Witam
No to po kolei.
Mam silniczek Mercury 4 KM, czterosuw, jednocylindrowy, rok produkcji 2009.
Kilkakrotnie już przeszukiwałem różne fora w necie, w tym oczywiście i to żeby znaleźć sposób na odblokowanie wspomnianego silnika.
Generalnie większość osób uważa, że można to zrobić. Ale jedni piszą, że to rola jakiegoś dławika w gaźniku, inni, że dysza, jeszcze inni że cewka.
Po radach osób mojego pokroju czyli mało technicznych żeby sprzedać 4 konny i kupić 6 KM już nawet chciałem tak zrobić. Zaproponowałem sprzedawcy ze znanego portalu aukcyjnego wymianę. Facet był uczciwy i powiedział mi, że koszt takiej przeróbki ( odblokowania ) czyli części i robocizna to 500zł natomiast zamiana będzie mnie kosztować o wiele więcej. Kolejny fakt który mnie uświadczył w przekonaniu, że można ten silnik odblokować była kolejna aukcja gdzie kolejny sprzedawca oferował sprzedaż odblokowanego Tohatsu ( jak wiadomo to te same silniki co Mercury ). Podał mi nawet numer do mechanika, który mu to przerabiał. Niestety w Elblągu, a ja nie chciałbym wysyłać silnika kurierem, więc nie podejmowałem dalej tematu.
Reasumując poszukuję mechanika, który się podejmie przeróbki - odblokowania silnika Mercury 4 KM na 6KM z województwa lubelskiego lub okolic typu Radom, Garwolin.
Z góry dziękuję za pomoc.
Krzysiek