dedykowany pod wobki.
Z tych, które mam typuję: Dragon mystery xt contact jig 3-20. Kijek typowo pod główki, bardzo szybki, mega czuła szczytówka. Drobno pracujące wobki spokojnie ogarnie chociaż nie są one jego przeznaczeniem. Jakieś sandałki na niego połowiłem, jednak na gumy i tylko w wodzie stojącej. Obawiam się spadów z woblerów bo ta wędka to taki kij od szczotki.
Drugi to Konger WRX World Champion Turbo do 21 g. Kupiłem go nie dawno w zamyśle ma kleniować na nieco większe przynęty. Ten do wobków nadaje się idealnie. Tutaj z kolei obawiam się czy będę nim w stanie zaciąć sandacza bo za szybki to on nie jest.
Jeśli oba się nie nadają to proszę o jakąś budżetową propozycję do max 3 stów. I raczej preferuję wędki długie. Min 2.70 a najlepiej 3 metry.
Wielkość poławianych ryb? Ciężko określić. Może być maluch a może przydzwonić coś większego. Ale metra raczej nie oczekuję
Jestem trochę sceptycznie nastawiony na połów sandaczy na woblery. Miałem kilka brań sandałków na swojej rzece na wobki gdzie po kilku targnięciach łbem czułem luz... Być może to wina słabego zacięcia, a może tego iż były to sdr-y i sandacz niefartownie je chwytał. Nie wiem. W każdym razie chciałbym zminimalizować ryzyko niepowodzenia gdyż każda ryba z tej rzeki jest dla mnie na wagę złota. Po prostu nigdy nie udało mi się z niej wyholować sandacza pod same nogi chociaż kontaktów miałem sporo.
Nadeszła pora zemsty
I jeszcze tak pobocznie, czy plećka 0.6 to trochę nie przy cienko na sandacze z dzikiej rzeki?
Pozdrawiam
Użytkownik brown edytował ten post 18 maj 2014 - 01:23
#86 OFFLINE
Napisano 19 maj 2014 - 19:08
Pliii...
#87 OFFLINE
#88 OFFLINE
Napisano 20 maj 2014 - 17:27
To ja się podepnę,
znacie może coś klasy ekonomicznej 2.40-2.60m c.w 20-50g/15-45g do łowienia sandała na ciężki opad?
(tzn. ze szczytówką która będzie w stanie ujawnić małe ,,pstryki")
Ja uzywam seryjnej wedki mikado crystalline zander z wymienianymi cienkimi szczytowkami z wlokna szklanego. W odpowiednich warunkach wiecej na nia lowilem niz na avida. Zwlaszcza jak sandacz zeruje leniwie i ledwo widac brania te szczytowki pokaza wszystko. Mam tez przerobiona inazume 1 sklad tak zebym mogl uzywac tych szczytowek ale to juz moje male zboczenia W kazdym razie tymi kijami teraz glownie lowie (chociaz to tez zalezy od warunkow, rodzaju zbiornika etc) mimo, ze mam w swojej kolekcji drozsze.
#89 OFFLINE
Napisano 20 maj 2014 - 17:44
Ja na sandacza używam HM80 Deep Bomber i jak na te chwile nie potrzebuje innego kijka....
#90 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 14:30
Witam wszystkich i proszę o doradzenie przy zakupie nowego kijka. Mam do dyspozycji około 300 zł. Myślałem nad tymi ze względu na wagę i długość. Będę głownie rzucał z łódki na 17-30,35g i przy całym dniu "machania" taką gramaturą waga wędki robi swoje....
-http://allegro.pl/we...4505461425.html
-http://allegro.pl/we...4499226746.html
-http://jezozwierz.ab...6301&pro=743040
Jeżeli macie swoje typy to poproszę Was o podanie.
+ przepraszam za kolejny post z kijem na sandora ale czytałem wiele na różnych forach i mam kompletny mętlik w głowie.. ;(
z góry dziękuje.!
#91 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 15:21
Zdecydowanie Inazuma! Najlepiej 1-częściówka, choć 2-składowy też jest ok. Jak możesz to poszukaj wersji z korkiem, bo pianka lubi się ukręcac na docisku w tych modelach.
#92 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 15:42
Dzięki wielkie, będę szukał. Czekam na dalsze posty może z innymi kijoszkami
#93 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 16:25
Zdecydowanie Inazuma, chyba że wolisz sztywną wklejkę to Sensei 220 cm.
Użytkownik Okonhel edytował ten post 13 sierpień 2014 - 16:25
#94 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 16:40
Nie przepadam za wklejkami.... Więc raczej zostanę przy Inazuma, znalazłem także z 1 sekcją Myślę że będę zadowolony z niego
-http://allegro.pl/mi...4437728091.html
Duża jest różnica między 2-składem a jedno?
#95 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 19:12
bardziej czuć każde pstryknięcie,a ja mam pytanie o St.Croix na Sandacza co polecacie???łowie na jeziorach do 12-15 metrów gumami 5-8cm+15-25gram głowka
mam na oku tak:
Legend Elite 2,03cm 5-17g x fast jednoskład
Legend Exterme 2.05cm 3,5-14gram x fast jednoskład
Legend Tournament Bass 2,08cm 3,5-14g x fast jednoskład lub 2.03cm 4-17g x fast
#96 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 19:35
Może Fenwick Aetos
#97 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 19:49
kolega ma okreslona kwote a tu juz tak wysoko sie zrobilo ktos tam polecal tournamenta bassa mam i nie polecam lepiej dolozyc i elitke kupic
#98 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 20:34
#99 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 20:37
- Patryk1125 lubi to
#100 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2014 - 20:48
Może Fenwick Aetos
Jeśłi masz sprzedać Aetosa za 300 zł (taki budżet określił autor wątku) to chętnie kupię....
- popper lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych