Witam,
Wiem, że owy temat był sporo razy poruszany, jednakże z uwagi na to, iż nie jestem doświadczonym wędkarzem, a w dodatku samoukiem zbierającym informacje z czasopism jak i for wędkarskich proszę o wyrozumiałość. Wiele rzeczy mogło być przeze mnie źle odczytanych, a wiele innych nie odkrytych.
Interesuję mnie wędka na Wisłę w biegu Dolnym w okolicach Gdańska, a dokładnie Kiezmarka. Chciałbym wędkę dopasowaną do łowienia z opadu, przede wszystkich na przynęty silikonowe. Na moim odcinku używam przede wszystkich główek w przedziale 20-30 gram, chociaż wiadomo że czasami warunki wymagają czegoś cięższego.
Do tej pory używałem wklejanki Kongera WC Zander 10- 35 gram. Sporo ryb na nią wyciągnąłem jednakże, chciałbym się zaopatrzyć w wędkę pasującą do tej metody z wyższej półki. Z tego co zauważyłem, wędka ta dobrze pokazywała brania i konfiguracja dna na szczytówce, jednakże ta zatrzymywała bodźce nie przenosząc ich do rękojeści. Wielu wędkarzy z tego co przeczytałem używa kijów szybkich i czułych.
Jeśli chodzi o budżet jest on praktycznie rzecz biorąc nieograniczony, jednakże z uwagi na to, że sporo pracy poświęciłem na uzbieranie pieniążków chciałbym aby zakup był jak najbardziej trafiony.
Z tego co przeczytałem na forach i rozmawiając ze sprzedawcami jak dotąd wyróżniłem następujące propozycję:
St. croix LES90MHF2 (ten polecił mi sprzedawca, jednak nie wiem czy gramatura do 28g. wystarczy i jak cw. podany przez producenta ma się do rzeczywistości,
St. croix LES90HF2 ( mocniejszy model, nie wiem czym poza gramaturą owe kije się różnią),
Wedką z pracownik Rodmas na blanku Phenix Carabela.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w propozycjach odnośnie tej wędki, jak i opinie zadowolonych użytkowników.
Pozdrawiam
Bartek.